Καπανδρίτι: Πύρινος εφιάλτης λίγα μέτρα από τα σπίτια

Κατηγορία Περιβάλλον

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

Για δεύτερη νύχτα συνεχίζεται ο πύρινος εφιάλτης που έχει κάνει στάχτη πολλά σημεία της Ανατολικής Αττικής. Βίντεο στο τέλος του άρθρου.


ν

Η ΦΩΤΙΑ απειλεί ακόμα κατοικίες στο Καπανδρίτι και οι κάτοικοι περιμένουν με αγωνία έξω από τα σπίτια τους τις οδηγίες της Πυροσβεστικής. Στο σημείο υπάρχουν αυτοκίνητα και αξιωματικοί της αστυνομίας που έχουν αποκλείσει τη διέλευση πεζών και οχημάτων προς το Καπανδρίτι.
Δεκάδες ανάστατοι κάτοικοι, κινούνται με την ανησυχία έντονη ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους για την τύχη του οικισμού τις επόμενες ώρες.
Οι κάτοικοι περιμένουν έξω από τα σπίτια τους για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα και παρατηρούν τα μέτωπα της φωτιάς που στροβιλίζονται στην περιοχή τους. Οι πυροσβέστες συνεχίζουν το έργο της κατάσβεσης, η οποία απ’ ότι φαίνεται δεν είναι εύκολη υπόθεση.
ν

Κράτος υπό διάλυση: ανίκανη ηγεσία, μέσα ανεπαρκή

Ταυτόχρονα δεκάδες άνθρωποι κινητοποιήθηκαν για να προσφέρουν στους πυροσβέστες, στους εθελοντές και στους αστυνομικούς πόσιμο νερό και τρόφιμα, κατόπιν έκκλησης που είχε εμφανιστεί το μεσημέρι στα κοινωνικά δίκτυα, και που έδειχνε ξεκάθαρα την κατάρρευση του κράτους, την ανικανότητα των δημοσίων λειτουργών και την έλλειψη στοιχειώδους πρόνοιας για τις τραγικές συνθήκες κάτω από τις οποίες οι πυροσβέστες επιχειρούν επί πολλές ώρες, χωρίς σταματημό.
Λίγα λεπτά νωρίτερα εμφανίστηκαν ερπυστριοφόρα οχήματα που ανοίγουν αντιπυρικές ζώνες μεταξύ Καπανδριτίου και Καλάμου, ενώ στο σημείο εμφανίστηκαν για πρώτη φορά εφέτος και μερικές δυνάμεις του Στρατού.
Η ανικανότητα των υπευθύνων και η ολιγωρία είναι πασίδηλη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα ανεπαρκή μέσα για την αντιμετώπιση και κατάσβεση των πυρκαγιών, σε μια χώρα που αποτελούν εθνικό σπορ οι εμπρησμοί κατά τους θερινούς μήνες της ραστώνης.
Στην Ηλεία, την ώρα που μαίνονται τρία πύρινα μέτωπα, παραμένουν καθηλωμένα στο έδαφος τρία αεροσκάφη δασοπυρόσβεσης από τον απαρχαιωμένο στόλο των Κάναντερ, εξαιτίας της έλλειψης ανταλλακτικών. Το ένα από αυτά θα κάνει σήμερα το πρωί δοκιμαστική πτήση για να διαπιστωθεί αν είναι σε θέση να ριχτεί στη μάχη.
Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Αμαλιάδας, η δημοτική αρχή υποχρηματοδοτείται σε σχέση με τις ανάγκες της παρά την καταστροφή που υπέστη ο νομός Ηλείας το 2007. Στην Ελλάδα, τη χώρα της «φαιδράς πορτοκαλέας» ουδέποτε τα παθήματα γίνονται μαθήματα. Ακόμη κι όταν οι πορτοκαλιές καίγονται.
ν

Στάχτη και αποκαΐδια σε Κάλαμο, Βαρνάβα και Καπανδρίτι
ν

ν

Φωτιά Κάλαμος – Εκκενώθηκε μοναστήρι στο Καπανδρίτι
ν

ν

 


Translate this post