Επικίνδυνα τα γήπεδα όπου παίζουν μικρά παιδιά

Κατηγορία NEWS, Ιατρικά, Αθλητισμός

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Youmagazine Newsroom

 

Καρκινογόνα είναι τα γήπεδα 5×5 και 8×8 με συνθετικό τάπητα, όπου παίζουν ποδόσφαιρο παιδιά, αναφέρει μελέτη του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.


v

ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ παιδιά παίζουν ποδόσφαιρο στην Ελλάδα σε γήπεδα που έχουν συνθετικό τάπητα, ή χλοοτάπητα τα κενά του οποίου είναι παραγεμισμένα με μικρά σφαιρίδια από καουτσούκ.
Οι μαύροι βόλοι, που μετά από κάθε παιχνίδι βρίσκονται στα παπούτσια, τις κάλτσες, ακόμα και στο δέρμα του ποδοσφαιριστή, θεωρούνται επιβλαβείς για την υγεία και μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο, όπως διαπιστώνεται από σειρά επιστημονικών μελετών.
Τα παιδιά ασφαλώς είναι πιο ευάλωτα στο καρκινογόνο αυτό υλικό, όταν εισέρχεται στους πνεύμονες με την εισπνοή.
Όπως αναφέρει ο Γιάννης Γεωργόπουλος στο gazzetta.gr, το Νοέμβριο του 2016, ξέσπασε σάλος στην Ολλανδία  σχετικά με τις επιπτώσεις που έχει για την υγεία των παιδιών ο συνθετικός χλοοτάπητας.
Οι γονείς των παιδιών που φοιτούν στις ακαδημίες του Άγιαξ, στο Ντε Τούκομστ του Άμστερνταμ ενημερώθηκαν πως τα γήπεδα στα οποία παίζουν ποδόσφαιρο θα σφραγιστούν και εν συνεχεία ο πλαστικός χλοοτάπητας θα ξηλωθεί!
Ήταν η φυσική εξέλιξη μετά τις αποκαλύψεις ντοκιμαντέρ στην ολλανδική τηλεόραση σχετικά με τους μαύρους κόκκους από καουτσούκ απ’ όπου κατασκευάζεται ο τερέν. Το συγκεκριμένο υλικό αποτελεί αιτία για την εμφάνιση καρκίνου!
Την τελευταία δεκαετία έχουν σχεδόν επταπλασιαστεί τα 3G γήπεδα στην Ολλανδία.
Από 300 που ήταν το 2006 πλέον έχουν φτάσει τα 2.000. Η ποσότητα του καουτσούκ που χρησιμοποιείται για ένα γήπεδο με συνθετικό χλοοτάπητα αντιστοιχεί σε 20.000 τεμαχισμένα λάστιχα!
Όλα ξεκίνησαν όταν ο Βρετανός Νάιτζελ Μαγκουάιρ, πρώην διευθυντικό στέλεχος στον τομέα της υγείας, υποστήριξε στην «The Telegraph» ότι ο καρκίνος που προσέβαλλε τον 18χρονο γιο του, Λιούις, προκλήθηκε επειδή, ως τερματοφύλακας έπαιζε σε πλαστικά γήπεδα. 
ν

Ο Λιούις Μαγκουάιρ, τερματοφύλακας σε νεανική ομάδα στο Ληντς της Αγγλίας, είναι ένα από τα νέα παιδιά που παρουσίασαν καρκίνο του λεμφικού συστήματος. Photo: Cascade News. Πηγή: Supplied
ν

Μάλιστα, ανέλαβε πρωτοβουλία για διεξαγωγή έρευνας σχετικά με τα ποσοστά αρσενικού και μολύβδου στους χλοοτάπητες των αγωνιστικών χώρων.
Τα σφαιρίδια από καουτσούκ που προστίθενται στα τερέν για να τους δώσει αναπήδηση της μπάλας, συμπεριλαμβάνουν υδράργυρο, μόλυβδο, βενζόλιο και αρσενικό.
Οι παραπάνω χημικές ουσίες ευθύνονται για πρόκληση ασθενειών σε παίκτες ιδιαίτερα τους τερματοφύλακες που έρχονται σε στενότερη επαφή με το έδαφος.
Η «ψίχα» που βρίσκει κανείς σε κάθε εκατοστό στα πλαστικά τερέν που χρησιμοποιούνται στα γήπεδα των Ακαδημιών προέρχονται από σωλήνες καουτσούκ που βρίσκει κανείς σε πετροχημική βιομηχανία.
Για την επικινδυνότητα των γηπέδων με συνθετικό τάπητα μιλούν τέσσερις ξεχωριστές μελέτες: μια Νορβηγική μελέτη του 2006, μια του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν το 2008, μια Ολλανδική του 2013 και πρόσφατα (Οκτώβριος 2016) του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, αναφέρει η Telegraph.
Σύμφωνα με αυτήν, 38 από 100 ποδοσφαιριστές διαγνώστηκαν με καρκίνο και οι 34 από αυτούς ήταν τερματοφύλακες.
Κατόπιν αυτού οι τεχνητοί τάπητες των γηπέδων σε Ολλανδία, Ιταλία και Ισπανία άρχισαν να ξηλώνονται για να αντικατασταθούν με φυσικά υλικά, όπως η άμμος, το ξύλο ή το χόρτο.
ν

Το καρκινογόνο υλικό των σφαιριδίων από καουτσούκ το οποίο γεμίζει τα κενά του χλοοτάπητα, είναι επικίνδυνο για την υγεία των μικρών ποδοσφαιριστών. Image: Supplied
ν

Ένας Ολλανδός κατασκευαστής γηπέδων με πλαστικό χλοοτάπητα αποκάλυψε πως κατασκευάζονται γήπεδα που πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας, ωστόσο είναι κατά 15.000 ευρώ πιο ακριβά από τα υπόλοιπα με συνέπεια να μην τα προτιμούν οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο κλάδο.
Έτσι, όμως, δεν χρειάζεται να ανακυκλωθούν βεβιασμένα εκατομμύρια φθαρμένα λάστιχα και οι ζωές των παιδιών δεν θα διατρέξουν κίνδυνο!