Θεραπεία μέσω διαλογισμού: μια επαναστατική τεχνική

Κατηγορία OPEN MIND

ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ  2|2

Από τον Ανδρέα Τσάκαλη

 

Μέρος β΄: Πώς να κάνετε διαλογισμό
ν

Πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον διαλογισμό ώστε να έχουμε άμεσα θεραπευτικά αποτελέσματα.


ν

ΒΑΣΙΚΑ ο διαλογισμός είναι μια σπουδή πάνω στον εαυτό. Όπως το θέτει ένας δάσκαλος του Ζεν: «Ο καλύτερος τρόπος για να μελετήσεις τον εαυτό σου είναι να ξεχάσεις το Εγώ· ξεχνώντας το Εγώ, παρουσιάζονται μπροστά σου δέκα χιλιάδες άλλα πράγματα· για να φωτιστούν αυτά τα δέκα χιλιάδες πράγματα, πρέπει να αναγνωρίσεις ότι εσύ και τα δέκα χιλιάδες πράγματα είσαστε ένα».
Ξεκινάτε παίρνοντας μια αναπαυτική και άνετη στάση. Αν το σώμα σας είναι ευλύγιστο, μπορείτε να καθίσετε στο πάτωμα σταυροπόδι, στη στάση του λωτού. Διαφορετικά, μπορείτε να καθίσετε σ’ ένα κάθισμα με τα πόδια ίσια και την πλάτη όρθια. Για να γίνει αυτό μπορείτε να βάλετε ένα μαξιλάρι πίσω από τη ράχη σας. Μην καμπουριάζετε και μην κλίνετε προς τη μια η την άλλη πλευρά, για να μπορεί να διάφραγμα να κινείται ελεύθερα. Είναι σημαντικό να χαλαρώσετε οτιδήποτε σας ενοχλεί ή σας σφίγγει και να φοράτε ρούχα που δεν είναι δεσμευτικά.

ν

Αφήστε το διάφραγμα να κινηθεί ελεύθερα , έτσι ώστε η αναπνοή σας να είναι βαθιά, εύκολη και φυσική. Μην προσπαθείτε να την ελέγξετε. Αν το σώμα σας έχει τη σωστή στάση, η αναπνευστική διαδικασία θα γίνεται ελεύθερα και κανονικά.
Καλό είναι να αναπνέετε από τη μύτη, με το στόμα κλειστό. Ακουμπήστε τη γλώσσα στον ουρανίσκο και καταπιείτε μια φορά, για να μειώσετε τη σιελόρροια. Τα χέρια μπορεί να είναι είτε με τη ράχη του δεξιού μέσα στην παλάμη του αριστερού και τους αντίχειρες ενωμένους είτε ακουμπισμένα στους μηρούς, με τις παλάμες προς τα κάτω.
Συγκεντρωθείτε στην αναπνοή. Η αναπνοή είναι η ζωτική δύναμη και η κεντρική δραστηριότητα του σώματός μας. Θα έχετε παρατηρήσει πως όταν το μυαλό σας είναι ταραγμένο, η αναπνοή είναι κοφτή, ρηχή και αναστατωμένη. Όταν το μυαλό σας είναι σε κατάσταση ηρεμίας η αναπνοή είναι βαθιά, εύκολη και αβίαστη.
Σκοπός είναι να αδειάσει ο νους από τις τρέχουσες καθημερινές σκέψεις, άγχη και αγωνίες, και να παραμείνει ήρεμος και γαλήνιος.
Μόλις ηρεμήσει ο νους, ερχόμαστε σ’ επαφή με την αληθινή φύση μας, την βαθύτερη και ουσιαστική. Η αληθινή φύση μας είναι απλή, καθαρή και γεμάτη ζωή.
Το αντίθετο της αληθινής φύσης μας είναι ο εαυτός που γνωρίζουμε, με τα καθημερινά άγχη και προβλήματα, τις υποχρεώσεις και τις αγωνίες. Αυτός όμως είναι ο χρονικός εαυτός μας, που υπόκειται σε μεταβολές και υποφέρει. Και μαζί του υποφέρει και το σώμα. Ο αληθινός εαυτός μας είναι αχρονικός. Βρίσκεται έξω από το χρόνο και τους περιορισμούς του.
ν

ν

Συγκεντρωνόμαστε στην αναπνοή, η οποία, όπως είπαμε, καλό είναι να γίνεται από τη μύτη. Αρχίζουμε μετρώντας δέκα εισπνοές και εκπνοές. Παίρνουμε μια βαθιά εισπνοή και εκπνέουμε – αυτή είναι η πρώτη. Εισπνέουμε ξανά και εκπνέουμε – αυτή είναι η δεύτερη. Συνεχίζουμε έως ότου φτάσουμε τις δέκα αναπνοές. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλες δύο φορές, έως ότου φτάσουμε τις τριάντα αναπνοές σύνολο.
Τα μάτια μας μπορεί να είναι κλειστά ή να κοιτάζουν κάποιο ουδέτερο σημείο ή αντικείμενο στο χώρο – κάτι που δεν θα προκαλεί συνειρμούς.
Η συγκέντρωσή μας στην αναπνευστική διαδικασία δεν γίνεται για να ελέγξουμε την αναπνοή, αλλά για να σταματήσει ο εσωτερικός διάλογος και να έρθουμε σε μια συνειδησιακή κατάσταση στην οποία δεν παρεμβαίνουν σκέψεις. Μετά από λίγο θα αρχίσετε να παρατηρείτε πράγματα που ήταν πάντα εκεί, αλλά διέφυγαν της προσοχής σας.
Στη διάρκεια της αναπνευστικής εργασίας μπορεί να εμφανιστούν σκέψεις, που τις περισσότερες φορές είναι τυχαίες. Απλώς τις παρατηρούμε, χωρίς να τις κρίνουμε ή να τους βάζουμε ετικέτες, και τις αφήνουμε να φύγουν. Δεν τις ακολουθούμε.
Αισθανθείτε τώρα ολόκληρο το σώμα σας. Στείλτε κύματα ενέργειας στα χέρια και στα πόδια, ώστε να ζεσταθούν και να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση, επαναφέροντάς την στον κανονικό της ρυθμό.
Εστιάστε την προσοχή σας στο πάσχον σημείο και οραματιστείτε ότι περιβάλλεται από λευκό ή χρυσό φως. Φανταστείτε ότι το φως “καθαρίζει” το πάσχον σημείο ή όργανο, απομακρύνοντας από αυτό τις βλαβερές και ανεπιθύμητες ουσίες, ότι το επουλώνει και τελικά το επαναφέρει στην αρχική κατάσταση υγείας που ήταν.
ν

Διάρκεια άσκησης

Μπορείτε να διαλογίζεστε 15 λεπτά τη μέρα και όταν θα έχετε εξοικειωθεί μπορείτε να αυξήσετε τη διάρκεια κατά 5 λεπτά την εβδομάδα, έως ότου φτάσετε τα 45 λεπτά. Αν ασκείστε τακτικά, θα δείτε άμεσα τα ευεργετικά αποτελέσματα του διαλογισμού και με τον καιρό θα μπορείτε να μπαίνετε αυτόματα σε διαλογιστική κατάσταση όποτε θέλετε.
Όσον αφορά την αναπνοή, μην προσπαθείτε να την ελέγξετε με οποιονδήποτε τρόπο. Αφήστε τον εαυτό σας να αναπνέει με τον τρόπο που είναι φυσικός για εσάς.
ν

Επίλογος

Ο έλεγχος προς τα πού στρέφουμε κάθε φορά την προσοχή μας έχει τεράστια σημασία, επειδή προς τα εκεί όπου στρέφουμε την προσοχή μας κατευθύνεται και η ενέργειά μας. Στο διαλογισμό στρέφουμε όλη την προσοχή μας στον εαυτό, όχι τον εξωτερικό, άλλα τον εσωτερικό.
Όταν θα αρχίσετε να έχετε όλο και μεγαλύτερα κενά ανάμεσα στις σκέψεις, θα σας έρχονται αναλαμπές έμπνευσης και ιδέες για πράγματα καινούρια. Οι σκέψεις έχουν την τάση να επαναλαμβάνονται συνεχώς και συνεχώς. Όταν σταματήσει αυτό, τότε κατακλύζεσαι από πρωτότυπες ιδέες και βλέπεις όλα τα πράγματα κάτω από μια νέα σκοπιά.
Μόλις πάψει κανείς να σκέπτεται «Είμαι αυτό», τελειώνουν όλα τα προβλήματά του. Το «Είμαι αυτό», δεν είναι τίποτε άλλο από βάσανα και πόνος.
ν

© 2017 Youmagazine.gr
ν

< Επιστροφή

 


1 2

Translate this post