Μουζάλας: Θα δεχθούμε πρόσφυγες από τη Γερμανία

Κατηγορία NEWS, Πολιτική

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

Youmagazine Newsroom

 

«Θα δεχθούμε πρόσφυγες από τη Γερμανία για να μην βγούμε από την ΕΕ», είναι το επιχείρημα του Γιάννη Μουζάλα.

Νέο κύμα προσφύγων και μεταναστών: 456 έφτασαν στα νησιά σε μια εβδομάδα.

«Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι οι πρόσφυγες από την Τουρκία δεν θα αυξηθούν».


ν

ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (!) συνέδεσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας την αποδοχή της κυβέρνησης προσφύγων από τη Γερμανία στο πλαίσιο του Κανονισμού του Δουβλίνου.
Επιχειρώντας να διευκρινίσει τι ακριβώς θα συμβεί, ο κ. Μουζάλας σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ είπε ότι «κάνουμε αυτή την κίνηση επειδή βρισκόμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θέλουμε να μείνουμε στην ΕΕ και επειδή εκεί δεν συζητάς ηθικά αλλά βάσει των υποκείμενων συνθηκών».
Στα επιχειρήματα υπέρ της έναρξης της διαδικασίας επιστροφής προσφύγων από τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ενέταξε και το ότι «είμαστε σε καλύτερη φάση μετά τη συμφωνία Ευρώπη-Τουρκίας και επειδή υπάρχουν χώρες που έχουν πληγεί το ίδιο με εμάς και επειδή αυτές οι χώρες θέλουν εφαρμογή των συνθηκών και πρέπει να τις βοηθήσουμε».
Κατά τον ίδιο στην Ελλάδα θα επιστρέψουν «λίγες δεκάδες μετανάστες στους επόμενους μήνες» σε μια «συμβολική» εφαρμογή της Συνθήκης του Δουβλίνου.
Στην πραγματικότητα στην Γερμανία παραμένουν 300.000 μετανάστες που έχουν κριθεί από τις γερμανικές αρχές ως «ανεπιθύμητοι», επειδή θεωρούνται επικίνδυνοι, και περιμένουν την επιστροφή τους στην Ελλάδα.
Στην ερώτηση για το πόσοι πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα απάντησε ότι «νομίζουμε ότι με τις επιστροφές, με τις οικειοθελείς επιστροφές, με τις αναγκαστικές επιστροφές πρέπει να έχει πέσει ο αριθμός γύρω στις 50.000 (σ.σ. στην πραγματικότητα είναι πάνω από 56.000) και συγκεκριμένα στα νησιά ο αριθμός τους είναι κάτω από τις 15.000».
Επιχείρησε, παράλληλα, να εμφανιστεί καθησυχαστικός για τον αριθμό όσων περνούν από την Τουρκία στην Ελλάδα λέγοντας ότι «φτάνουν περίπου 80 την ημέρα» σημειώνοντας, ωστόσο, ότι «δεν μπορούμε να εγγυηθούμε (σ.σ. ότι ο αριθμός αυτός δεν θα αυξηθεί ραγδαία), όσο ισχύει η συμφωνία με την Τουρκία προχωράμε».
Υποστήριξε για τα νησιά ότι η κατάσταση είναι δύσκολη αν και, όπως είπε, «έχουμε μεταφέρει με βάση την υπηρεσία ασύλου 5.000 κόσμο και αρχίζουμε πάλι να μεταφέρουμε κόσμο στην ενδοχώρα».
Χαρακτήρισε «best practice» να δίνονται κάρτες με χρήματα (cashcard) στους μετανάστες λέγοντας ότι «έχουμε δώσει στο 70% όσων είναι στην ενδοχώρα και ένα χαρτζιλίκι για όσους είναι στα νησιά».
Αναγνώρισε, τέλος, ότι χωρίς τη συμβολή των Ευρωπαίων Επιτρόπων Δημήτρη Αβραμόπουλου και Χρήστου Στυλιανίδη «αυτό το πρόγραμμα δεν θα μπορούσε να είχε συμβεί».

 


Translate this post