Θάνατοι και φυλακίσεις στη “δημοκρατία” του Μαδούρο

Κατηγορία NEWS, Κόσμος

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

ΟΗΕ για Βενεζουέλα: Για τουλάχιστον 73 θανάτους διαδηλωτών ευθύνεται η κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο.

Τα μεγάλα πνεύματα συναντώνται. Ο Τσίπρας με τον Μαδούρο στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο του 2015. Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για την ευτυχία και ευημερία των λαών τους. Image: Supplied
ν

Ο ΟΗΕ κατήγγειλε σήμερα την «υπερβολική χρήση βίας» που ασκείται στη Βενεζουέλα και κατηγόρησε τις δυνάμεις ασφαλείας ότι ευθύνονται για τον θάνατο τουλάχιστον 73 αντικυβερνητικών διαδηλωτών, καθώς και ότι από τον Απρίλιο έχουν θέσει αυθαίρετα υπό κράτηση 5.000 αντιφρονούντες, οι 1.000 από τους οποίους παραμένουν στη φυλακή.
Βάσει των προκαταρκτικών ευρημάτων που βασίζονται σε 135 συνεντεύξεις, ο ΟΗΕ αναφέρει πως ερεύνησε 124 θανάτους και βρήκε ότι 46 απ’ αυτούς μπορούν να αποδοθούν στις δυνάμεις ασφαλείας και 27 σε φιλοκυβερνητικές ένοπλες οργανώσεις, ενώ η ευθύνη για τους υπόλοιπους είναι ασαφής.
«Από την αρχή των διαδηλώσεων τον Απρίλιο, διαπιστώνουμε μια φανερή τάση για υπερβολική χρήση βίας εναντίον των διαδηλωτών», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ύπατος Αρμοστής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν.
«Πολλές χιλιάδες άνθρωποι τέθηκαν υπό διοικητική κράτηση, πολλοί φέρεται πως έπεσαν θύματα κακομεταχειρίσεων, ακόμη και βασανιστηρίων», πρόσθεσε.
«Ανησυχούμε ότι η κατάσταση στη Βενεζουέλα κλιμακώνεται και αυτές οι παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων δεν φαίνεται να μειώνονται, έτσι ανησυχούμε για την κατεύθυνση προς την οποία αυτό προχωρεί», δήλωσε επίσης στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων η εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Ραβίνα Σαμντασάνι.
«Η ευθύνη για τις παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων που αναφέρουμε βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο της κυβέρνησης», πρόσθεσε.
ν

«Όχι περισσότεροι θάνατοι». Από διαδήλωση των εργαζομένων στον τομέα της υγείας κατά της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο στο Καράκας στις 17 Μαΐου 2017. Image: Supplied
ν

Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης

Θυμίζουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι η μόνο διεθνώς που υποστηρίζει ακόμη το καθεστώς Μαδούρο, αποφεύγοντας να καταγγείλει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα αυτή της Λατινικής Αμερικής.
Μάλιστα τον Απρίλιο του 2017 απέφυγε να υπογράψει το ψήφισμα-κόλαφο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, για τα μέτρα καταστολής που εφαρμόζει ενάντια στο λαό του.
Σύμφωνα με την καταγραφή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, κατά την ονομαστική ψηφοφορία, το ψήφισμα καταψήφισαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, Κ. Κούνεβα και Σ. Κούλογλου. Ο Κώστας Χρυσόγονος, επίσης από τον ΣΥΡΙΖΑ, απείχε από την ψηφοφορία.
Ο κ. Παπαδημούλης, επιχειρώντας να δικαιολογήσει τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι «η αντιμετώπιση της κλιμακούμενης έντασης και των φαινομένων βίας (στη Βενεζουέλα) απαιτεί επειγόντως πρωτοβουλίες εκτόνωσης, μέσω οργανωμένου διαλόγου μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, με πλήρη σεβασμό στους κανόνες της κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας»!!!
Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που ελήφθη με ευρύτατη πλειοψηφία 450 βουλευτών, καταδίκαζε το καθεστώς Μαδούρο για τη βίαιη καταστολή ειρηνικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, κάνοντας λόγο ακόμα και για χρήση άτακτων ένοπλων ομάδων από την κυβέρνηση Μαδούρο που πυροβολούν τους άοπλους διαδηλωτές.

 


Translate this post