ΔΕΗ: Μέθοδοι Μαφίας στην είσπραξη λογαριασμών

Κατηγορία Οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Youmagazine Newsroom

 

Όπως ανακοινώθηκε αρμοδίως, η ΔΕΗ θα αναθέσει σε εισπρακτικές εταιρείες την είσπραξη των ανεξόφλητων λογαριασμών.

ν

ΤΕΛΟΣ στην πολιτική των μεγάλων διευκολύνσεων προς τους οφειλέτες της, που κρίθηκε ως μη αποδοτική για την επιχείρηση, βάζει η διοίκηση της ΔΕΗ προσλαμβάνοντας ιδιωτική εισπρακτική εταιρεία, η οποία, μάλιστα, της υποσχέθηκε αύξηση της εισπραξιμότητας τουλάχιστον κατά 10%.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός της Μανώλης Παναγιωτάκης, εξηγώντας στα μέλη της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής τους λόγους που ώθησαν τη διοίκηση να πάρει μια τέτοια απόφαση είπε ότι, «η πολιτική των διευκολύνσεων και των πιέσεων σε μεγαλύτερους οφειλέτες που αποδείχθηκαν στρατηγικοί κακοπληρωτές δεν απέδωσε καθώς, ακόμη και σε περιπτώσεις που τους κόπηκε το ρεύμα, εκείνοι προχώρησαν σε επανασύνδεση με τη μέθοδο της ρευματοκλοπής».
Για την ιδιωτική εταιρεία με την οποία θα συνεργαστεί η ΔΕΗ είπε ότι, αυτή διαθέτει διεθνή εμπειρία και εξειδίκευση στην είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών ακολουθώντας πολύ πιο «σοφιστικέ» μεθόδους, ενώ υποσχέθηκε αύξηση της εισπραξιμότητας πάνω από 10%.
Με τις πιο «σοφιστικέ» μεθόδους, ο κ. Παναγιωτάκης εννοεί ότι οι εντεταλμένοι για την είσπραξη «μπράβοι» της εισπρακτικής εταιρείας, δεν θα σπάνε τα χέρια και τα πόδια όσων οφείλουν χρήματα στη «Δημόσια» Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, αλλά ότι θα ασκούν καθημερινή ψυχολογική πίεση και βία, εξευτελίζοντας τους άπορους και φτωχούς καταναλωτές έτσι που ή να αναγκαστούν να πληρώσουν ή να αυτοκτονήσουν ή να τρελαθούν.
Έκανε επίσης λόγο για το ότι οι εισπρακτικές εταιρείες (γνωστές και ως «κοράκια») έχουν τρόπους να εξακριβώνουν τα περιουσιακά στοιχεία κάθε οφειλέτη και τρόπους που μπορούν να τα αποσπούν και να τα εκποιούν.
Και ενόσω τα έλεγε αυτά, κανείς από τους βουλευτές που τον άκουγαν δεν σηκώθηκε να διαμαρτυρηθεί.
Ο κ. Παναγιωτάκης εξήγησε στη συνέχεια ότι εντός των ημερών, η ΔΕΗ θα προχωρήσει «σε τιτλοποίηση χρεών της, καθώς υπάρχουν μεγάλα διεθνή funds και τράπεζες όπως η Bank of America, η Deutche Bank και η HSBC, «οι οποίες θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν τα ληξιπρόθεσμα, αν δουν ότι υπάρχει ένας αξιόπιστος μηχανισμός συλλογής τους».
Δίνοντας επικαιροποιημένα στοιχεία για τα χρέη προς τη ΔΕΗ, ο κ. Παναγιωτάκης ανέφερε ότι, αυτά φθάνουν τα 2,1 δισ. ευρώ, ενώ υπάρχουν και άλλα 500 εκατομμύρια ευρώ από πελάτες που έχουν σταματήσει να ηλεκτροδοτούνται, δηλαδή περιπτώσεις εξοχικών κατοικιών ή επιχειρήσεων που έκλεισαν, αλλά και όσους άλλαξαν πάροχο αφήνοντας χρέη στην επιχείρηση.
Ειδικότερα, ο κ. Παναγιωτάκης ενημέρωσε ότι, «οι καταναλωτές χαμηλής και μεσαίας τάσης χρωστούν προς τη ΔΕΗ, τη ΔΕΔΗΕ και την ΑΔΜΗΕ 1,65 δισ. ευρώ, εκ των οποίων έχουν διακανονιστεί τα 700 εκατομμύρια. Το δημόσιο οφείλει 100 εκατομμύρια ευρώ και έχει ρυθμίσει τα 40 εκατομμύρια και οι καταναλωτές υψηλής τάσης χρωστούν 345 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων έχουν διακανονιστεί τα 60 εκατομμύρια ευρώ».
Ο κ. Παναγιωτάκης δεν εξήγησε ωστόσο γιατί σε ένα λογαριασμό, το ποσό για την κατανάλωση ρεύματος αντιστοιχεί στο 1/5 ή 1/6 του συνόλου και ότι τα υπόλοιπα ποσά, που εκτινάσσουν τον λογαριασμό στα ύψη, είναι αδιευκρίνιστοι φόροι και χαράτσια που πηγαίνουν βέβαια στις τσέπες κάποιων.
Ούτε μίλησε φυσικά για τα «πάρτυ» των εκατομμυρίων ευρώ που έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν οι συνδικαλιστές και τα golden boys της «Δημόσιας» Επιχείρησης Ηλεκτρισμού.
Μετά την κατακραυγή που ξεσήκωσαν οι δηλώσεις του κ. Παναγιωτάκη, πηγές της ΔΕΗ δήλωσαν ότι «δεν πρόκειται να ανατεθεί σε εισπρακτικές εταιρείες η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την επιχείρηση, αλλά θα προσληφθεί σύμβουλος για την υποβοήθηση της διαδικασίας είσπραξης».
Επανέλαβαν, ωστόσο, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι «θα αξιοποιηθεί η δυνατότητα ασφάλισης (securitization) των οφειλών, μέσω της οποίας η ΔΕΗ θα βελτιώσει τη ρευστότητά της πουλώντας το εν λόγω χρηματοοικονομικό προϊόν σε ενδιαφερόμενους επενδυτές».
Δηλαδή όχι Γιάννης, Γιαννάκης.