Επιστροφή μεταναστών από τη Γερμανία στην Ελλάδα

Κατηγορία Μεταναστευτικό

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

Youmagazine Newsroom

 

Την επαναπροώθηση των αιτούντων άσυλο πίσω στην Ελλάδα από τον Μάρτιο ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση, θέτοντας σε ισχύ τη Συνθήκη του Δουβλίνου, που τόσο καιρό παρέμενε παγωμένη.

Αποκαμωμένοι πρόσφυγες από τη Συρία μεταφέρουν τα παιδιά τους στη διάρκεια χιονοθύελλας σε ένα στρατόπεδο προσφύγων βόρεια της Αθήνας. 10 Ιανουαρίου 2017. Photo: Reuters / Γιάννης Μπεχράκης. Πηγή: Supplied
v

OΠΩΣ αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ ζήτησε από την ομοσπονδιακή Υπηρεσία για τους Πρόσφυγες και τους Μετανάστες (BAMF) να εφαρμόζει από τις 15 Μαρτίου 2017 την ευρωπαϊκή Συνθήκη του Δουβλίνου, η οποία προβλέπει την εξέταση της αίτησης για παροχή ασύλου από τη χώρα εισόδου των προσφύγων στην ΕΕ, κυρίως δηλαδή την Ελλάδα και την Ιταλία.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει στις 8 Δεκεμβρίου να τεθεί και πάλι σε ισχύ η Συνθήκη του Δουβλίνου για τους αιτούντες άσυλο που φτάνουν στην Ελλάδα παράτυπα, με εξαίρεση τους ασυνόδευτους ανήλικους. Το μέτρο αυτό είχε ανασταλεί προσωρινά εξαιτίας των κακών συνθηκών υποδοχής των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα.
Το 2015, το Βερολίνο άνοιξε τα σύνορα για 890.000 πρόσφυγες από τη Συρία και μετανάστες, παρακάμπτοντας τους κανόνες του Δουβλίνου. Το επόμενο έτος δέχτηκε άλλους 280.000, ανεβάζοντας τον αριθμό στα 1.170.000 άτομα.
Από αυτούς 300.000 μετανάστες κρίθηκαν ακατάλληλοι για χορήγηση ασύλου, καθώς δεν πληρούν τα κριτήρια. Αυτοί θα επιστραφούν στις χώρες υποδοχής, δηλαδή την Ελλάδα και την Ιταλία.
Η γερμανική οργάνωση υποστήριξης των μεταναστών Pro Asyl, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της ZAF, επέκρινε την απόφαση του Βερολίνου επισημαίνοντας ότι θα επιφέρει πλήγμα στις ικανότητες υποδοχής της Ελλάδας, τις οποίες χαρακτηρίζει προβληματικές.
H οργάνωση επισημαίνει ακόμα πως, τα κέντρα υποδοχής στην Ελλάδα είναι «σε άθλια κατάσταση», ενώ προσθέτει ότι οι αιτούντες άσυλο είναι αναγκασμένοι να ζουν «μέσα στο χιόνι, τον πάγο και τη λάσπη».
Η επανεργοποίηση του Κανονισμού του Δουβλίνου συνδέεται με την εφαρμογή της συμφωνίας του 2015, για την κατανομή προσφύγων στις χώρες-μέλη της ΕΕ.  Ωστόσο, ενώ οι Βρυξέλλες είχαν ζητήσει τον διπλασιασμό των μετεγκαταστάσεων από 1.000 σε 2.000 πρόσφυγες το μήνα, οι άλλες χώρες της ΕΕ έχουν δεχθεί στο έδαφός τους συνολικά μόλις 7.340 πρόσφυγες από την Ελλάδα και 2.650 από την Ιταλία.
Έτσι, ο μεγάλος όγκος των μεταναστών θα επιστρέψει στην Ελλάδα πριν από τον Σεπτέμβριο, που είναι οι γερμανικές εκλογές, καθώς η Μέρκελ επιδιώκει να δείξει αποφασιστικότητα στο προσφυγικό, σε μια προσπάθεια ανακοπής της ανόδου του ξενοφοβικού κόμματος AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία).

 


Translate this post