Οι νέοι κύκλοι εκδηλώσεων του Γαλλικού Ινστιτούτου

Κατηγορία NEWS, Art Εκδηλώσεις

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Youmagazine Newsroom

 

Στον παλμό της γνώσης και του πολιτισμού κινείται το άκρως ενδιαφέρον πρόγραμμα του Γαλλικού Ινστιτούτου.


ν

ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ που εγκαινιάζει από φέτος περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ένα θερινό Φεστιβάλ Γαλλικού Κινηματογράφου στους κήπους της Γαλλικής Σχολής, μία λέσχη ανάγνωσης, όπου οι αναγνώστες θα συνομιλούν για τα αγαπημένα τους γαλλόφωνα βιβλία, εκδηλώσεις για τη σύγχρονη τέχνη σε συνεργασία με το Palais de Tokyo, αλλά και εκδηλώσεις αποκλειστικά αφιερωμένες στα βιντεοπαιχνίδια, καθώς και ένα τηλεοπτικό πλατό, το οποίο θα λειτουργεί ως χώρος συνάντησης μεταξύ κοινού και δημιουργών που επισκέπτονται την Ελλάδα.
«Την περσινή χρονιά το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας ολοκλήρωσε με μεγάλη προσήλωση και αποφασιστικότητα τα σχέδια που είχε επιλέξει, θέτοντας στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων του τη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο, τον διάλογο των τεχνών, τη νεολαία και την καινοτομία. Για τη φετινή χρονιά συνεχίζουμε στην ίδια τροχιά και επιταχύνουμε το βήμα για να σας παρουσιάσουμε την άνθηση του γαλλικού πολιτισμού» ανέφερε, στη σημερινή παρουσίαση, ο διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου, Μικαέλ Οσάν, τονίζοντας ότι ο προγραμματισμός για το 2017 βασίζεται σε τρεις κύριους άξονες:
α) στην ανάδειξη της νεολαίας που καινοτομεί,
β) σε μια πολιτική αποκέντρωσης των δραστηριοτήτων του Ινστιτούτου, με πολιτιστικές, επιστημονικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα και
γ) στην ανανέωση των θεματικών και της μορφής των εκδηλώσεων, προκειμένου να προσελκύσουν ένα διαφορετικό και πιο νεανικό κοινό.
Ειδικότερα, τη σεζόν 2017-2018, η ποίηση και γενικότερα η λογοτεχνία, θα βρουν μια ακόμα πιο τιμητική θέση στο πρόγραμμα του Γαλλικού Ινστιτούτου μέσα από τον κύκλο «Λέξεις επί σκηνής» που φιλοξενεί, μεταξύ άλλων, αφιερώματα στον Paul Celan, στην ποίηση του Νίκου Καζαντζάκη, στον Οδυσσέα Ελύτη και στον Francois Augieras και με προσκεκλημένους τους συγγραφείς Pierre Michon, Gilbert Sinoue και Boualem Sansal. Ο τελευταίος θα βρεθεί στην Αθήνα με αφορμή την έναρξη της Γιορτής της Γαλλοφωνίας τον Μάρτιο. Ακόμη, εγκαινιάζεται φέτος μια λέσχη ανάγνωσης, ανοιχτή σε όλους, που θα φιλοξενείται στο café του Γαλλικού Ινστιτούτου.
v

Οι συνεργασίες του Ινστιτούτου

Όσον αφορά τις παραστατικές τέχνες, το Γαλλικό Ινστιτούτο συνεργάζεται με το Θέατρο Τέχνης (στο έργο του Roger Vitrac «Βικτώρ ή τα παιδιά στην εξουσία» σε σκηνοθεσία της Μαριάννας Κάλμπαρη), με το Εθνικό Θέατρο (για την παραγωγή του έργου «Η Ελλάδα μέσα από τα μάτια του Ζακ Λακαριέρ», σε σκηνοθεσία της Φένιας Παπαδόδημα), με το θέατρο «Η Νέα Σκηνή-Λευτέρης Βογιατζής» για το νέο φεστιβάλ «Το Γαλλικό Θέατρο, ένα νέο βλέμμα») και με το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (για το έργο του Αλμπέρ Καμύ «Καλιγούλας» και για το Φεστιβάλ «Διαφορετικότητα», που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο και θα περιλαμβάνει δρώμενα μέσα στη πόλη). Επίσης, συνεχίζει την συνεργασία του με το Ελληνικό Φεστιβάλ και με την Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.
Στον τομέα του κινηματογράφου, εγκαινιάζει μία νέα συνεργασία με την γειτονική Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή, στους υπέροχους κήπους της οποίας θα διοργανωθεί ένα Θερινό Φεστιβάλ Γαλλικού Κινηματογράφου, με έξι ταινίες που θα προβληθούν μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου.
Συνεχίζει, επίσης, τις σταθερές συνεργασίες του με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας», το Φεστιβάλ Σύρου κτλ.
Στον τομέα της μουσικής, το αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου θα υποδεχτεί τον Αλέκο Βρετό για μία συναυλία τζαζ στη λήξη της Γιορτής Γαλλοφωνίας και ένα κονσέρτο Opus piano, που θα συγκεντρώσει διεθνείς σολίστες. Ακόμη, συνεχίζει την συνεργασία του με την Εθνική Λυρική Σκηνή και με σημαντικά μουσικά σύνολα της Αθήνας, ενώ στον τομέα της ηλεκτρονικής μουσικής, παρουσιάζει Γάλλους μουσικούς, σε φεστιβάλ όπως το Plissken, το Inmute και στο Gazarte.
ν

Benoit Sokal: Syberia 3 – Youkol camp. Πηγή: Pinterest
ν

Στα εικαστικά

Στο χώρο των εικαστικών το Ινστιτούτο συμμετέχει, μεταξύ άλλων, στην Documenta 14, στην 6η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης, στο Athens Photo Festival, στο Eleusisbox, ένα σχέδιο δημιουργίας στον δημόσιο χώρο, μια συνεργασία της Motus Terrae Και της Dcalk από την Tours, στην έκθεση έργων βίντεο «Thickness of Time».
Τέλος, θα υπάρχει αφιέρωμα στον Pierre Bourdieu με μια έκθεση στο Ινστιτούτο με φωτογραφίες του από την Αλγερία και με μια στρογγυλή τράπεζα αφιερωμένη στο βιβλίο του «L’ amour de l’ art». Επίσης το Ινστιτούτο ξεκινάει μια σημαντική συνεργασία με το Palais de Tokyo, με εκδηλώσεις για την σύγχρονη τέχνη, οι οποίες θα παρουσιαστούν αργότερα μέσα στο χρόνο.
ν

Focus: Βιντεοπαιχνίδια

Στη νέα ενότητα με τίτλο «Focus: Βιντεοπαιχνίδια», προτείνει στο κοινό νέους κόσμους και πρακτικές προς εξερεύνηση, με τη διοργάνωση εργαστηρίων για αρχάριους, τουρνουά και δραστηριότητες στο χώρο, καθώς και συναντήσεις με δημιουργούς και φορείς αυτής της νέας πολιτιστικής βιομηχανίας.
Μάλιστα, στο πλαίσιο της νέας αυτής δράσης, ο Benoit Sokal θα είναι ο πρώτος Γάλλος δημιουργός που θα βρεθεί στην Αθήνα με την υποστήριξη του «Comicdom Con Athens» για να παρουσιάσει το Syberia 3, το τελευταίο μέρος της τριλογίας που θεωρείται μια από τις πιο μεγάλες επιτυχίες των βιντεοπαιχνιδιών.
Ενθαρρύνοντας νέες μορφές διαλόγου, έκφρασης και σκέψης, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος δίνει, τέλος, τον λόγο στους δημιουργούς, στους καλλιτέχνες, σε όλους τους πολίτες που διερωτώνται για τη θέση που καταλαμβάνει η δημιουργία, που μοιράζονται καλλιτεχνικές δράσεις στην υπηρεσία ενός σκοπού και φαντάζονται άλλες.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο του κύκλου «Ο λόγος στους δημιουργούς» θα φιλοξενήσει στο χώρο του ένα διαδραστικό τηλεοπτικό πλατό (σε σκηνογραφία του Vincent Cavaroc), το οποίο θα συγκεντρώσει γύρω από την προβληματική της δημιουργικής πόλης προσκεκλημένους από διαφορετικούς ορίζοντες, για να μοιραστούν τις εμπειρίες και τα σχέδιά τους.
v

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 


Translate this post