Ο ελληνικός λαός στο σταυρό του μαρτυρίου

Κατηγορία NEWS, Οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Youmagazine Newsroom

 

Φόροι 8,5 δισ. ευρώ το χρόνο για τα επόμενα τρία χρόνια, αφορολόγητο στα 5.900 ευρώ, τσεκούρι στις συντάξεις από το 2019.

Έφη Αχτσιόγλου και Ευκλείδης Τσακαλώτος. Photo: News media
ν
Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ που θα επικυρωθεί σε έκτακτο Eurogroup το πρώτο 10ήμερο του Μαΐου, περιέχει μια σειρά από εξαιρετικά επώδυνα δημοσιονομικά μέτρα, καθώς και τα περίφημα «αντίμετρα».
Σχετικά με το περιεχόμενο της συμφωνίας ενημέρωσαν την Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ οι υπουργοί Εργασίας και Οικονομικών Έφη Αχτσιόγλου και Ευκλείδης Τσακαλώτος. Θα ακολουθήσει ανάλογη ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, έχει υπάρξει συμφωνία στα εξής θέματα:
 • Παραμένει το 5% στις ομαδικές απολύσεις αλλά χωρίς αναγκαιότητα της έγκρισης από το υπουργείο
 • Αλλάζει ο συνδικαλιστικός νόμος
 • Για τις περικοπές των συντάξεων μέσω της προσωπικής διαφοράς, το θέμα δεν έχει κλείσει εντελώς. Παραμένει ανοιχτό αν θα υπάρξει κλιμάκωση ή θα γίνουν εφάπαξ το 2019. Υπάρχει το ενδεχόμενο να γίνει το 60% το 2019 και το υπόλοιπο το 2020.
 • Όσον αφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα, η πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι είναι 3,5% για τα επόμενα τρία χρόνια, δηλαδή επιπλέον φόροι 8,5 δισ. ευρώ το χρόνο.
 • Για το θέμα της πώλησης του 40% της ΔΕΗ, υπάρχει συμφωνία πώλησης λιγνιτικών μονάδων. Αυτό θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο αφού γίνει έρευνα αγοράς. Ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί έως τον Ιούνιο του 2018. Στον διαγωνισμό αυτόν θα συμμετάσχουν και ελληνικές εταιρείες. Το πιο σημαντικό είναι ότι αν δεν υπάρξει ενδιαφέρον για τα λιγνιτικά, τότε θα βγουν προς πώληση και τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια (!) δηλαδή τα φιλέτα της επιχείρησης.
Επίσης, από την ενημέρωση των δύο υπουργών προέκυψε ότι υπάρχουν εκτιμήσεις πως μετά το Eurogroup θα υπάρξει πρωτοβουλία από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ για την έναρξη της συζήτησης για το χρέος, ώστε να υπάρξει σαφές χρονοδιάγραμμα με συγκεκριμένα μέτρα πριν την έναρξη της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ στις 22 Απριλίου.
Υπό αυτή την πορεία πραγμάτων, η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει πως το ΔΝΤ θα παραμείνει στο πρόγραμμα όχι μόνο ως τεχνικός σύμβουλος αλλά και με δάνειο.
Παράλληλα, οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι το τελικό πακέτο δεν θα συμφωνηθεί στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, αλλά σε έκτακτη συνεδρίαση που θα γίνει εντός του πρώτου δεκαήμερου του Μαΐου.
ν

Τα αντίμετρα

Σχετικά με τα αντίμετρα, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε την προσπάθεια της ελληνικής πλευράς να υπάρξει μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα «στον ίδιο φορολογούμενο» και ανέφερε ως παράδειγμα ότι εκτός της μικρής μείωσης του ΕΝΦΙΑ θα υπάρξει και επίδομα ενοικίου για όσους δεν έχουν σπίτι.
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές προωθούνται:
 • Μείωση του φόρου επιχειρήσεων σε 26% από 29% που είναι σήμερα
 • Μείωση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων σε 20% από 22%
 • Μικρή μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 200 εκατ. ευρώ
 • 200 εκατ. ευρώ για επίδομα θέρμανσης και ενοικίου
 • Πλήρης κάλυψη βρεφονηπιακών σταθμών για όλα τα παιδιά – 150 εκατ. ευρώ
 • 400-450 εκατ. ευρώ για επίδομα σε 1ο και 2ο τέκνο
 • Μείωση της εισφοράς των συνταξιούχων για φάρμακα. Σύμφωνα με το σχέδιο η μείωση θα ανέρχεται σε 50% για όσους λαμβάνουν σύνταξη άνω των 700 ευρώ και 100% και όσους παίρνουν λιγότερα από 700 ευρώ
 • Μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης
 • 400 εκατ. ευρώ για ανάπτυξη, απασχόληση και βασικές υποδομές
  ν

Άλλα υποστηρίζουν στην Ευρώπη

Ωστόσο, από την Ευρώπη τα νέα είναι διαφορετικά. Ευρωπαϊκές πηγές, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, βλέπουν κάποια «αγκάθια» για την επίτευξη της συμφωνίας, που θα ανοίξει το δρόμο για τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (Staff Level Agreement).
Υποστηρίζουν ότι δεν έχει εξαλειφθεί ο κίνδυνος να δημιουργηθούν νέα εμπόδια ενόψει του Eurogroup της 7ης Απριλίου, καθώς οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και το λοκ άουτ δεν έχουν φύγει από το τραπέζι.
Ειδικότερα, ως προς το θέμα των ομαδικών απολύσεων τίθεται εκ νέου στη διαπραγμάτευση η αύξηση του ορίου από το 5% στο 10% με παράλληλη κατάργηση της προέγκρισης από το κράτος.

 


Translate this post