Λουκέτο παντού – Γενική απεργία 17 Μαΐου 2017

Κατηγορία Πολιτική

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

Η Πανελλαδική Απεργία που εξήγγειλαν για την ερχόμενη Τετάρτη 17 Μαΐου, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, αφορά το σύνολο του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.


v

ΠΑΡΑΛΥΕΙ η χώρα από τις απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στις 15, 16 και 17 Μαΐου.
  • Δευτέρα 15 Μαΐου: τα λεωφορεία θα κάνουν στάση εργασίας από 11:00 έως 16:00.
  • Τρίτη 16 Μαΐου: τα λεωφορεία θα κινούνται από τις 09:00 έως τις 21:00. Η ΠΝΟ (πλοία) έχει εξαγγείλει 24ωρη απεργία, επίσης ΓΣΕΕ & ΑΔΕΔΥ 24ωρη απεργία.
  • Τετάρτη 17 Μαΐου: τα λεωφορεία θα κινούνται από τις 09:00 έως τις 21:00. Η ΠΝΟ (πλοία) έχει εξαγγείλει 24ωρη απεργία.
Ήδη έχει ανακοινωθεί ότι εκτός από την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) θα συμμετάσχουν στην απεργία και οι νοσοκομειακοί γιατροί.
Πιο συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) προκήρυξε 24ωρη πανελλαδική απεργία νοσοκομειακών γιατρών στις 17 Μαΐου, συμμετέχοντας έτσι με τη σειρά της στην απεργιακή κινητοποίηση.
Επίσης στην απεργία έχουν αποφασίσει να συμμετάσχουν και διάφοροι επιστημονικοί φορείς που πρόκειται να προβούν σε επίσημες ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες. Μένει να οριστεί ποια ακριβώς θα είναι η συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση των εργαζόμενων και στα υπόλοιπα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Οι εργαζόμενοι διεκδικούν «δωρεάν δημόσια υγεία, χρηματοδότηση των νοσοκομείων, την ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά και αποκατάσταση των εισοδημάτων τους».
Η 24ωρη Πανεργατική Απεργία είναι προγραμματισμένη για τις 17 Μαΐου στην Πλατεία Κλαυθμώνος στις 11:00 το πρωί.
ν

Ποιοι άλλοι θα απεργήσουν

Συσκέψεις προετοιμασίας πραγματοποιούν εργατικά κέντρα και ομοσπονδίες, με στόχο την προετοιμασία της συμμετοχής τους στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της 17ης Μαΐου.
Στα πλαίσια αυτά το εργατικό κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) «καλεί τα Διοικητικά Συμβούλια των Σωματείων Μελών του, σε Σύσκεψη τη Δευτέρα 15/05/2017 και ώρα 16:30 στο κτήριο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας, Γ΄ Σεπτεμβρίου 48 Β΄, στην αίθουσα του 2ου ορόφου, με θέμα: Προετοιμασία για την 24ωρη Πανελλαδική Απεργία που προκήρυξε η ΓΣΕΕ για τις 17 Μαΐου 2017».
Παράλληλα «τρέχουν» και άλλα θέματα, όπως για παράδειγμα στη Δράμα, όπου το εργατοϋπαλληλικό κέντρο του νομού, ανακοίνωσε ότι «το Σάββατο 13 Μαΐου 2017 στις 7.30 το απόγευμα θα μας επισκεφθούν οι κ.κ. Μάριος Μουζάλας και Πέτρος Αντωνάκος από τη Γενική Γραμματεία του Υπουργείου Εργασίας, για να μας παρουσιάσουν τα ψηφισθέντα σχετικά με τα οριστικά παραχωρητήρια των εργατικών κατοικιών και τις άλλες ρυθμίσεις των παροχών του πρώην ΟΕΚ.
Στη συνάντηση αυτή, θεωρούμε απαραίτητο να παραβρεθούν και οι δικαιούχοι των εργατικών κατοικιών αλλά και όσοι έχουν δάνεια από τον πρώην ΟΕΚ, ως άμεσα ενδιαφερόμενοι».
ν

Η ανακοίνωση της ΠΟΕ ΟΤΑ

Κάλεσμα απηύθυνε η ΠΟΕ ΟΤΑ για την Πανεργατική Απεργία της 17ης Μαΐου, που οργανώνουν η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ στην πλατεία Κλαυθμώνος, με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε και στην οποία καλεί για συμμετοχή όλους τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Η ανακοίνωση της ΠΟΕ ΟΤΑ για το Δ΄ Μνημόνιο έχει ως εξής:
«Επτά (7) χρόνια σκληρής μνημονιακής πολιτικής και τα πακέτα μέτρων νεοφιλελεύθερης έμπνευσης διαδέχονται το ένα το άλλο, εξαθλιώνοντας ακόμη περισσότερο τους πολίτες, προβάλλοντας πάντα την επιβολή αναγκαίων δήθεν μεταρρυθμίσεων. Η συγκυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α-ΑΝ.ΕΛ. «φόρτωσε» στον Ελληνικό λαό ένα ακόμη δυσβάσταχτο μνημόνιο, το 4ο κατά σειρά, υλοποιώντας με απαράμιλλη προσήλωση και θρησκευτική ευλάβεια το σύνολο των νεοφιλελεύθερων πολιτικών του ευρωπαϊκού και εγχώριου κεφαλαίου.
»Τα μέτρα που προωθούνται, στο Δημόσιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι πλήρως ευθυγραμμισμένα με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές περί συρρίκνωσης του χώρου, εφαρμόστηκαν απαρέγκλιτα από όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις και στοχεύουν σε ένα κράτος που τυπικά θα εποπτεύει τις αρμοδιότητες που θα ασκούν ιδιωτικές εταιρείες, ενώ για τις ανάγκες του θα προσλαμβάνει, κυρίως προσωπικό με ελαστικές σχέσεις εργασίας.
»Η άνευ όρων παράδοση και της συγκυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΑΝ.ΕΛ. στις εξωπραγματικές απαιτήσεις των δανειστών και η συνέχιση των πολιτικών των μνημονίων έχουν ξεκάθαρο αποτύπωμα που κανείς δεν μπορεί πλέον να αμφισβητήσει. Αφήνουν πίσω τους περισσότερους από 1.500.000 ανέργους, χιλιάδες λουκέτα επιχειρήσεων, χιλιάδες αυτοκτονίες συμπολιτών μας που έμειναν χωρίς δουλειά, φαγητό, στέγη και μέλλον, τεράστιες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, κατάργηση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Διαλύουν το Κοινωνικό κράτος, αποτέλεσμα κοινωνικών αγώνων δεκαετιών, ισοπεδώνουν το Δημόσιο σύστημα Υγείας και Ασφάλισης, ξεπουλάνε για ένα ξεροκόμματο την Δημόσια περιουσία και ιδιωτικοποιούν κάθε προσοδοφόρο τομέα του Δημοσίου σε όσους χρόνια αγωνίζονται με θεμιτούς και αθέμιτους τρόπους να «βάλουν στο χέρι» με μόνο στόχο το κέρδος!!!
»Η νέα συμφωνία, που αποτελεί ουσιαστικά το 4ο μνημόνιο, έρχεται να περικόψει κι άλλο τις συντάξεις, μετατρέποντας τες σε προνοιακά βοηθήματα, να φοροληστέψει και άλλο τον Ελληνικό λαό, μέσω της μείωσης του αφορολόγητου, να διατηρήσει το πετσοκομμένο νομοθετικό πλαίσιο για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, να ξεπουλήσει Δημόσιες Επιχειρήσεις, κρίσιμες υπηρεσίες και οργανισμούς και να περιορίσει τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και τις ελευθερίες.
»Ταυτόχρονα, συνομολόγησαν ένα νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων 3,8 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Αυτό περιλαμβάνει, πιο συγκεκριμένα, τη νέα μείωση των κύριων συντάξεων (μέχρι και 330,00 ευρώ τον μήνα), αλλά και των Επικουρικών, μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς από 1-1-2019, τη μείωση του αφορολόγητου από 8.600 σε 5.681 ευρώ (που έχει ως συνέπεια την απώλεια ενός μισθού το χρόνο από κάθε εργαζόμενο), νέες σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις, με πρώτο θύμα τη Δ.Ε.Η. και την ακόμα μεγαλύτερη «απελευθέρωση» των ομαδικών απολύσεων και απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.
»Ιδιαίτερα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η τεράστια έλλειψη προσωπικού ιδιαίτερα εργατοτεχνικού και παιδαγωγικού και ο συνεχιζόμενος οικονομικός στραγγαλισμός της, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε συρρίκνωση κοινωνικών δομών και αθρόες ιδιωτικοποιήσεις χωρίς να αποκλείονται και οι απολύσεις!!!
»Την ίδια στιγμή, νέοι “μεταρρυθμιστικοί όροι”, όπως “αξιολόγηση Δομών-Προσωπικού” και “Κινητικότητα” που εμπεριέχονται στο νέο μνημόνιο καταδεικνύει νέα μείωση των αποδοχών των εργαζομένων στο Δημόσιο και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
»Τα επιχειρηματικά και εργολαβικά συμφέροντα, ιδιαίτερα στην διαχείριση των απορριμμάτων, καραδοκούν, με αποτέλεσμα εκμεταλλευόμενοι και την ανοχή-αδράνεια της συγκυβέρνησης, να ιδιωτικοποιείται η αποκομιδή σε αρκετούς Δήμους της χώρας με άλλοθι την έλλειψη προσωπικού.
»Οι εργαζόμενοι και το συνδικαλιστικό κίνημα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και στο Δημόσιο γενικότερα, κάτω από τις νέες πολιτικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν υπό το πρίσμα και της νέας διάψευσης των προεκλογικών προσδοκιών, μπορεί και πρέπει να διεκδικήσει και να ασκήσει το δικό του ανεξάρτητο, διεκδικητικό, αγωνιστικό του ρόλο.
»Κανένα μνημόνιο και καμία κυβέρνηση δεν ασχολήθηκε με την τεράστια φοροδιαφυγή, την φορολογική δικαιοσύνη και την αναλογική κατανομή των βαρών.
»Κανένα μνημόνιο νεοφιλελεύθερης κατεύθυνσης δεν θα βελτιώσει το Δημόσιο σύστημα Υγείας και Παιδείας, δεν θα κατοχυρώσει εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, δεν θα ισχυροποιήσει δημοκρατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες.
»Απέναντι στη νέα συμφωνία με αρνητικά κοινωνικό πρόσημο, οφείλουμε και θα σταθούμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, ενωτικά, αποφασιστικά, αγωνιστικά όρθιοι.
»Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που επιβάλλουν τα μνημόνια που μόνο στόχο είχαν και έχουν την αποπληρωμή ενός δυσθεώρητου χρέους, το ξεπούλημα της Δημόσιας περιουσίας, την διάλυση των Κοινωνικών κατακτήσεων και του Κοινωνικού κράτους, το ξεπούλημα των Δημοσίων αγαθών!!!
»Η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στην 24ωρη Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και της Γ.Σ.Ε.Ε. την ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΜΑΙΟΥ 2017 και στην Απεργιακή Συγκέντρωση στις 11:00 π.μ. στην Πλατεία Κλαυθμώνος, θα σηματοδοτήσει την συνέχιση του επίπονου και διαρκή αγώνα των εργαζομένων για την τελική ΑΝΑΤΡΟΠΗ–ΑΝΥΠΑΚΟΗ–ΡΗΞΗ με τις ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές των ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ».