Η βασίλισσα των ουρανών Κατερίνα Στεφανίδη (vid)

Κατηγορία NEWS, Αθλητισμός

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

Η Κατερίνα Στεφανίδη ολοκλήρωσε τη συλλογή των χρυσών μεταλλίων της κατακτώντας και το παγκόσμιο πρωτάθλημα με 4.91!

Η Κατερίνα Στεφανίδη στο Diamond League της Ντόχα, 7 Μαΐου 2017. Πηγή: IAAF Doha Diamond League
ν

Η ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ των ουρανών Κατερίνα Στεφανίδη ολοκλήρωσε τη συλλογή των χρυσών μεταλλίων κατακτώντας και την κορυφή του παγκοσμίου πρωταθλήματος στίβου. Στον συναρπαστικό τελικό του άλματος επί κοντώ γυναικών ήταν και πάλι καλύτερη από την Αμερικανίδα Σάντι Μόρις, όπως και στο Ρίο. Μάλιστα έκανε και πανελλήνιο ρεκόρ πηδώντας 4.91 μέτρα!
Αμέσως μετά τη θριαμβική νίκη της, η Κατερίνα έτρεξε να πανηγυρίσει κοντά στον σύζυγο και προπονητή της Μίτσελ Κρίερ.
v


v

Από το ξεκίνημα του τελικού φάνηκε ότι οι δύο πρωταγωνίστριες του τελικού των Ολυμπιακών Αγώνων θα ήταν εκείνες που θα μονομαχούσαν και για το χρυσό μετάλλιο του παγκόσμιου πρωταθλήματος. Η Σάντι Μόρις, όπως σε κάθε αγώνα, ξεκίνησε από πιο χαμηλά ύψη που περνούσε με την πρώτη, για την περίπτωση ισοβαθμίας: 4.45, 4.55 και 4.65.
Ωστόσο η Ελληνίδα πρωταθλήτρια και χρυσή Ολυμπιονίκης του Ρίο δεν ήταν εύκολη αντίπαλος. Η Κατερίνα Στεφανίδη από την δική της πλευρά μπήκε στον αγώνα στα 4.65 που πέρασε επίσης εύκολα με την πρώτη. Στο ύψος αυτό έγινε το πρώτο ξεκαθάρισμα μεταξύ των αθλητριών, καθώς έμειναν εκτός 5 κοπέλες από τις 12 του τελικού (και ανάμεσα τους η χάλκινη Ολυμπιονίκης του Ρίο, Νεοζηλανδή Μακάρτνεϊ).
ν

Η κυρίαρχη των αιθέρων Κατερίνα Στεφανίδη. Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/Will Oliver
ν

Η Αμερικανίδα πήδηξε πρώτη και πέρασε και τα 5.75, για να ακολουθήσει η Κατερίνα που επίσης δεν είχε κανένα πρόβλημα στο ύψος αυτό, από το πρώτο της άλμα.
Νιούμαν, Μπράντσοου, Ρίζιχ, Σίλβα και Πεϊνάδο απέτυχαν διαδοχικά στο ύψος αυτό, κάτι που σήμαινε αυτόματα ότι η Κατερίνα Στεφανίδη εξασφάλιζε το 7ο μετάλλιο σε μεγάλους αγώνες και το πρώτο της σε παγκόσμιο πρωτάθλημα. Σίλβα και Πεϊνάδο με τις ίδιες προσπάθειες θα μοιραστούν το χάλκινο μετάλλιο.
ν

Οκτώ χρυσά μετάλλια σε τέσσερα χρόνια

Στα 4.82 η Κατερίνα Στεφανίδη έδειξε την ανωτερότητα της καθώς η Μόρις είχε το πρώτο της αποτυχημένο άλμα. Αντίθετα η χρυσή Ολυμπιονίκης του Ρίο, η air Στεφανίδη πέρασε και αυτό το ύψος με την πρώτη προσπάθεια, (παρότι ακούμπησε τον πήχυ), περνώντας πλέον πρώτη και υποχρεώνοντας την αντίπαλο της να κυνηγάει πλέον μεγαλύτερο ύψος στα 4.89 (με δύο ακόμη άλματα) για να μπορεί να την προσπεράσει.
ν

Το άλμα της Στεφανίδη στα 4.82 μέτρα. Photo: Reuters/Dylan Martinez
ν

Και τα δύο κορίτσια έριξαν τον πήχυ στο πρώτο τους άλμα, με την Μόρις όμως να έχει ένα λιγότερο σε σχέση με την Στεφανίδη. Όμως και η τελευταία προσπάθεια της Σάντι Μόρις ήταν αποτυχημένη, με την Στεφανίδη πλέον να εξασφαλίζει το χρυσό μετάλλιο που της έλειπε: του παγκοσμίου πρωταθλήματος.
Αυτό είναι το όγδοο χρυσό μετάλλιο που κατακτά μέσα σε τέσσερα χρόνια. Δεν απομένει πλέον να κατακτήσει κανένα άλλο – ένα σπάνιο κατόρθωμα.
Με τις δύο προσπάθειες που της απέμειναν δοκίμασε αρχικά να καταρρίψει το δικό της πανελλήνιο ρεκόρ (4.90) και το πέτυχε πηδώντας 4.91, ένα ύψος που κυνηγούσε εδώ και πολύ καιρό.
ν

Η προσγείωση μετά το πανελλήνιο ρεκόρ της Στεφανίδη. Photo: Reuters/Dylan Martinez
ν

Στη συνέχεια δοκίμασε στα 5.02 για να καταρρίψει το ρεκόρ αγώνων της Γιέλενα Ισινμπάγιεβα από το 2005, αλλά δεν τα κατάφερε. Δεν έχει σημασία όμως γιατί με τα 4.91 είναι η 2η καλύτερη επίδοση όλων των εποχών σε παγκόσμια πρωταθλήματα (4.90 είχε η Σίλβα από το 2015).
Η Κατερίνα δόξασε για ακόμη μια φορά τα ελληνικά χρώματα, χωρίς καμιά υποστήριξη από την επίσημη πολιτεία.
ν


ν

 


Translate this post