Μάνος Χατζιδάκις: Είδωλο στον καθρέφτη (ντοκυμαντέρ)

Κατηγορία Art Εκδηλώσεις

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Youmagazine Newsroom

 

Προβολή του ντοκυμαντέρ του Δημήτρη Βερνίκου “Είδωλο στον καθρέφτη” στις 15 Ιουνίου στην Ελληνοαμερικανική Ένωση.


ν

Η ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ Ένωση σε συνεργασία με τον Επιστημονικό Σύλλογο «Ένωση Αποφοίτων Αμερικανικών Πανεπιστημίων» παρουσιάζει το ντοκυμαντέρ “Μάνος Χατζιδάκις: Είδωλο στον καθρέφτη” του Δημήτρη Βερνίκου, με αφορμή την συμπλήρωση 23 χρόνων από την ημερομηνία θανάτου του μεγάλου συνθέτη.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται την Πέμπτη 15 Ιουνίου και ώρα 19:00 στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι). Την προβολή προλογίζει ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης της ταινίας, Δημήτρης Βερνίκος. Για την προσωπικότητα και το έργο του κορυφαίου Έλληνα συνθέτη θα μιλήσει ο Θόδωρος Αντωνίου, συνθέτης και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.
Τα μέρη του έργου:
  • Ένα ταξίδι στον μουσικό μύθο της ζωής του Μάνου Χατζιδάκι.
  • Η συνάντησή του με την επιτυχία.
  • Η άρνηση τοu Όσκαρ.
  • Η επιμονή του ν’ απευθύνεται στην ονειρική διάσταση του ανθρώπου και να δείχνει το δρόμο προς την ελευθερία και το ασυμβίβαστο.
«Ο Δημήτρης Βερνίκος, στενός φίλος του συνθέτη και ερευνητής του έργου του, συγκεντρώνει έναν ανεκτίμητο θησαυρό, υπό τη μορφή αρχειακού υλικού, αλλά και ζεστές φωνές που μαρτυρούν τον άνθρωπο που κρυβόταν πίσω από το αμφιλεγόμενο δημόσιο είδωλο. Με την οικειότητα παλιού γνωστού, ο σκηνοθέτης ανασκαλεύει τα υπάρχοντα και τις αναμνήσεις του Χατζιδάκι, ζωντανεύοντας τη μεγαλοπρέπεια αλλά και τη μικρότητα που κυβερνούσε το χαοτικό του σύμπαν», γράφει η Δέσποινα Παυλάκη στην κριτική της για την ταινία στο mixtape.gr. Και προσθέτει:
«Από το Όσκαρ μέχρι τις αδικαιολόγητες απουσίες του από ηχογραφήσεις –πάντοτε με τις πλάτες της μητρός που δήλωνε ότι ήταν αδύνατο να ενοχλήσει το γιόκα της ενόσω ξεκουραζόταν– την αποκαρδιωτική αποκήρυξη των Παιδιών του Πειραιά και την αποθέωση των ρεμπέτικων, ο Μάνος Χατζιδάκις είναι εκεί. Κι αυτό είναι το μεγαλύτερο χάρισμα αυτού του ζωντανού τεκμηρίου που πλημμυρίζει την οθόνη με λίγη από τη γοητεία του ανθρώπου που περιγράφει».
Η βιογραφική ταινία, διάρκειας 95΄, έχει αποσπάσει τα εξής βραβεία:
• Βραβείο Καλύτερου Ντοκυμαντέρ Ενότητας Πορτραίτα – Ανθρώπινες Διαδρομές του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης
10ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – 2008
• Βραβείο Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου
10ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – 2008
• 2ο Κρατικό Βραβείο Ποιότητας Ταινίας – Ντοκυμαντέρ του Υπουργείου Πολιτισμού
49ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – 2008
Ημερομηνία εκδήλωσης: Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017, 19:00
Διεύθυνση: Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (2ος όροφος), Μασσαλίας 22, Κολωνάκι
Είσοδος: Ελεύθερη

 

 


Translate this post