Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στον Κάλαμο, στις φλόγες κι ο Βαρνάβας (vid)

Κατηγορία Περιβάλλον

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

 Στον Βαρνάβα έφτασε, με σύμμαχο τον δυνατό άνεμο, η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Κυριακής στον Κάλαμο, συνεχίζοντας το καταστροφικό πέρασμά της με κατεύθυνση προς το Καπανδρίτι.

 Ασφαλής ο αγνοούμενος στον Βαρνάβα.

 Απίστευτο! Οι πυροσβεστικοί κρουνοί στην περιοχή δεν έχουν νερό!

Τέσσερις πυρκαγιές εκδηλώθηκαν την Κυριακή στην Αττική, μεγαλύτερη εκ των οποίων είναι αυτή στον Κάλαμο, όπου εκκενώθηκαν δύο κατασκηνώσεις και κάηκαν σπίτια.
ν

«Η ΠΕΡΙΜΕΤΡΟΣ της πυρκαγιάς είναι αρκετά μεγάλη», δήλωσε στον ΣΚΑΪ η εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Σταυρούλα Μαλλίρη. «Ο Βαρνάβας και το Καπανδρίτι είναι οι περιοχές που κινείται αυτήν τη στιγμή, ενώ κατευθύνεται και παραλιακά, στο Σέσι Γραμματικού».
«Είναι τεράστιο το μέτωπο. Το θέμα είναι να μαζευτεί λίγο, είναι πολύ δύσκολη μέρα», δήλωσε στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος για ζητήματα Πολιτικής Προστασίας, Ιωάννα Τσούπρα. «Έχω εικόνα ότι αυτήν τη στιγμή δεν κινδυνεύει οικισμός», πρόσθεσε, θέλοντας προφανώς για λόγους πολιτικούς να υποβαθμίσει την σοβαρότητα της κατάστασης.
Να κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ο δήμος Ωρωπού ζήτησε η περιφέρεια Αττικής από τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που μαίνεται στον Κάλαμο. Ο κ. Καπάκης έκανε δεκτό το αίτημα, όπως σημείωσε ο ίδιος μιλώντας αργά το βράδυ στην ΕΡΤ.
Ωστόσο, η κυβέρνηση είναι απρόθυμη να κηρύξει περιοχές της χώρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για να δείξει ότι δεν τρέχει τίποτα, όπως αρνήθηκε να το κάνει με τα Κύθηρα και με την Ζάκυνθο.
Τη νύχτα ο δήμος Ωρωπού, με έκτακτη ανακοίνωσή του, κάλεσε τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τους οικισμούς για την δική τους ασφάλεια και για τη διευκόλυνση των δυνάμεων πυρόσβεσης.
«Κήρυξη του δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Παρακαλούνται οι κάτοικοι των περιοχών Αγκώνας, Βλαστού, Κυψέλης, Πανοράματος, Αγίας Βαρβάρας και όλων των οικισμών πέριξ των Αγίων Αποστόλων όπως εκκενώσουν άμεσα τα σπίτια τους λόγω επικινδυνότητας της πυρκαγιάς, και να κατευθυνθούν παραλιακά», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Το έργο περιορισμού της πολυμέτωπης φωτιάς γίνεται ακόμη δυσχερέστερο καθώς, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, οι πυροσβεστικοί κρουνοί δεν έχουν νερό!
«Καίγονται τα πάντα στον Βαρνάβα. Παρ’ όλο που επιχειρούν αεροπλάνα δεν έχει αναχαιτιστεί η φωτιά», δήλωσε η Χαραλαμπία Ασημακοπούλου, πρόεδρος της κοινότητας Βαρνάβα, μιλώντας στον Realfm 97,8 και έκανε έκκληση για ενίσχυση των εναέριων μέσων, καθώς και για υδροφόρες λέγοντας «θέλουμε υδροφόρες, κάηκαν δύο αντλιοστάσια στο χωριό με αποτέλεσμα να μην μπορώ να τροφοδοτήσω την κεντρική δεξαμενή και κατά συνέπεια δεν έχουν νερό οι κρουνοί, θέλω υδροφόρες».
ν

Πληροφορίες κάνουν λόγο για 50-60 σπίτια που έχουν καεί έως τώρα στον Κάλαμο.
ν

Ο δήμος Ωρωπού απηύθυνε έκκληση σε όσους είναι στην παραλία να απομακρύνονται για να διευκολύνουν την κίνηση των πυροσβεστικών οχημάτων.
Από πλευράς Πυροσβεστικής δεν έχει εκδοθεί κάποια απόφαση εκκένωσης της περιοχής, αλλά οι οδηγίες προς όλους είναι να παραμείνουν σε απόσταση.
Για την κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς επιχειρούν 120 πυροσβέστες με 50 οχήματα, 40 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 15 εθελοντικά οχήματα, 13 οχήματα ΟΤΑ, 6 υδροφόρες της ΕΥΔΑΠ και 3 χωματουργικά μηχανήματα που ανοίγουν δρόμους και φτιάχνουν αντιπυρικές ζώνες.
Από άποψη εναέριων μέσων, επιχειρούν μόνο δύο ελικόπτερα, κάτι που μόνο ως μαύρο χιούμορ μπορεί να εκληφθεί μέσα στις τραγικές ώρες που ζουν οι κάτοικοι της περιοχής.
ν

Ασφαλής ο αγνοούμενος στον Βαρνάβα

Ασφαλής στο σπίτι του είναι ο άνδρας, μόνιμος κάτοικος Βαρνάβα, που δεν είχε δώσει σημείο ζωής επί ώρες μετά τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή του Καλάμου.
Πρόκειται για τον κύριο Παπαγιαννίδη, ο οποίος δεν απαντούσε στο κινητό του τηλέφωνο και είχε προκαλέσει αγωνία στους οικείους του.
Η Πυροσβεστική και η Αστυνομία είχαν αρχίσει έρευνα προκειμένου να εξακριβώσουν εάν ο κ. Παπαγιαννίδης έχει χαθεί στη φωτιά ή εάν έχει αναζητήσει κάπου καταφύγιο.

ν

ν

 


Translate this post