Μετανάστες: Όσοι έρχονται θα μένουν πια εδώ

Κατηγορία Μεταναστευτικό

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

Youmagazine Newsroom

 

Έληξε χθες επισήμως το πρόγραμμα μετεγκατάστασης αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα και την Ιταλία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σε ορισμένα ελληνικά νησιά ο αριθμός των μεταναστών προσεγγίζει τον αριθμό των κατοίκων. Image: Supplied 
ν

ΣΤΕΡΕΥΕΙ η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα για το μεταναστευτικό πρόβλημα, στο πλαίσιο των πολιτικών συσχετισμών που διαμορφώνονται – όχι όμως και οι ροές προς τα ελληνικά νησιά.
Έληξε χθες τα μεσάνυχτα (26/9) και επισήμως το πρόγραμμα μετεγκατάστασης αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα και την Ιταλία στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, χωρίς προς το παρόν να έχει συζητηθεί το επόμενο βήμα.
Πρόκειται ουσιαστικά για τον μοναδικό νόμιμο δρόμο μετακίνησης αιτούντων άσυλο και προσφύγων (εκτός της διαδικασίας οικογενειακής επανένωσης) μεταξύ των κρατών-μελών που θέσπισε η ΕΕ πριν από δύο χρόνια, τον Σεπτέμβριο του 2015. Αν δεν υπάρξει νέο πρόγραμμα και δεν αναμορφωθεί σύντομα ο κανονισμός του Δουβλίνου για το άσυλο, όλοι οι αιτούντες άσυλο που φτάνουν στην Ελλάδα θα παραμένουν στη χώρα.
Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι υπάρχουν σήμερα γύρω στις 65.000 παράτυποι μετανάστες, ενώ η Γερμανία έχει εκδηλώσει εδώ και καιρό την πρόθεσή της να στείλει πίσω σε Ελλάδα και Ιταλία περίπου 300.000 μετανάστες οι οποίοι δεν δικαιούνται άσυλο λόγω της παραβατικότητας που έχουν επιδείξει.
Στόχος όλων αυτών των κινήσεων είναι να στοιβαχτούν στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια περί τα 2.000.000 με 3.000.000 μετανάστες και η χώρα να χωριστεί εξ ανάγκης σε τρεις ή τέσσερις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες στις οποίες το κύριο εργατικό δυναμικό θα αποτελείται από μετανάστες.
Αυτό, στη διεθνή ορολογία, ονομάζεται «Σομαλοποίηση» και θα είναι η απαρχή του διαμελισμού της χώρας.
ν

Δείτε επίσης

ΟΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ ΚΑΙ Η “ΑΝΑΠΤΥΞΗ” ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
ν

ν

Δραματική κατάσταση

Στο μεταξύ η κατάσταση στη χώρα μας είναι δραματική τόσο για τους αιτούντες άσυλο όσο και για τους ίδιους τους κατοίκους διαφόρων περιοχών, όπως είναι για παράδειγμα στη Λέσβο, αλλά και στο Βαθύ της Σάμου όπου οι μετανάστες είναι σε χιλιάδες όσοι περίπου είναι και οι κάτοικοι. Στα κέντρα υποδοχής δεν χωράνε άλλοι παρείσακτοι, ενώ τα κρατητήρια της Ρόδου γέμισαν από κρατούμενους μετανάστες.
Υπολογίζεται ότι από την αρχή του 2017 έχουν έρθει στην Ελλάδα 5.000-7.000 μετανάστες. Μόνο το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου έφτασαν στα ελληνικά νησιά σχεδόν 2.500 μετανάστες. Οι τελευταίες αφίξεις ανεβάζουν σε αριθμό ρεκόρ, για όλο το 2017, τον αριθμό όσων πέρασαν στα νησιά του βορείου Αιγαίου τις πρώτες 18 μέρες του Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα, χωρίς τις σημερινές νέες αφίξεις στη Λέσβο πέρασαν 1.405 άτομα, στη Χίο 278 και στη Σάμο 642. Συνολικά δηλαδή 2.325.
ν

Στο εξαήμερο 18-23 Αυγούστου 2017, έφτασαν από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά 1.200 μετανάστες. Άλλες 2.000 έφτασαν από 1-17 Αυγούστου. Πηγή: Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής
ν

Εκτός από την Γερμανία και κατ’ επέκταση την Ελλάδα που έχουν εγκαινιάσει την πολιτική των «ανοιχτών συνόρων» και την Ιταλία όπου η διακίνηση μεταναστών έχει εδώ και χρόνια μετατραπεί σε επικερδές εμπόριο που αποφέρει στη Μαφία και στους Ιταλούς πολιτικούς δισεκατομμύρια ευρώ, οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι τελείως απρόθυμες να δεχτούν άλλους μετανάστες στο έδαφός τους.
Χώρες όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία, έχουν αρνηθεί να δεχθούν έστω και έναν αιτούντα άσυλο από την Ιταλία και την Ελλάδα. Η Σλοβακία, η οποία ανεπιτυχώς αμφισβήτησε το σχέδιο μετεγκατάστασης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, έχει δεχθεί μόνο 16 από τους 902 αιτούντες άσυλο που της ανατέθηκαν και η Τσεχία μόνο 12 από τους 2.691.
Θυμίζουμε ότι ένας από τους λόγους που η Βρετανία αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν και το μεταναστευτικό, με τους Βρετανούς να αρνούνται να δεχτούν άλλο βάρος, όπως επέβαλαν οι Βρυξέλλες, καθώς ήδη φιλοξενούν εκατοντάδες χιλιάδες παράτυπους μετανάστες.
ν

Συσκέψεις χωρίς αποτέλεσμα

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», πολύωρη συνάντηση με τους διοικητές των ΚΥΤ (Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης ή αλλιώς hotspots) είχε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας το προηγούμενο Σάββατο, υπό το βάρος της οξυμένης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στα νησιά λόγω του υπερπληθυσμού στις υφιστάμενες δομές.
Ταυτόχρονα, μόλις μια ημέρα νωρίτερα, στο γραφείο του κ. Μουζάλα είχε φτάσει οκτασέλιδη επιστολή των υπαλλήλων της ΥΠΥΤ (Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης του υπουργείου), όπου κατήγγειλαν την κατάρρευση της ΥΠΥΤ λόγω διοικητικών δυσλειτουργιών με άμεση συνέπεια τη διόγκωση των προβλημάτων στη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού.
Στη συνάντηση συμμετείχε ο υφυπουργός Μετανάστευσης Γιάννης Μπαλάφας, οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου και η αντιστράτηγος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, γενική επιθεωρήτρια Αστυνομίας Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, και εκτός των άλλων συζητήθηκε και το θέμα της γραφειοκρατίας όσον αφορά την έγκριση δαπανών για τη λειτουργία των ΚΥΤ, όπως βέβαια και το θέμα του υπερπληθυσμού στα νησιά.
Από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας, σύμφωνα με πληροφορίες, ζητήθηκε από τους διοικητές των ΚΥΤ να προχωρήσουν σε καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν κατά σειρά προτεραιότητας, προκειμένου να γίνουν ενέργειες για τη βελτίωση της κατάστασης. Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα καθιερωθεί πρόγραμμα μηνιαίων ανάλογων συναντήσεων.
Είναι γεγονός ότι για την Ευρώπη το προσφυγικό-μεταναστευτικό γίνεται ένα ολοένα και πιο δύσκολο πολιτικό πρόβλημα, γεγονός που αντανακλάται στις αποφάσεις που λαμβάνονται. Και θα γίνει ακόμη πιο δύσκολο ύστερα από τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών.
ν

Η ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας

«Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν αποτύχει εντελώς να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους για να μετεγκαταστήσουν τους αιτούντες άσυλο από την Ελλάδα και την Ιταλία, καθώς η διετής περίοδος κατά την οποία οι αιτούντες άσυλο είναι επιλέξιμοι για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης έφτασε στο τέλος της στις 26 Σεπτεμβρίου 2017», αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία. «Οι χώρες της ΕΕ έχουν εκπληρώσει μόλις το 28,7% του στόχου μετεγκατάστασης», συμπληρώνει, ζητώντας το πρόγραμμα να πάρει παράταση και να επεκταθεί και για εκείνους που παραμένουν εγκλωβισμένοι στα ελληνικά νησιά.
Στο πλαίσιο του σχετικού προγράμματος έχουν μετεγκατασταθεί από την Ελλάδα σε άλλα κράτη-μέλη 19.700 άτομα, ενώ εκκρεμεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας για 2.287 άτομα (στοιχεία Υπηρεσίας Ασύλου). Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που θα μπορούσαν να συμμετάσχουν ήταν 64.000, ωστόσο για να αυξηθούν οι δικαιούχοι έπρεπε να αλλάξουν τα κριτήρια με βάση τα οποία επιλέγονται. Στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης μπορούν να συμμετάσχουν μόνο Σύροι, Ιρακινοί και Αιθίοπες από την Ερυθραία εφόσον έχουν φτάσει στη χώρα πριν από τον Μάρτιο του 2016 οπότε και ανακοινώθηκε η κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

 


Translate this post