Σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες στον Κάλαμο (vid)

Κατηγορία Περιβάλλον

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

Σε εξέλιξη μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 4:00 το απόγευμα σε πευκοδάσος στον Κάλαμο, προς Βαρνάβα και Αγίους Αποστόλους.

Έως τώρα έχουν καεί πάνω από 20 κατοικίες, καθώς και οι υποσταθμοί της ΔΕΗ στην περιοχή με αποτέλεσμα τη διακοπή του ρεύματος, πράγμα που έχει ως συνέπεια να μην δουλεύουν οι ηλεκτρικές αντλίες νερού.

Συνολικά από την έναρξη του καλοκαιριού έχουν εκδηλωθεί πάνω από 500 πυρκαγιές σε ολόκληρη τη χώρα.

Στον οικισμό του Καλάμου έχουν καεί 8 σπίτια σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Image: Supplied
ν

ΑΥΤΗ την ώρα, το μέτωπο της πυρκαγιάς επεκτείνεται προς τον Βαρνάβα και το Καπανδρίτι με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να παλεύουν με τις φλόγες από αέρος αλλά και από το έδαφος προκειμένου να περιορίσουν το μέτωπο. Ο οικισμός έχει εκκενωθεί, όπως και οι κατασκηνώσεις που υπάρχουν στην περιοχή.
Στο πύρινο μέτωπο επιχειρούν 20 οχήματα με 40 πυροσβέστες, 12 άτομα πεζοπόρο, 3 ελικόπτερα Σινούκ, ένα ακόμα πυροσβεστικό ελικόπτερο και 2 αεροσκάφη, ενώ στη μάχη έχουν μπει και δεκάδες εθελοντές οι οποίοι συνεισφέρουν με 9 οχήματα.
Λόγω της παντελούς απουσίας της κρατικής μηχανής και της έλλειψης συντονισμού, οι πυροσβεστικές δυνάμεις, επίγεια και εναέρια μέσα, έφτασαν στην περιοχή πάρα πολύ αργά, όταν η φωτιά είχε πάρει πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Ο άνεμος άλλαζε συνεχώς την κατεύθυνση της φωτιάς, με αποτέλεσμα λίγο πριν τις 6:00 το απόγευμα να φτάσει στα όρια του οικισμού και να μπει στις αυλές των σπιτιών. Παράλληλα, ένα μεγάλο μέτωπο της φωτιάς κατευθύνεται προς την περιοχή του Καπανδριτίου.
O Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου σε δηλώσεις του τόνισε ότι οι προσπάθειες της Πυροσβεστικής επικεντρώνονται πλέον στην προσπάθεια αποκοπής αυτού του μετώπου. Ωστόσο αυτό δεν εύκολο, καθώς η φωτιά προχωράει γρήγορα, δεν μπορεί να ελεγχθεί και όλα προμηνύουν μια δύσκολη νύχτα.
Πολλοί κάτοικοι της περιοχής δίνουν κι αυτοί μάχη με τις φλόγες στο πλευρό των πυροσβεστών, ενώ άλλοι έχουν βρει καταφύγιο μέσα στα αυτοκίνητά τους. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ξέσπασαν σε κλάματα, βλέποντας τις περιουσίες τους να καταστρέφονται.
ν

Φωτιά Κάλαμος – Καμένα σπίτια – Μαρτυρία κατοίκου
ν

ν

 


Translate this post