Δ΄ Μνημόνιο: Το Μνημόνιο του τρελού ενθουσιασμού!

Κατηγορία Πολιτική

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

Ενώπιον ενός αποχαυνωμένου λαού, ψηφίστηκε χθες στη Βουλή το Δ΄ Μνημόνιο, μέσα σε κλίμα τρελού ενθουσιασμού!


ν

ΜΕ ΤΙΣ ΨΗΦΟΥΣ μόνο της δικομματικής πλειοψηφίας (153 ναι, 128 όχι, 17 αποχές και 2 απουσίες) εγκρίθηκε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή το εισαγόμενο από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο πολυνομοσχέδιο των περίπου 1.000 σελίδων με τα σκληρά και επώδυνα για μισθούς και συντάξεις μέτρα, και με τα –αβέβαιης εφαρμογής αφού τελούν υπό πολλές προϋποθέσεις– «αντίμετρα».
Μοναδική εξαίρεση στη διαφωνία κυβέρνησης και αντιπολίτευσης αποτέλεσαν οι διατάξεις με τις οποίες καταργούνται οι μεγάλες φοροαπαλλαγές της βουλευτικής αποζημίωσης, και αφετέρου μειώνεται από το 24% στο 13% ο ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια.
Η τετραήμερη κοινοβουλευτική διαδικασία κορυφώθηκε χθες με τη νέα σφοδρή αντιπαράθεση του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε με έμφαση από τον πρωθυπουργό να μιλήσει για τα σκληρά μέτρα της μνημονιακής συμφωνίας, σημειώνοντας ότι στη μακρά ομιλία του ο κ. Τσίπρας επέλεξε να αναφερθεί μόνο στα επικοινωνιακά ευχάριστα για την κυβέρνηση «αντίμετρα».
Ο κ. Τσίπρας στην ανταπάντησή του, ωστόσο, δεν ανταποκρίθηκε στην πρόκληση, περιοριζόμενος να επαναλάβει πως αν δεν υπάρξει λύση για το χρέος τότε τα μέτρα δεν θα υλοποιηθούν, αφήνοντας αναπάντητη την ερώτηση γιατί αυτή η «ρήτρα» δεν αποτυπώνεται στο νομοσχέδιο.
Μετά την ψηφοφορία, ο πρωθυπουργός κάλεσε τους δανειστές να προχωρήσουν σε ρύθμιση για το χρέος «αντίστοιχη των μεγάλων θυσιών του ελληνικού λαού».
ν

Τα αξιοσημείωτα της χθεσινής διαδικασίας

Πρώτον, η αλλαγή της σειράς ομιλιών των πολιτικών αρχηγών, με τον κ. Τσίπρα να ομιλεί πριν από την πρόεδρο της ΔΗΣΥ κ. Φώφης Γεννηματά, επειδή αν ακολουθούσε την κανονική σειρά θα έπεφτε πάνω στο Survivor που άρχιζε σε λίγο.
Δεύτερον, η ψήφος «παρών» της κ. Τασίας Χριστοδουλοπούλου σε άρθρο που ρυθμίζει θέματα απολύσεων ιδιωτικών εκπαιδευτικών, με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να σημειώνει ότι το έκανε για να τιμήσει τον αδερφό της συνδικαλιστή ιδιωτικό εκπαιδευτικό. «Δεν υφίσταται κανένα θέμα, ο πρωθυπουργός είχε ενημερωθεί από την κ. Χριστοδουλοπούλου και έδειξε την κατανόησή του», σχολιάστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ.
ν


ν

Τρίτον, η ρίψη φυλλαδίων στην αίθουσα, σύμφωνα με πληροφορίες, από στελέχη της ΛΑΕ που βρέθηκαν στα θεωρεία.
Τέταρτον, η επιλογή των βουλευτών της Χ.Α. να μη συμμετάσχουν στην ονομαστική ψηφοφορία, αν και είχαν το δικαίωμα, λόγω του αποκλεισμού τους από τη συνεδρίαση εξαιτίας της βίαιης συμπεριφοράς τους.
Πέμπτον, η ανούσια προσωπική αντιπαράθεση του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το ποιος είναι πορφυρογέννητος και ποιος αγαπά περισσότερο την καρέκλα.
Έκτον, η ψήφιση με ξέφρενο ενθουσιασμό από τους κυβερνητικούς βουλευτές του Δ΄ Μνημονίου που βγάζει οριστικά τη χώρα από τα… μνημόνια.
Έβδομον, η ανησυχία του ελληνικού λαού μήπως η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, που φορτώνει στις πλάτες του μέτρα άνω των 14 δισ. ευρώ, ματαιώσει την προβολή του Survivor. (Ευτυχώς η εκπομπή προβλήθηκε κανονικά κι έτσι γλυτώσαμε τον λαϊκό ξεσηκωμό).
Όγδοον, η χωρίς λόγο ρίψη βομβών μολότοφ στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη από τους γνωστούς κουκουλοφόρους των Εξαρχείων και τους μισθωμένους από την κυβέρνηση και τις μυστικές υπηρεσίες παρακρατικούς, οι οποίοι έχουν πάγια εντολή να δημιουργούν επεισόδια στις διαδηλώσεις. (Αν και δεν υπήρξε καμία αξιόλογη διαδήλωση έξω από τη Βουλή, εκείνοι έριξαν τις μολότοφ που τους είχαν δώσει, για να δείξουν ότι δουλεύουν κι έτσι να πληρωθούν).
Ένατον, η θλίψη του πρωθυπουργού ότι θα αναγκαστεί να φορέσει γραβάτα, όπως είχε υποσχεθεί, αφού ως αντίδωρο για την ψήφιση του Δ΄ Μνημονίου θα πάρει από τους ξένους τη ρύθμιση του χρέους – ρύθμιση που ειρήσθω εν παρόδω είχε συμφωνηθεί ως «ουρά» του PSI το 2012.
Δέκατον, το νόστιμο  ανέκδοτο της βραδιάς που ειπώθηκε από τον κ. Τσακαλώτο, ότι στο τέλος του 2017 θα αρθούν τα capital controls. (Ο υπουργός Οικονομικών έχει το χιούμορ στο αίμα του).
Ενδέκατον, το μόνο αναπτυξιακό μέτρο που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο αφορά την αύξηση των συσσιτίων από 60 που είναι σήμερα σε 260 σε όλη την ελληνική επικράτεια.
Δωδέκατον, με το Δ΄ Μνημόνιο η λιτότητα που ξεκίνησε το 2010 θα φθάσει, τουλάχιστον, μέχρι το 2021 – πολλοί λένε μέχρι το 2030.

 


Translate this post