Ο Άρειος Πάγος είπε «Όχι» στη Βασιλική Θάνου

Κατηγορία Πολιτική

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Youmagazine Newsroom

 

«Χαστούκι» στη Θάνου η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για την αύξηση των ορίων ηλικίας των δικαστών.


ν

ΣΕ ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΣΙΑ της προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου, που είχε θέσει προς κρίση στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου το θέμα της άμεσης παράτασης των ορίων ηλικίας των δικαστών, εξελίχθηκε  η Διοικητική Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου, η οποία έκρινε με 40 ψήφους υπέρ και 25 κατά, ότι είναι αντισυνταγματική η αύξηση των ορίων ηλικίας των δικαστικών λειτουργών.
Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι και οι 25 ανώτατοι δικαστικοί που μειοψήφησαν, έκριναν μεν, ότι είναι αναγκαία η αύξηση των ορίων ηλικίας των δικαστικών αλλά όχι για τώρα, όπως ήταν το αρχικό ερώτημα της Προέδρου προς την Ολομέλεια.
Το ερώτημα στο οποίο κλήθηκε να απαντήσει η Ολομέλεια, μετά από παρεμβάσεις αντιπροέδρων και αρεοπαγιτών, ήταν το εξής:
«Διαπιστώνετε  γενικώς ανάγκη αύξησης των ορίων ηλικίας των δικαστικών λειτουργών;»
Σε αυτό το ερώτημα οι ανώτατοι δικαστικοί τοποθετήθηκαν με την ψήφο τους, δίδοντας 40 ψήφους υπέρ της θέσεως ότι δεν υπάρχει ανάγκη αύξησης των ορίων ηλικίας τους, ενώ οι 25 ψήφισαν ότι υπάρχει ανάγκη  να αυξηθούν τα όρια ηλικίας, χωρίς ωστόσο να τοποθετηθούν για το τώρα, όπως είχε ζητήσει η πρόεδρος του Αρείου Πάγου.
ν

Αντίθετοι και οι Εισαγγελείς

Αποδοκιμασία επίσης εισέπραξε η θέση της προέδρου του Αρείου Πάγου και από την Ολομέλεια των Εισαγγελέων, όπου ομόφωνα ψήφισαν άπαντες –και οι δώδεκα που μετείχαν συμπεριλαμβανομένης και της Εισαγγελέως Ξένης Δημητρίου– ότι μόνον στο πλαίσιο μιας συνταγματικής αναθεώρησης μπορεί να τεθεί θέμα αύξησης των ορίων ηλικίας των δικαστικών.
Η αποδοκιμασία της πρόεδρου του Αρείου Πάγου και από τις δύο Ολομέλειες του ανωτάτου δικαστηρίου, καθώς η θέση της δεν συγκέντρωσε ούτε μια ψήφο, θέτει πλέον θέματα σχετιζόμενα με το κύρος της και τη δυνατότητά της να συνεχίσει να αποτελεί συνθετικό στοιχείο μέσα στη Δικαιοσύνη.
Πληροφορίες μέσα από την Ολομέλεια κάνουν λόγο για κλίμα έντασης μεταξύ αρεοπαγιτών και της προέδρου του Αρείου Πάγου.
Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου είναι η μόνη που φεύγει τον προσεχή Ιούνιο, καθώς συνταξιοδοτείται λόγω συμπλήρωσης του 67ου της ηλικίας της, και γι’ αυτό είχε συζητήσει το θέμα με τον Τσίπρα προκειμένου να παραμείνει για τρία ακόμα χρόνια.
ν


ν

Το θέμα της αύξησης των ορίων ηλικίας που τέθηκε με πρωτοβουλία της προέδρου τον Οκτώβριο του 2016, είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στο δικαστικό και νομικό κόσμο της χώρας, αλλά και στον πολιτικό κόσμο, λόγω της ρητής συνταγματικής διάταξης που απαγορεύει την παραμονή των δικαστικών στην υπηρεσία τους μετά το 67ο έτος της ηλικίας τους.
Άλλωστε ο ίδιος ο υπουργός της Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, είχε δημόσια δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι δεν μπορεί να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για αύξηση των ορίων ηλικίας των δικαστών, με δεδομένη τη ρητή συνταγματική απαγόρευση.
Κατά της θέσης που είχε δημόσια λάβει η πρόεδρος του Αρείου Πάγου είχαν ταχθεί δικαστικές ενώσεις, μεταξύ αυτών και οι ενώσεις των δικαστών του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, δικηγορικοί σύλλογοι και 14 καθηγητές του Συνταγματικού Δικαίου της χώρας.