Τι θα ακολουθήσει μετά από το Ισλαμικό Κράτος (ISIS);

Κατηγορία Διεθνή, Opinion

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

Η αναταραχή στη Σαουδική Αραβία αυξάνει τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή, που με τη σειρά τους προκαλούν αναταράξεις στον υπόλοιπο τον κόσμο.

Αυξάνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή. Η Σαουδική Αραβία ισχυρίζεται ότι ο Λίβανος της κήρυξε τον πόλεμο. Πηγή: Youtube
ν

ΑΠΟ ΤΗΝ αυγή της ιστορίας, ο χώρος της Μέσης Ανατολής σπαρασσόταν από συγκρούσεις και πολέμους. Ονομαστή είναι η Μάχη του Καντές (ή Κίντζα στη χεττιτική γλώσσα), που διεξήχθη το 1274 π.Χ. στις όχθες του ποταμού Ορόντη, στη σημερινή Συρία. Στη μάχη πήραν μέρος οι μεγάλες δυνάμεις της εποχής: η Αίγυπτος του Ραμσή Β΄ και οι χεττιτικές δυνάμεις του Μουβατάλις Β΄. Η μάχη ήταν η τελευταία πράξη μιας μακράς σειράς πολέμων ανάμεσα στα δύο βασίλεια, και ήταν πιθανότατα αυτή στην οποία χρησιμοποιήθηκαν τα περισσότερα ιππήλατα πολεμικά άρματα (περίπου 5.000). Ήταν επίσης η πρώτη μάχη της ιστορίας που υπήρξε τόσο καλά τεκμηριωμένη, ώστε να είναι δυνατή η ανασύνθεση κάθε σταδίου της.
Ασσύριοι εναντίον Χετταίων, Βαβυλώνιοι εναντίον Ασσυρίων, Πέρσες εναντίον Μήδων, Παλαιστίνιοι (Φιλισταίοι) εναντίον Ισραηλιτών. Βασίλεια γκρεμίζονταν και νέα έπαιρναν τη θέση τους. Στον 20ο αιώνα, εποχή κατά την οποία ο κόσμος άρχισε να εξαρτάται από το πετρέλαιο, ήρθε στο παγκόσμιο προσκήνιο η Σαουδική Αραβία μετά την ανακάλυψη τεράστιων κοιτασμάτων πετρελαίου το 1938 στα ανατολικά εδάφη της. Την εκμετάλλευση των πετρελαίων ανέλαβε η αραβοαμερικανική εταιρεία Aramco.
Μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής άρχισαν να διαμορφώνονται τα σύνορα των σημερινών –λίγο πολύ τεχνητών– κρατών, καθώς οι Άγγλοι, οι Γάλλοι, οι Ιταλοί, οι Οθωμανοί και οι Ρώσοι, που κατείχαν έως τότε τα περισσότερα εδάφη στην περιοχή, άρχισαν να αποσύρονται από τις κτήσεις τους. Τα σύνορα έλαβαν την οριστική τους μορφή μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, και κατόπιν με τον πόλεμο του Ισραήλ το 1967.
ν

Η Μέση Ανατολή σήμερα. Πηγή: Google
v

Τα τεχνητά αυτά κράτη συνεχίζουν να σπαράσσονται από τις μεταξύ τους συγκρούσεις, από έριδες και εμφυλίους πολέμους, από ανατροπές και αιματοχυσίες. Και ενώ οι χώρες του κόσμου άρχισαν σταδιακά να γαληνεύουν, αναζητώντας ειρηνικά μέσα για την επίλυση των διαφορών τους, η Μέση Ανατολή συνέχισε να αποτελεί επίκεντρο πολεμικών συγκρούσεων, κυρίως εξαιτίας της διαφοράς στη νοοτροπία που υπάρχει μεταξύ ανατολικού και δυτικού τρόπου σκέψης, μια αλήθεια που δεν μπορούν να κατανοήσουν οι Δυτικοί, αλλά την έχει εκφράσει με σαφήνεια ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν:

«Η δημοκρατία είναι προϊόν δυτικής κουλτούρας και δεν μπορεί να εφαρμοστεί στη Μέση Ανατολή που έχει διαφορετικό πολιτιστικό, θρησκευτικό, κοινωνιολογικό και ιστορικό υπόβαθρο».

Δυστυχώς, αυτή η απλή αλήθεια δεν μπορεί να χωρέσει στα στενόμυαλα κεφάλια των Δυτικών, που συνεχίζουν να ματαιοπονούν προσπαθώντας να εκδυτικοποιήσουν τη Μέση Ανατολή. Απόδειξη ότι μετά το φιάσκο της “Αραβικής Άνοιξης” προέκυψε το Ισλαμικό Κράτος, που κανείς δεν είχε προβλέψει, διαδεχόμενο την Αλ Κάιντα. Ευρωπαίοι, Ρώσοι και Αμερικανοί καταφέρνουν τώρα τα τελευταία χτυπήματα στο σώμα του τέρατος που σφαδάζει, αλλά όλοι πλέον ανησυχούν για το ποιο θα είναι το διάδοχο σχήμα που θα πάρει τη θέση αυτής της καλά οργανωμένης και εξοπλισμένης ομάδας μαχητών.
ν

Μέλη της Ιρακινής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας (CTS) επιδεικνύουν τη μαύρη σημαία του Ισλαμικού Κράτους ως λάφυρο, μπροστά στο κατεστραμμένο τζαμί Al-Nuri, στην παλιά πόλη της Μοσούλης στις 2 Ιουλίου 2017, κατά τη διάρκεια της επίθεσης για την ανακατάληψη της πόλης από τους μαχητές του ISIS. Photo: AFP / Ahmad Al-Rubaye. Πηγή: Supplied
ν

Το να μην ταιριάζουν οι δημοκρατικές ελευθερίες με την θεοκρατική κοσμοαντίληψη που καλλιεργεί εδώ και δεκατρείς αιώνες το Ισλάμ είναι μεν χάσμα, αλλά ένα χάσμα που θα μπορούσε να γεφυρωθεί. Δυστυχώς τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα και πιο τραγικά. Ο μουσουλμανικός κόσμος μισεί αφόρητα τον δυτικό πολιτισμό και τον βλέπει ως εχθρό του, επειδή θεωρεί ότι είναι παρακμασμένος, νοσηρός και εκφυλισμένος. Με μια λέξη Σατανικός. Και αυτό το χάσμα δεν μπορεί να γεφυρωθεί.
Αυτός είναι και ο λόγος που τα αραβικά κράτη του Περσικού Κόλπου, ιδιαίτερα η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, χρηματοδοτούσαν το Ισλαμικό Κράτος, που αποτελούσε την αιχμή του δόρατος του τζιχαντισμού – μια αιχμή στραμμένη κατευθείαν στην καρδιά της Δύσης. Για τους μουσουλμάνους, πρόκειται για τον «δρόμο του Θεού», που οφείλουν να ακολουθήσουν οι άπιστοι, διαφορετικά θα εξοντωθούν «διά του ξίφους».
Ειρήσθω εν παρόδω, το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία χρηματοδοτούν την εγκληματική οργάνωση του Αιθιοπικής καταγωγής δουλεμπόρου Ερμίας Τζερμάι, η οποία ελέγχει την διακίνηση από Ασία και Αφρική προς την Ευρώπη, των απελπισμένων ψυχών που συνωστίζονται στις γνωστές σε όλους «προσφυγικές» και «μεταναστευτικές ροές», και ευθύνεται για τους χιλιάδες θανάτους στα νερά της Μεσογείου. Σκοπός των δύο αραβικών χωρών η εκ των έσω άλωση της Ευρώπης με ένα είδος γενετικής επιβολής του Ισλάμ.
Ο ακήρυχτος αυτός πόλεμος μεταξύ Ανατολής και Δύσης αν προστεθεί στην επικίνδυνη όξυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο περιφερειακών υπερδυνάμεων της περιοχής, της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν, δημιουργεί ένα εκρηκτικό μίγμα με απρόβλεπτες συνέπειες.
ν

Κήρυξη… πολέμου!

Η Σαουδική Αραβία προειδοποίησε τη Δευτέρα το Ιράν ότι δεν θα ανεχτεί καμία απειλή για την εθνική ασφάλειά της, με αφορμή την εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου εναντίον του διεθνούς αεροδρομίου του Ριάντ από τους σιίτες αντάρτες Χούτι της Υεμένης, τους οποίους στηρίζει η Τεχεράνη.
Το νέο αυτό επεισόδιο, το οποίο όξυνε περαιτέρω τις ήδη εύθραυστες σχέσεις της σουνιτικής Σαουδικής Αραβίας και του σιιτικού Ιράν, έρχεται αμέσως μετά την αιφνίδια παραίτηση του υποστηριζόμενου από το Ριάντ πρωθυπουργού του Λιβάνου, Σαάντ αλ-Χαρίρι, ο οποίος είναι Σαουδάραβας πολίτης. Ο αλ-Χαρίρι κατηγόρησε ευθέως την Τεχεράνη, ότι σε συνεργασία με τη στενή της σύμμαχο στη χώρα, τη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ, σχεδιάζει τη φυσική του εξόντωση – ισχυρισμός που απορρίφθηκε από τις υπηρεσίες ασφαλείας του Λιβάνου.
Αυτό έκανε τη Σαουδική Αραβία να μιλήσει για «κήρυξη πολέμου» εναντίον της από τον Λίβανο.

ν

ν

«Είναι επανάσταση!»

Ταυτόχρονα η Σαουδική Αραβία εξαπέλυσε το Σαββατοκύριακο 4 και 5 Νοεμβρίου ένα άνευ προηγουμένου ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη δεκάδων πριγκίπων, δισεκατομμυριούχων και πολιτικών στο έδαφός της με την κατηγορία της διαφθοράς.
Πρίγκιπες –μεταξύ αυτών ο πασίγνωστος δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Αλ Ουαλίντ μπεν Ταλάλ– υπουργοί και επιχειρηματίες συνελήφθησαν το Σάββατο σε μια αιφνιδιαστική επιχείρηση, μετά τη συγκρότηση μιας νέας επιτροπής για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Επικεφαλής αυτής της επιτροπής είναι ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν.
«Όλοι οι ύποπτοι θα έχουν πλήρη πρόσβαση σε όλα τα δικαιώματά τους και οι δίκες θα γίνουν με διαφάνεια» τόνισε σε ανακοίνωσή του ο γενικός εισαγγελέας Σεΐχ Σαούντ αλ Μοτζέμπ. «Έχουν ήδη συλλεχθεί σημαντικές αποδείξεις και έχουν γίνει εξονυχιστικές ανακρίσεις», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Αλ Μοτζέμπ, που μετέχει και ο ίδιος στην επιτροπή, οι αρχές έπρεπε να δράσουν διακριτικά, ώστε «κανείς να μην διαφύγει από τη δικαιοσύνη».
Το σαουδαραβικό κανάλι Al Arabiya μετέδωσε ότι έχουν συλληφθεί 11 πρίγκιπες, 4 υπουργοί και δεκάδες πρώην υπουργοί. Η επιτροπή διεξάγει έρευνες για πολλές υποθέσεις, κάποιες από τις οποίες δεν είναι πρόσφατες. Μια αφορά τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν το 2009 την Τζέντα.
Κυβερνητικός αξιωματούχος έδωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο έναν κατάλογο με τα ονόματα 14 υψηλόβαθμων αξιωματούχων που έχουν συλληφθεί ή απομακρυνθεί από τις θέσεις τους. Μεταξύ αυτών είναι και ο πρίγκιπας Αλ Ουαλίντ Μπιν Ταλάλ, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Οι συλληφθέντες κρατούνται σε ένα από τα πλέον πολυτελή ξενοδοχεία του Ριάντ, το Ritz Carlton.
Ο υπουργός Πληροφοριών της χώρας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα παγώσουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί των υπόπτων και όλα τα περιουσιακά στοιχεία τους που προήλθαν από πράξεις διαφθοράς θα αποδοθούν στο κράτος.
Παράλληλα, εκτός από τις συλλήψεις, απολύθηκαν αιφνιδιαστικά ο αρχηγός της πανίσχυρης Εθνοφρουράς, ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού και ο υπουργός Οικονομίας.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στον Guardian ανώτερος αξιωματούχος της Σαουδικής Αραβίας: «Το μήνυμα είναι πως ότι συνέβαινε έως τώρα στη Σαουδική Αραβία δεν ισχύει πλέον. Δεν πρόκειται για απλή καταπολέμηση της διαφθοράς στο βασίλειο. Πρόκειται για επανάσταση!»
ν

Ο πρίγκιπας Αλ Ουαλίντ Μπιν Ταλάλ, συνιδιοκτήτης του διάσημου ξενοδοχείου The Savoy στο Λονδίνο, με την πρώην σύζυγό του, πριγκίπισσα Αμίρα το 2010. Η σύλληψή του έχει προκαλέσει νευρικότητα σε πολλές δυτικές εταιρείες. Photo: AFP / Oli Scarff. Πηγή: Supplied
ν

Η σύλληψη του Αλ Ουαλίντ Μπιν Ταλάλ έχει προκαλέσει νευρικότητα σε μεγάλες επιχειρήσεις, τεχνολογικούς κολοσσούς και τράπεζες, καθώς πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους μετόχους τους αλλά και για έναν από τους δυναμικότερους επενδυτές σε όλο τον κόσμο. Στις επενδύσεις του συγκαταλέγονται μεγάλα πακέτα μετοχών στις Twitter, Lyft και Citigroup, ενώ ο Σαουδάραβας πρίγκιπας έχει συνεργασθεί με μεγιστάνες όπως ο Μπιλ Γκέιτς, ο Ρούπερτ Μέρντοχ και ο Μάικλ Μπλούμπεργκ.
ν

Ο πρίγκιπας Μπιν Ταλάλ με τους υπόλοιπους συλληφθέντες κρατούνται στο ξενοδοχείο Ritz Carlton του Ριάντ. Photo: AFP / Fayex Nureldine. Πηγή: Supplied
ν

Σε τροχιά σύγκρουσης με το Ιράν;

Όπως σημειώνει το Αθηναϊκό πρακτορείο, ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν, 32 ετών, προσπαθεί να ενισχύσει τις εξουσίες του και να προωθήσει πρωτοφανείς οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις στο υπερσυντηρητικό βασίλειο.
Παρατηρητές εκτιμούν ότι οι συλλήψεις, με το πρόσχημα καταπολέμησης της διαφθοράς, στην ουσία παρέλυσαν κάθε αντιπολιτευτική δραστηριότητα στο εσωτερικό της χώρας. Μήπως αυτό σημαίνει ότι η Σαουδική Αραβία βρίσκεται σε τροχιά ένοπλης σύγκρουσης με το Ιράν;
Η Σαουδική Αραβία έχει υπογράψει συμφωνία-μαμούθ με τις ΗΠΑ για όπλα αξίας 380 δισ. δολαρίων, και με τη Ρωσία για την αγορά των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας S-400. Από την πλευρά του το Ιράν αναπτύσσει, με τη βοήθεια της Ρωσίας, το δικό του πυρηνικό οπλοστάσιο. Και οι δύο περιφερειακές δυνάμεις αισθάνονται ανέτοιμες στην παρούσα φάση να ξεκινήσουν μια ένοπλη σύγκρουση μεταξύ τους, αφού κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ποιος θα είναι ο νικητής. Μέχρι τώρα οι δύο χώρες μεταφέρουν τις μεταξύ τους διαφορές σε άλλες χώρες, όπως ο Λίβανος, η Συρία και η Υεμένη.

 

Ο στρατός του Ιράν είναι μεγαλύτερος και καλύτερα εκπαιδευμένος από αυτόν της Σαουδικής Αραβίας, αλλά το βασίλειο έχει πιο προηγμένα οπλικά συστήματα που αγοράστηκαν από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη την τελευταία δεκαετία. Έχει επίσης έναν ισχυρό σύμμαχο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που διατηρούν έναν ετοιμοπόλεμο και καλά εξοπλισμένο στρατό.
Η ανάληψη άμεσης στρατιωτικής δράσης από πλευράς Σαουδικής Αραβίας θα είχε ολέθριες συνέπειες παγκοσμίως, καθώς πέρα από την αποσταθεροποίηση των υπολοίπων χωρών του Περσικού Κόλπου, θα διακόπτονταν οι μεταφορές πετρελαίου από την Σαουδική Αραβία προς τον υπόλοιπο κόσμο. Όμως, παρά τα λεγόμενα από πλευράς βασιλείου ότι θα απαντήσει «με ανάλογο τρόπο, την κατάλληλη στιγμή στις εχθρικές ενέργειες» του Ιράν, δηλαδή με πυραύλους, είναι απίθανο να δράσει χωρίς να έχει το πράσινο φως από την Ουάσιγκτον. Και η πολιτική της Ουάσιγκτον είναι έως τώρα η αποφυγή της άμεσης αντιπαράθεσης με το Ιράν.
ν

Προσκυνητές περιστρέφονται γύρω από την Κάαμπα στο Μεγάλο Τζαμί, το ιερό των ιερών του Ισλάμ, στη Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας. Ο νέος αρχηγός της Σαουδικής Αραβίας έχει υποσχεθεί να μετατρέψει το υπερσυντηρητικό βασίλειο σε ένα πιο «μετριοπαθές» Ισλάμ. Photo: AP / Amr Nabil. Πηγή: Supplied
ν

Ο 32χρονος ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας προσπαθεί να μεταβάλει την εικόνα του υπερσυντηρητικού βασιλείου του. Πηγή: Facebook
ν

Ο ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας, ο 32χρονος εστεμμένος πρίγκιπας Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν Αλ Σαούντ έχει εκπονήσει ένα σχέδιο ύψους 640 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για τη δημιουργία μιας φουτουριστικής μεγαλόπολης, η οποία θα ολοκληρωθεί το 2030 και θα είναι 33 φορές μεγαλύτερη από τη Νέα Υόρκη. Στόχος του να γίνει η Σαουδική Αραβία η επόμενη μεγάλη οικονομική δύναμη και μια από τις σημαντικότερες οικονομικές αρτηρίες στον κόσμο.
Η πόλη θα χτιστεί στην Ερυθρά Θάλασσα, στην λεγόμενη Επενδυτική Ζώνη NEOM, πλησίον του Κόλπου της Άκαμπα, ώστε να είναι κοντά στη διώρυγα του Σουέζ, ελέγχοντας το εμπόριο τριών ηπείρων – της Ασίας, της Αφρικής και της Ευρώπης.
Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya, οι τρεις πρώτοι χαρακτήρες “NEO” προέρχονται από την ελληνική λέξη “νέο”, ενώ ο τέταρτος χαρακτήρας “Μ” είναι η συντομογραφία της αραβικής λέξης “Mostaqbal” που σημαίνει “μέλλον”.
Στους στόχους του νέου ηγέτη είναι επίσης η μείωση της εξάρτησης της Σαουδικής Αραβίας από το πετρέλαιο και η μερική ιδιωτικοποίηση της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας Aramco.
Να σημειωθεί ότι ο Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν διαδέχτηκε τον Ιούνιο του 2017 τον εξάδελφό του στην ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος, σύμφωνα με τους Αμερικανούς, υπήρξε αρχηγός της Αλ Κάιντα το χρονικό διάστημα 2003-2006 και κατηγορείται για σειρά βομβιστικών επιθέσεων την ίδια περίοδο.
Μπορεί κανείς να ελπίζει ότι με τον νέο ηγέτη της η Σαουδική Αραβία θα αλλάξει πλεύση; Στον σύγχρονο κόσμο δεν υπάρχει πλέον καλό και κακό, άσπρο και μαύρο, αλλά χιλιάδες αποχρώσεις του γκρι. Και η Σαουδική Αραβία είναι μια από αυτές. Αν είναι πιο κοντά στο άσπρο ή πιο κοντά στο μαύρο θα φανεί στο εγγύς μέλλον.
Η παρουσίαση δεν θα ήταν πλήρης χωρίς μια ματιά στην κατάσταση που επικρατεί στις υπόλοιπες χώρες της αραβικής χερσονήσου και της Εγγύς Ανατολής.
ν

Υεμένη: πόλεμος χωρίς διέξοδο

Εκτός από την υποστήριξη του ISIS σε Συρία και Βόρειο Ιράκ, και της χρηματοδότησης του αρχιεγκληματία διακινητή προσφύγων και μεταναστών Ερμία Τζερμάι, η Σαουδική Αραβία έχει εμπλακεί φανερά στον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται στο φτωχό έθνος της Υεμένης που βρίσκεται στα νότια σύνορά της.
Το 2015, ένας συνασπισμός της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΑΕ και άλλων συμμάχων ξεκίνησε μια εκστρατεία εναντίον των σιιτών ανταρτών που είναι γνωστοί ως Χούτις και οι οποίοι λέγεται ότι είναι όργανα του Ιράν.
Ο συνασπισμός εμπόδισε τους Χούτι και τους συμμάχους τους να κατακτήσουν ολόκληρη την Υεμένη, δεν μπόρεσε ωστόσο να τους νικήσει, αφήνοντάς τους τον έλεγχο της πρωτεύουσας Σάνα και του βορρά.
Ο πόλεμος έχει σκοτώσει περισσότερους από 10.000 πολίτες και εξώθησε εκατομμύρια Υεμενιτών στο χείλος της πείνας. Έχει επίσης στραγγίσει τους πόρους της Σαουδικής Αραβίας σε μια εποχή που οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται στο ναδίρ.
Το Ιράν υποστηρίζει ανοιχτά τους αντάρτες Χούτι, αλλά αρνείται να τους εξοπλίζει.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μοχάμεντ Ζαρίφ, απέρριψε τις κατηγορίες του Ριάντ σχετικά με τον βαλλιστικό πύραυλο, λέγοντας ότι η Σαουδική Αραβία κατηγορεί το Ιράν για τις συνέπειες των «πολέμων επιθετικότητας, περιφερειακού εκφοβισμού, αποσταθεροποιητικής συμπεριφοράς και επικίνδυνων προκλήσεων».
Καμία πλευρά δεν φαίνεται ικανή να επιβληθεί, αφήνοντας έτσι τα πράγματα σε ένα εξουθενωτικό αδιέξοδο. Ωστόσο, η εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου υπογραμμίζει την πιθανότητα η σύγκρουση να ξεπεράσει τα σύνορα της Υεμένης και να μεταφερθεί στον ευρύτερο χώρο της Μέσης Ανατολής.
ν

Λίβανος

Η «παραίτηση» του Λιβανέζου πρωθυπουργού θεωρήθηκε από όλους τους πολιτικούς παρατηρητές ως μια κίνηση της Σαουδικής Αραβίας κατά της Χεζμπολάχ, της σιιτικής πολιτικής και αντάρτικης δύναμης που αποτελεί το μακρύ ισχυρό χέρι του Ιράν στον Λίβανο και τη Συρία. Με αυτόν τον τρόπο, οι Σαουδάραβες επέδειξαν την δύναμή τους να σαμποτάρουν την πολιτική του Λιβάνου, καθαιρώντας την συμβιβαστική κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Χαρίρι. Ωστόσο, πρακτικά δεν ωφελήθηκαν σε τίποτα.
Η Χεζμπολάχ εξακολουθεί να κυριαρχεί στο Λίβανο και τίποτα δεν φαίνεται ικανό να την διώξει από εκεί σύντομα. Καμία σουνιτική πολιτοφυλακή ή πολιτική ομάδα δεν έχει την ίδια επιρροή και ελάχιστοι Σουνίτες θα ήταν πρόθυμοι να διακινδυνεύσουν έναν αποσταθεροποιητικό αγώνα κατά της Χεζμπολάχ.
ν

Αριστερά, ο παραιτηθείς πρωθυπουργός του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι και δεξιά ο εστεμμένος πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν. Photo: AP / Dalati Nohra. Πηγή: Supplied
ν

Ο Λίβανος φαίνεται να οδηγείται σε αδιέξοδο, καθώς δεν υπάρχει κάποιος ηγέτης ικανός να αναλάβει τα ηνία της πολύπαθης αυτής χώρας, όπου υπάρχει μια εύθραυστη ισορροπία όσον αφορά την κατανομή εξουσιών μεταξύ των σιιτών, των σουνιτών, των χριστιανών και των άλλων κοινοτήτων όπως οι Δρούζοι του Λιβάνου.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Μπαχράμ Γκάσεμι, επέκρινε την παραίτηση του Χαρίσι ως αμερικανική-ισραηλινο-σαουδική παρέμβαση, με σκοπό να προκληθεί ένταση στο Λίβανο.
Από την πλευρά του το αραβικό βασίλειο, μέσω του υπουργού Αραβικών Υποθέσεων Thamer al-Sabhan, κατηγόρησε το Ιράν για την αστάθεια στο Λίβανο, δηλώνοντας πως από τούδε και στο εξής, λόγω της επιθετικότητας της Χεζμπολάχ, θα μεταχειριστεί τον Λίβανο ως εχθρό που «κήρυξε τον πόλεμο στη Σαουδική Αραβία».
ν

Συρία

Μετά από έξι χρόνια πολέμου, ο πρόεδρος Μπασάρ Άσαντ, με τη βοήθεια της Ρωσίας και του Ιράν, φαίνεται να επικρατεί επί του σουνιτικού Ισλαμικού Κράτους που υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία.
Το Ιράν έχει ενισχύσει την επιρροή του στη Συρία, με τις δικές του δυνάμεις από μαχητές της Χεζμπολάχ και μέλη της πανίσχυρης σιιτικής Εθνοφορυράς που αγωνίζονται μαζί με τα στρατεύματα του Άσαντ.
Καθώς η διεθνής πίεση για απομάκρυνση του Άσαντ έχει υποχωρήσει, η προσπάθεια της Σαουδικής Αραβίας να απομακρύνει το Ιράν από τη Συρία έχει πέσει στο κενό. Σήμερα το αραβικό βασίλειο απλώς προσπαθεί να κρατήσει την επιρροή του στις σουνιτικές περιοχές της Συρίας που δεν ελέγχουν οι δυνάμεις του Άσαντ. Να σημειωθεί ότι εκτός της Ρωσίας, βομβαρδισμούς εναντίον του ISIS επιχειρούν και οι αεροπορικές δυνάμεις του Ισραήλ που συμμετέχουν στην αμερικανική δύναμη.
Η Ράκκα παραμένει το τελευταίο προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, αλλάζοντας συνεχώς χέρια. Αυτή τη στιγμή, συριακά στρατεύματα, υποστηριζόμενα από τις ΗΠΑ, πολιορκούν την πόλη απ’ όλες τις πλευρές αποκλείοντας και την τελευταία οδό διαφυγής των τζιχαντιστών προς τα νότια, όπως ανέφεραν κουρδικές πηγές και η αντιπολιτευόμενη οργάνωση «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».
Πρόσφατα επισκέφθηκε την πολιορκημένη πόλη ένας Σαουδάραβας απεσταλμένος για να συζητήσει με τους εναπομείναντες ηγέτες του Ισλαμικού Κράτους τον ρόλο της Σαουδικής Αραβίας στην ανασυγκρότηση και αναδιοργάνωση των τζιχαντιστών.
ν

Μαχητές του Συριακού Δημοκρατικού Στρατού (SDF) βόρεια της πόλης Ράκκα. Photo: Reuters / Rodi Said. Πηγή: Supplied
ν

Κατάρ και Κουβέιτ

Το Κατάρ όλα αυτά τα χρόνια χρηματοδοτούσε τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, υποστηρίζοντας πρώτα τους αντάρτες εναντίον του προέδρου Άσαντ και στη συνέχεια εκπαιδεύοντας και εξοπλίζοντας το Ισλαμικό Κράτος (ISIS).
Αυτό επιβεβαιώνεται τόσο από την αναφορά της πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον σε επίσημο κείμενο της αμερικανικής κυβέρνησης που δημοσιοποιήθηκε από τα WikiLeaks, όσο και από την αναφορά του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ τον Οκτώβριο του 2014, όπου είπε ότι οι «σύμμαχοι» των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή με προεξάρχουσα τη Σαουδική Αραβία χρηματοδότησαν με εκατομμύρια δολάρια και δεκάδες τόνους όπλων οποιονδήποτε πολεμούσε τον Άσαντ στη Συρία με στόχο την ανατροπή του ιδίου και της κυβέρνησής του (regime change).
Το πόσο μπερδεμένο είναι το παιχνίδι που παίζουν οι χώρες του Κόλπου φαίνεται από τη στάση του Κατάρ, το οποίο, μόλις διέκοψαν μαζί του διπλωματικές σχέσεις η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος και το Μπαχρέιν (τον Ιούνιο), αυτό ζήτησε την υποστήριξη του… Ιράν!
Όμως οι βρόμικες πλούσιες χώρες του Κόλπου δεν χρηματοδοτούν μόνο το ISIS σε Συρία και Ιράκ. Είναι αυτές που χρηματοδοτούν και την διεθνή εγκληματική οργάνωση του Αιθίοπα εμπόρου του θανάτου Ερμίας Τζερμάι, ο οποίος έχει τη βάση του στη Λιβύη. Οι πράκτορές του αλωνίζουν όλες τις υπανάπτυκτες –όχι μόνο οικονομικά αλλά και μορφωτικά– χώρες της Ασίας και της Υποσαχάριας Αφρικής και συγκεντρώνουν μεγάλους αριθμούς αμόρφωτων ως επί το πλείστον ανθρώπων που τους οποίους υπόσχονται να τους μεταφέρουν στη Δύση όπου τους περιμένει μια παραδείσια ζωή.
Το κόστος της μετακίνησης κυμαίνεται μεταξύ 6.000 και 15.000 ευρώ το κεφάλι, ανάλογα με την περίπτωση. Τα ποσά αυτά τα καλύπτουν το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία με κατάθεση –μέσω ενός πολύπλοκου δικτύου– σε κάποιον από τους τραπεζικούς λογαριασμούς του Τζερμάι. Μέχρι να κατατεθούν τα ποσά, οι μετανάστες παραμένουν έγκλειστοι σε στρατόπεδα στη Λιβύη ή στην Τουρκία. Στη συνέχεια οι άνθρωποι του Τζερμάι τους επιβιβάζουν στα γνωστά σάπια πλεούμενα και τους προωθούν, χωρίς να υπολογίζουν τις ζωές που θα χαθούν, προς την Ελλάδα ή την Ιταλία.
ν

Ο εκπρόσωπος του Κουβέιτ Fahad Alshelaimi: «Τελικά, είναι άδικο να δεχόμαστε ανθρώπους [δηλαδή πρόσφυγες] που διαφέρουν τόσο πολύ από εμάς». Πηγή: Youtube
ν

Είναι αξιοσημείωτο επίσης το γεγονός ότι από τότε που άρχισε ο πόλεμος στη Συρία, οι πλούσιες χώρες του Κόλπου (Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία, Κουβέιτ, Μπαχρέιν) δεν έχουν δεχτεί ούτε έναν πρόσφυγα.
«Είμαι αγανακτισμένος με τη στάση των αραβικών χωρών που ενώ κολυμπούν στο χρήμα δεν παίρνουν ούτε έναν πρόσφυγα», είχε πει το 2015 ο Δανός υπουργός Οικονομικών Claus Hjort Frederiksen.
Γιατί όμως οι πλούσιες χώρες του Κόλπου δεν δέχονται τους πρόσφυγες που είναι και ομόθρησκοί τους;
Όταν στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2015 ρωτήθηκε από τους New York Times ο εκπρόσωπος του Κουβέιτ Fahad Alshelaimi, απάντησε πως η χώρα του είναι απλά πολύ… ακριβή για να ζήσουν σε αυτήν πρόσφυγες!
«Δεν μπορούμε να δεχτούμε ανθρώπους από διαφορετικά περιβάλλοντα και από ένα άλλο μέρος, που έχουν ψυχολογικά προβλήματα, το νευρικό τους σύστημα έχει καταρρεύσει ή έχουν κάποιο άλλο ψυχικό τραύμα. Τα άτομα αυτά είναι ακατάλληλα για τις κοινωνίες μας», δήλωσε ο Alshelaimi, προσθέτοντας ότι το Κουβέιτ δέχεται μόνο ξένους εργάτες.

 


Translate this post