Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης 2017

Κατηγορία Art Εκδηλώσεις, Book Corner

ΒΙΒΛΙΑ

Youmagazine Newsroom

 

Πρεμιέρα για την 14η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης που θα διαρκέσει από 11 έως 14 Μαΐου 2017, στα περίπτερα 13 και 15 της Helexpo-ΔΕΘ.


ν

Η ΔΙΕΘΝΗΣ Έκθεση Βιβλίου, ύστερα από οργανωτικούς και οικονομικούς κλυδωνισμούς, επανέρχεται δριμύτατη με έδρα πάντα τη Θεσσαλονίκη, εξωστρεφής και με ενισχυμένο τον διεθνή της χαρακτήρα, από τις 11 έως και τις 14 Μαΐου 2017, στα περίπτερα 13 και 15 της Helexpo-ΔΕΘ.
Με περισσότερους από 270 εκθέτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, 21 συμμετέχουσες χώρες, περισσότερους από 30 ξένους συγγραφείς και 430 εκδηλώσεις, η 14η Διεθνής Έκθεση αξιοποιεί στη φετινή διοργάνωση και το τελευταίο… ευρώ του προϋπολογισμού των 265.000 ευρώ (προέρχεται από τα ΕΣΠΑ 2014-2020 και αφορά σε συνολικό ποσό 780.000 ευρώ για τρεις διοργανώσεις).
Μέγιστος στόχος να βοηθήσει τα κείμενα να φτάσουν στους δυνητικούς αποδέκτες τους και παράλληλα να δημιουργήσει κλίμα γιορτής, που θα αποδίδει τιμές στον πνευματικό μόχθο και θα τον βγάζει από την απομόνωση των κλειστών δωματίων.
Η 14η ΔΕΒΘ περιλαμβάνει:
  • παρουσιάσεις βιβλίων,
  • λογοτεχνικές – θεματικές συναντήσεις, και
  • αφιερώματα στον ευρωπαϊκό Νότο, στον Νίκο Καζαντζάκη, στην κυπριακή λογοτεχνία, στα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση, στο προσφυγικό ζήτημα, στη μεγάλη χώρα της Κίνας (στο πλαίσιο του πολιτιστικού έτους Ελλάδας-Κίνας), στο δεύτερο άκρως ενδιαφέρον φεστιβάλ μετάφρασης, στο φεστιβάλ νέων καλλιτεχνών, στην Παιδική Γωνιά (με 100 και πλέον εκδηλώσεις), στις Βιβλιοθήκες, με παράλληλες εκδηλώσεις  (συναυλίες, θεατρικά αναλόγια και παραστάσεις, εικαστικές εκθέσεις, εκθέσεις φωτογραφίας, κινηματογραφικές προβολές κ.ά.).

    ν

Ο θεσμός της χορηγίας – οι συμμετέχοντες

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου εισάγει φέτος τον θεσμό της χορηγίας (Αττικό μετρό, Άκτωρ, Ελληνικά Πετρέλαια), συμβάλλοντας οικονομικά αλλά και επιλύοντας γραφειοκρατικά προβλήματα.
Ανάμεσα στους ξένους συγγραφείς και διανοούμενους που συμμετέχουν στη φετινή διοργάνωση είναι οι: Πασκάλ Μπρικνέρ (Γαλλία), ο Γαλλοαλγερινός Σαλίμ Μπασί, η Μπασμά Ζερουαλί –ερευνήτρια που έχει αφιερώσει το έργο της στη μελέτη των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και στον κοσμοπολιτισμό της Μεσογείου– Ολιβιέ Ταλέκ (Γάλλος εικονογράφος και συγγραφέας βιβλίων για παιδιά), οι Ιταλοί Έρρι ντε Λούκα και Γκουίντο Κόντι, οι Ισπανοί Ζάουμε Καμπρέ, Σαντιάγο Ρονκαλιόλο, Εντουάρντο Χάουρεγκι, οι Κύπριοι Σωφρόνης Σωφρονίου και Κωνσταντία Σωτηρίου, ο Ισραηλινός Εσκόλ Νεβό, Τούρκοι δημοσιογράφοι και οι δημιουργοί Ζουλφί Λιβανελί, Ραγκίπ Ντουράν, Γιίτ Μπενέρ, η μεταφράστρια Λάλε Άλατλι και δεκάδες Έλληνες συγγραφείς, μεταφραστές, πανεπιστημιακοί, που παρουσιάζουν βιβλία τους ή μετέχουν σε συζητήσεις, οι οποίες αφορούν σε ζητήματα πολιτικής, λογοτεχνίας και βιβλιοπαραγωγής.
Στη διάρκεια των τεσσάρων ημερών της διοργάνωσης θα πραγματοποιηθούν συνολικά περίπου 435 εκδηλώσεις με 530 ομιλητές.
Η έκθεση είναι ανοιχτή από την Πέμπτη 11 Μαΐου 2017, στις 15:00 (το πρωί της Πέμπτης, η ΔΕΒΘ θα είναι ανοιχτή αποκλειστικά για τα σχολεία).
Την Παρασκευή 12 Μαΐου 2017, η έκθεση είναι ανοιχτή 10:00-22:00
Το Σάββατο 13 Μαΐου 2017, η έκθεση είναι ανοιχτή 10:00-22:00
Την Κυριακή 14 Μαΐου 2017, η έκθεση είναι ανοιχτή 10:00-21:00.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.