Ασκληπιός – Θεραπείες με όνειρα

Κατηγορία MAGAZINE, Αρχαία Ελλάδα

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ  4|4

Από τον Αναστάσιο Ν. Πανά

 

 

Η ΕΡΜΗΝΕΙΑ

ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ
ν

Κατά τη διάρκεια της ιστορίας, έχουν καταγραφεί πολλές περιπτώσεις ανθρώπων ικανών στην ερμηνεία των ονείρων. Τέτοιοι ήταν οι μάντεις στην αρχαία Ελλάδα, οι ιερείς στη Βαβυλώνα, οι μάγοι-γιατροί στην Αμερική και οι σαμάνοι στη Σιβηρία.

Από τα πλέον εντυπωσιακά προφητικά όνειρα είναι αυτό του θανάτου του Αλκιβιάδη (450-404). Πηγή: News Media
ν

OΙ ΟΝΕΙΡΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ μπορούν να αποκαλύψουν τη βαθύτερη σημασία ενός ονείρου, αλλά μόνο οι ίδιοι οι ονειρευτές μπορούν να καταλάβουν το νόημά του. Μια από τις τεχνικές που μπορούμε να ακολουθήσουμε είναι να βρούμε τους συσχετισμούς που υπάρχουν ανάμεσα στις συμβολικές εικόνες του ονείρου και στη συνειδητή, καθημερινή ζωή. O Αριστοτέλης άλλωστε, αναφέρει ότι η τέχνη της ερμηνείας των ονείρων προκύπτει από την ικανότητά μας “να αναγνωρίζουμε ομοιότητες”.
Κάποια όνειρα έχουν ιδιαίτερη σημασία και μένουν μέσα μας σαν πολύτιμα βιώματα – είτε επαληθευθούν κάποτε είτε όχι. Και επειδή μεταφέρουν κάτι που είναι αδύνατο να μεταδοθεί με λόγια ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, ο Γιουνγκ τα αποκαλεί “θεϊκά” ή “ιερά” όνειρα.
Υπάρχει μια βαθιά και αρχέγονη ανάγκη του ανθρώπου να ερμηνεύσει και να κατανοήσει τις φαντασμαγορικές εικόνες που τον επισκέπτονται στον ύπνο του. Εδώ και χιλιάδες χρόνια γίνεται καταγραφή και μελέτη των ονείρων, από την οποία έχει προκύψει μια πληθώρα διαφορετικών συστημάτων ερμηνείας τους. Σήμερα, υπάρχουν αρκετοί ψυχοθεραπευτές που χρησιμοποιούν τα όνειρα για να ανακαλύψουν τη βαθύτερη αιτία των ανησυχιών που βασανίζουν τους ασθενείς τους.
Όποια και να είναι τα όνειρά μας, το αποτέλεσμα είναι η ενεργοποίηση του υποσυνειδήτου μας, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία αποκατάστασης του ταραγμένου ψυχολογικού μας κόσμου. Είτε ονειρευτούμε τέρατα, είτε νεράιδες, είτε πετάμε, είτε μας κυνηγούν, οδηγούμαστε από το σκοτάδι στο φως. Χρειάζεται κουράγιο για να εξερευνήσουμε τα όνειρά μας και να αντιμετωπίσουμε άγνωστες πλευρές του εαυτού μας.
ν

Το όνειρο του Αλκιβιάδη

Όπως εξιστορεί ο Πλούταρχος στο βίο του Αλκιβιάδη (39, 1-3), ο Αθηναίος στρατηγός είχε καταφύγει στη Βιθυνία, κοντά στον σατράπη Φαρνάβαζο. Ο Σπαρτιάτης Λύσανδρος, που ήταν εχθρός του, έστειλε στον Φαρνάβαζο ανθρώπους με την παραγγελία να τον δολοφονήσει. Αυτός ανέθεσε το έργο στον Βαγαίο, τον αδελφό του, και στον Σουσαμίθρη, το θείο του. Ο Αλκιβιάδης βρισκόταν τότε σε κάποια κωμόπολη της Φρυγίας με την εταίρα Τιμάνδρα. Είδε τότε ένα όνειρο: είδε να του κόβουν το κεφάλι οι άνθρωποι του Βαγαίου και να καίγεται το σώμα του.
Άλλες πηγές αναφέρουν πως είδε στον ύπνο του να φεύγει η στέγη, από το σπίτι όπου έμενε, εξαιτίας κάποιου σφοδρού ανέμου. Πάντως όλοι λένε πως το όνειρο το είδε λίγο πριν το θάνατό του.
Αυτοί που πήγαν να τον εκτελέσουν δεν τόλμησαν να μπουν μέσα, αλλά περικύκλωσαν το σπίτι και έβαλαν φωτιά. Όταν το πήρε είδηση ο Αλκιβιάδης, βγήκε ορμητικά, κρατώντας ένα μικρό ξίφος, προτού πάρουν φωτιά τα ρούχα του. Οι δολοφόνοι όταν τον είδαν σκόρπισαν. Κανένας δεν έμεινε να τον αντιμετωπίσει, αλλά τον χτυπούσαν με ακόντια από μακριά και τόξα. Με αυτό τον τρόπο έπεσε νεκρός.
Έκτοτε παρόμοια όνειρα, που σχετίζονται με το κεφάλι ή την κορυφή κάποιου οικήματος, ερμηνεύονται ως προάγγελοι σοβαρών και αμετάκλητων αλλαγών. Μια πιο ήπια παραλλαγή είναι αυτή που κόβεται μεν το κεφάλι, αλλά ο κάτοχός του εξακολουθεί να το κρατά στα χέρια του. Αυτό προαναγγέλλει την έλευση κάποιας σοβαρής ασθένειας, την οποία όμως ο ονειρευόμενος θα αντιμετωπίσει επιτυχώς, χωρίς να κινδυνεύσει η ζωή του.
ν

Αρχετυπικά σύμβολα

Άνεμος
Αφορά συνήθως όνειρα που σχετίζονται με το άγχος, όπως είναι τα κρούσματα άσθματος ή ο αγώνας που κάνει κανείς για να αναπνεύσει.
Άπειρο
Το σήμα του απείρου (∞) συμβολίζει τον ελεύθερο νου. Σε ένα όνειρο, δείχνει ότι έχουμε εγκλωβιστεί κάπου εξαιτίας κάποιας έμμονης ιδέας, πράγμα που έχει δυσάρεστες επιπτώσεις στην υγεία μας, και ότι πρέπει να αλλάξουμε.
Αστερισμοί ή ημερολόγια
Τέτοια όνειρα μας υπενθυμίζουν μια σημαντική ημερομηνία ή μια επέτειο, την οποία έχουμε ξεχάσει.
Θάλασσα
Η κολύμβηση αντίθετα στο ρεύμα μπορεί να συμβολίζει μια προσωπική πάλη. Για τον Γιουνγκ ένα όνειρο όπου ο ονειρευόμενος κολυμπάει προς τη στεριά συμβολίζει την ανανέωση. Επίσης για τον Γιουνγκ, η θάλασσα συμβολίζει το υποσυνείδητο.
Καθρέφτης
Συμβολίζει τον νου και την τέχνη της αντανάκλασης, της ικανότητας δηλαδή να βλέπουμε τον αληθινό μας εαυτό, αλλά και της δυνατότητας να τον δούμε κάτω από ένα νέο φως.
Κορυφές βουνών
Είναι το σημείο όπου συναντιούνται ο ουρανός και η γη – ο κολοφώνας της ανθρώπινης προσπάθειας και το σύμβολο των μεγάλων προσδοκιών. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο τα βουνά θεωρούνταν πάντα ως κατοικίες θεών και τόποι δύναμης.
Λαβύρινθος
Υποδηλώνει ότι είμαστε χαμένοι, μπερδεμένοι ή ότι βρισκόμαστε σε αδιέξοδο. Κατά τη μυθολογία, ο Δαίδαλος έχτισε έναν λαβύρινθο στην Κρήτη για να φυλακίσει εκεί τον Μινώταυρο.
Μέλισσες
Για τους μουσουλμάνους συμβολίζουν τις ψυχές που εισέρχονται στον παράδεισο. Από παλιά το μέλι είναι σύμβολο της θεϊκής χάρης. Από την εποχή του μεσαίωνα ακόμα, οι μέλισσες συμβολίζουν την επιτυχία, την παραγωγικότητα και την ευημερία.
Ουρανός
Οι άνθρωποι πάντα συνέδεαν τον ουρανό με τον παράδεισο, ο οποίος κατοικούνταν από τους θεούς ή το θεό, τους ήρωες (αγίους) και τις εξελιγμένες ψυχές. Τα σύννεφα σχετίζονται με τα ουράνια μηνύματα.
Πεταλούδες
Υπέροχα σύμβολα μεταμόρφωσης της ψυχής και ανύψωσής της σε υψηλά πνευματικά επίπεδα. Δεν είναι τυχαίο ότι οι αρχαίοι Έλληνες αποκαλούσαν τις πεταλούδες “ψυχές”, ενώ έναν παρόμοιο συσχετισμό είχαν υιοθετήσει και οι Κέλτες. Στην Κίνα, οι πεταλούδες είναι το σύμβολο του ευτυχισμένου γάμου και της ερωτικής έκστασης.
Φως
Ένα όνειρο με έντονο φως, συμβολίζει συνήθως την πνευματική καθοδήγηση. H λαμπρότητα συμβολίζει τη διαίσθησή μας, το εσωτερικό, καθοδηγητικό μας πνεύμα. Συνήθως βλέπουμε στα όνειρά μας ένα δυνατό, λαμπερό φως, λίγο πριν σημειωθούν σημαντικές αλλαγές στη ζωή μας.
ν

< Επιστροφή στην αρχή

 


1 2 3 4

Translate this post