Ας δημιουργήσουμε τη Βιβλιοθήκη του Κόσμου

Κατηγορία Book Corner

ΒΙΒΛΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Σχεδιάζουμε τη Βιβλιοθήκη του Κόσμου! Ποια βιβλία κατά τη γνώμη σας πρέπει να υπάρχουν οπωσδήποτε σε αυτήν; Στείλτε μας τις προτάσεις σας!

Η Βιβλιοθήκη Conarte στο Μοντερέι του Μεξικού, σχεδιασμένη από το στούντιο Anagrama. Image: Supplied
v
ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΟΤΑΝ αν κατέρρεε ο πολιτισμός μας; Ποια βιβλία θα βοηθούσαν να ξαναγεννηθεί; Αυτό είναι το ερώτημα που θέτουμε σε εσάς, για να δημιουργήσουμε τη Βιβλιοθήκη του Κόσμου.
Ή για να το πούμε διαφορετικά, ποια βιβλία είναι απαραίτητα για να οικοδομήσουν οι μελλοντικές γενιές τον δικό τους πολιτισμό;
Μπορείτε να συμβάλλετε στη δημιουργία της Βιβλιοθήκης, προτείνοντας από 1 έως 3 έργα, από αυτά που έχετε διαβάσει και θεωρείτε ως καλύτερα, αναφέροντας τον τίτλο του κάθε βιβλίου και τον συγγραφέα. Το όνομά σας και το e-mail είναι προαιρετικά.
Στόχος είναι ο σχηματισμός ενός καταλόγου με 1.000-6.000 έργα, τα οποία πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσει κάποιος πριν πεθάνει. Ο κατάλογος, μόλις ολοκληρωθεί, θα μεταφραστεί στα αγγλικά και θα γίνει διεθνής, ώστε να μπορεί κάθε άνθρωπος στον κόσμο να γνωρίσει τα σπουδαιότερα βιβλία.
ν

Τόσα πολλά βιβλία, τόσος λίγος χρόνος

Ο αριθμός των έργων που θα συμπεριληφθούν στον κατάλογο μπορεί να φαίνεται μικρός, άλλα έχει υπολογιστεί ότι ένας άνθρωπος, που ζει κατά μέσο όρο 80 χρόνια, μπορεί να διαβάσει το πολύ έως έξι χιλιάδες βιβλία, στο διάστημα της ζωή του. Το διάστημα αυτό είναι 60 χρόνια – αν αφαιρέσουμε τα δέκα πρώτα χρόνια της παιδικής ηλικίας και τα δέκα τελευταία, που ίσως δεν μπορεί να διαβάσει λόγω προβλημάτων με την όραση ή την υγεία. Αυτό σημαίνει 100 βιβλία το χρόνο, με ρυθμό περίπου δύο βιβλίων την εβδομάδα. (Σημειώστε ότι τα δύο τρίτα των ανθρώπων διαβάζουν λιγότερο από ένα βιβλίο ετησίως).
Οι άπληστοι αναγνώστες πιθανότατα υπερεκτιμούν τον αριθμό των βιβλίων που θα καταβροχθίσουν σε μια ζωή. Σε ένα άρθρο του, ο Ουίνστον Τσώρτσιλ μιλά για το αίσθημα θλίψης που τον κατέλαβε όταν στάθηκε μια μέρα μπροστά σε μια βιβλιοθήκη και είδε όλα εκείνα τα βιβλία που ποτέ δεν θα είχε χρόνο να διαβάσει. Έκανε τότε μια εκτίμηση του αριθμού που θα μπορούσε να διαβάσει και αυτός ήταν εκπληκτικά μικρός. Μόλις πέντε χιλιάδες.
Ακόμη και ο Φρανκ Ζάππα εξέφρασε το ίδιο συναίσθημα με τον δικό του “freak out” τρόπο: «Τόσα πολλά βιβλία, τόσος λίγος χρόνος».
Όπως οι τροφές που προσφέρει η φύση είναι απαραίτητες για τη συντήρηση του σώματος, όπως οι καλλιτεχνικές δημιουργίες –θέατρο, μουσική, ποίηση, κινηματογράφος, ζωγραφική, γλυπτική, αρχιτεκτονική– χρειάζονται για την καλλιέργεια της ψυχής, έτσι και ο γραπτός λόγος είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη του νου.
Ο Γκαίτε έλεγε πως πρέπει κανείς, τουλάχιστον κάθε μέρα, να ακούει ένα τραγούδι, να διαβάζει ένα κομμάτι από ένα καλό βιβλίο, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να λέει μερικά ουσιαστικά λόγια.
ν

Όλα τα βιβλία του κόσμου, αλλά τα πιο ουσιαστικά

Όμως δεν ζητάμε μόνο λογοτεχνία – δοκίμιο, μυθιστόρημα, αφήγημα, ποίηση. Τα βιβλία που θα προτείνετε μπορεί να είναι υπομνήματα, μονογραφίες ή λεξικά. Και ακόμη φιλοσοφικές ή επιστημονικές πραγματείες, διατριβές, τεχνικά εγχειρίδια, ακαδημαϊκές μελέτες, πανεπιστημιακά συγγράμματα, έργα ιστορικά ή ταξιδιωτικά, αυτοβελτίωσης, εικονογραφημένα, πάνω στις καλές τέχνες, τη μουσική ή την ποίηση, επαγγελματικά, εκπαιδευτικά, ιατρικά, αλχημείας, αστρολογίας αστρονομίας ή γραμματικής, αρχαία έπη, μύθοι ή παραμύθια – οτιδήποτε έχει συλλάβει, αναπτύξει και καλλιεργήσει ο ανθρώπινος νους οποιαδήποτε εποχή.
Καθένα όμως από αυτά θα δίνει την ευκαιρία στον πολιτισμό να ξαναγεννηθεί.
Μόνη προϋπόθεση το έργο που θα προτείνετε να υπάρχει σε έντυπη ή ψηφιακή μορφή και φυσικά να το έχετε διαβάσει.
Άλλωστε «ανάγνωση» δεν είναι αυτό που βλέπει το μάτι, αλλά αυτό που εγκρίνει το μυαλό.
Καθώς μεγάλο μέρος της ανθρώπινης γνώσης βρίσκεται σήμερα σε ψηφιακή μορφή στο διαδίκτυο, μπορείτε, προαιρετικά, να προτείνετε 1-2 ηλεκτρονικές διευθύνσεις τις οποίες έχετε επισκεφθεί και το περιεχόμενό τους πληρεί τα πιο πάνω κριτήρια.
ν

Παρακαλούμε στείλτε μας τα email σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

contact@youmagazine.gr

 

Ας δώσουμε την ευκαιρία στον πολιτισμό να ξαναγεννηθεί!

 


Translate this post