Δόξα και αδιέξοδα – Ηγέτες της νεοελληνικής ιστορίας

Κατηγορία Book Corner

ΒΙΒΛΙΟ

Youmagazine Newsroom

 

Τη Δευτέρα 3 Απριλίου θα γίνει παρουσίαση του νέου βιβλίου του καθηγητή Θάνου Βερέμη στην Ελληνοαμερικανική Ένωση.


ν

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ του Θάνου Βερέμη “Δόξα και αδιέξοδα – Ηγέτες της νεοελληνικής ιστορίας” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, πρόκειται να παρουσιαστεί σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 3 Απριλίου 2017 στις 19:30 στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι).
Για το βιβλίο θα μιλήσει ο Σωτήρης Ριζάς,  Διευθυντής Ερευνών στο Κέντρο Ερεύνης της Ιστορίας του Νεωτέρου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών. Συντονίζει ο δημοσιογράφος Γιάννης Ν. Μπασκόζος.
Ο ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Θάνος Βερέμης στο νέο του βιβλίο επιλέγει να φωτίσει τέσσερις περιόδους της Νεοελληνικής Ιστορίας που δίχασαν τους Έλληνες και επηρέασαν τις κοινωνικές εξελίξεις στη χώρα.
Συγκεκριμένα το βιβλίο εστιάζει στους δύο εμφυλίους πολέμους αμέσως μετά την Επανάσταση του 1821: 
α) στην εποχή του εθνικού διχασμού (1915-1920) και σε πτυχές της πολιτικής των δύο αντιπάλων, του βασιλιά Κωνσταντίνου Α΄ και του Ελευθέριου Βενιζέλου, και
β) στη Μεταπολίτευση: πότε άρχισε, πότε τελείωσε, ποιες οι πολιτικές των δύο βασικών ηγετών Κωνσταντίνου Καραμανλή και Ανδρέα Παπανδρέου.
Ανατέμνει την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου και κάνει μια ψυχογραφία του ηγέτη του ΠΑΣΟΚ, και πώς η προσωπικότητά του επηρέασε τόσο το κόμμα του, όσο και την κοινωνία.
«Καθώς πυρήνα της αφοσίωσης κάθε Έλληνα αποτέλεσε η οικογένεια και κατ’ επέκταση οι συγγενείς, οι φίλοι και τελικά οι πελάτες, οι προτεραιότητες αυτές κατακερματίζουν την κοινωνία σε πολλά αντίπαλα στρατόπεδα που ανταγωνίζονται για την άλωση του κράτους. Κυρίαρχο κριτήριο εισόδου στους σχηματισμούς αυτούς δεν είναι η αξία, αλλά η συγγένεια, η αφοσίωση και η σταθερότητα. Έτσι οι αξίες των δύο κόσμων, η αξιοκρατία των επαγγελματιών αφενός και η πίστη των οπαδών αφετέρου, βρίσκονται σε διαρκή διαμάχη. Ζούμε έκτοτε με τον σχιζοφρενικό δυϊσμό του εκσυγχρονιστικού διαφωτισμού και της παραδοσιακής κατακερματισμένης κοινωνίας», όπως γράφει χαρακτηριστικά.
Ο Θάνος Βερέμης σπούδασε Πολιτική Επιστήμη στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης και Ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (Trinity College). Το 1978 ήταν Research Associate του «Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών» (Λονδίνο), το 1983 υπήρξε επισκέπτης ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Harvard, το 1987 επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Princeton και το 1993-94 επισκέπτης καθηγητής στο St. Antony’s College της Οξφόρδης. Από το 1987 υπήρξε καθηγητής πολιτικής ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών και από το 1988 έως το 1994 υπήρξε Διευθυντής του «Ελληνικού Ιδρύματος Αθηνών.
Την ίδια περίοδο υπήρξε και Διευθυντής του «Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής» (ΕΛΙΑΜΕΠ) και έως το 2000 πρόεδρός του.
Από το 2001 έως το 2003 ήταν Constantine Karamanlis Professor στο Fletcher School of Law and Diplomacy. Από το 2004 έως το 2010 πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ).  Δίδαξε Ιστορία στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (2006), στο Πανεπιστήμιο Κύπρου (2008) και στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Σικάγο (2014). Εξέδωσε περισσότερες από είκοσι ολοκληρωμένες μελέτες-βιβλία και υπήρξε επιμελητής ισάριθμων έργων.

 


Translate this post