Βομβιστική επίθεση κατά Λουκά Παπαδήμου

Κατηγορία Πολιτική

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

Τραυματίστηκαν από έκρηξη παγιδευμένου φακέλου ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος και δύο συνοδοί του.

Το αυτοκίνητο στο οποίο σημειώθηκε η έκρηξη στη διασταύρωση Γ΄ Σεπτεμβρίου και Μάρνης. Photo: Reuters / Costas Baltas. Πηγή: Supplied
ν
ΕΚΡΗΞΗ παγιδευμένου φακέλου στο αυτοκίνητο που επέβαινε ο Λουκάς Παπαδήμος, σημειώθηκε μισή ώρα μετά τις έξι το απόγευμα της Πέμπτης. Κατά πληροφορίες, τον φάκελο άνοιξε ο ίδιος, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σε κοιλιακή χώρα, θώρακα και πόδια, αλλά και να εισπνεύσει τα καυστικά αέρια που προκλήθηκαν από την έκρηξη.
Ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος καθόταν μόνος στο πίσω κάθισμα του οχήματος, μεταφέρθηκε στον Ευαγγελισμό, όπως άλλωστε και ο οδηγός του, αλλά και ο υπεύθυνος ασφαλείας του, υπάλληλος της Τράπεζας της Ελλάδος, ο οποίος καθόταν στη θέση του συνοδηγού.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», τα τραύματα που φέρει ο κ. Παπαδήμος είναι επιφανειακά και πρόκειται να χειρουργηθεί προκειμένου να γίνει καθαρισμός τους. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει τις αισθήσεις του και βρίσκεται εκτός κινδύνου, ενώ αν χρειαστεί να εισαχθεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, αυτό θα συμβεί για προληπτικούς λόγους. Ο πρώην πρωθυπουργός υπεβλήθη σε αξονική τομογραφία, η οποία, σύμφωνα με ιατρικές πηγές, υπήρξε χωρίς ευρήματα.
Το αυτοκίνητο, μάρκας Mercedes, το οποίο είχε ξεκινήσει από την Τράπεζα της Ελλάδος με προορισμό την οικία του κ. Παπαδήμου, βρισκόταν εν κινήσει στη διασταύρωση των οδών Μάρνη και Γ΄ Σεπτεμβρίου, ενώ ακολουθούσε η συνοδεία του, αποτελούμενη από ένα αυτοκίνητο και μια μηχανή.
Το σημείο της έκρηξης έχει αποκλειστεί από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ έχουν σπεύσει άνδρες της πυροσβεστικής αλλά και κλιμάκιο πυροτεχνουργών του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών, το οποίο ελέγχει το όχημα.
ν
Το αυτοκίνητο μετά την έκρηξη. Photo: ΑΠΕ ΜΠΕ /Συμέλα Παντζαρτζή
ν
Ο 69χρονος οικονομολόγος διορίστηκε προσωρινός πρωθυπουργός τον Νοέμβριο του 2011 μετά από τις ανησυχίες ότι η χώρα θα εξέλθει από την Ευρωζώνη, διαδεχόμενος τον Γιώργο Παπανδρέου. Έμεινε στη θέση αυτή έως το Μάιο του 2012, οπότε και διεξήχθησαν εκλογές.
Διετέλεσε επίσης αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από το 2002 έως το 2010 και Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος από το 1994 έως το 2002.
Το όνομά του έχει συνδεθεί με την είσοδο της Ελλάδας στην ΟΝΕ και την Ευρωζώνη και με το κούρεμα του PSI.
ν

Χτύπημα που θυμίζει Πυρήνες της Φωτιάς

Η τακτική των παγιδευμένων φακέλων θυμίζει έντονα τη δράση της τρομοκρατικής οργάνωσης «Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς».
Στις 3 Νοεμβρίου του 2010, 14 συνολικά δέματα – βόμβες είχαν αποσταλεί σε πρεσβείες στην Ελλάδα, αλλά και κατά στόχων στο εξωτερικό.
Στα μέσα Μαρτίου σειρά νέων φακέλων ταχυδρομήθηκε από την Ελλάδα, με αποδέκτες πολιτικά στελέχη στο εξωτερικό, μεταξύ των οποίων τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Άλλος φάκελος-βόμβα εξερράγη στο γραφείο του ΔΝΤ στο Παρίσι, τραυματίζοντας εργαζόμενο στο Ταμείο.