Προεκλογικό φιλοδώρημα Τσίπρα στους συνταξιούχους

Κατηγορία Οικονομία, Πολιτική

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Youmagazine Newsroom

 

Προεκλογικές παροχές Τσίπρα εν όψει των επικείμενων βουλευτικών εκλογών, σε μια προσπάθεια συγκράτησης των ψηφοφόρων.


ν

ΕΝΑ ΕΚΤΑΚΤΟ βοήθημα, που θα δοθεί εφάπαξ, και το οποίο βαφτίστηκε «13η σύνταξη», και την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, όσο διαρκεί η προσφυγική κρίση, εξήγγειλε σε αποψινό διάγγελμά του ο Αλέξης Τσίπρας, σε μια προσπάθεια να ανακόψει την φυλλοροούσα εκλογική πελατεία του Σύριζα.

Από το Μέγαρο Μαξίμου και με συνεχείς αναφορές στην πρόνοια της κυβέρνησης για τους πλέον ασθενείς, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε:

Την άμεση καταβολή ειδικού βοηθήματος σε όσους συνταξιούχους λαμβάνουν έως 800 ευρώ μηνιαία σύνταξη. Ανέφερε ότι θα επωφεληθούν περίπου 1.600.000 συνταξιούχοι, ενώ το ύψος του επιδόματος θα είναι αντιστρόφως ανάλογο του ύψους της σύνταξης. Δηλαδή όσοι εισπράττουν συντάξεις κοντά στο όριο των 800 ευρώ θα λάβουν επίδομα ύψους 300 ευρώ, ενώ υψηλότερα ποσά, ακόμη και πάνω από το ύψος της μηνιαίας τους σύνταξης, θα λάβουν όσοι εισπράττουν συντάξεις χαμηλότερες των 850 ευρώ. Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί ανέρχεται στα 617 εκατομμύρια ευρώ. Κατά μέσο όρο, κάθε συνταξιούχος θα πάρει μεταξύ 300 και 380 ευρώ.

Την αναστολή εφαρμογής του μέτρου της αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου, που υποδέχονται το κύριο μεταναστευτικό ρεύμα. Ανέφερε ότι η δέσμευση της κυβέρνησης για εξομοίωση των συντελεστών ΦΠΑ παραμένει σε ισχύ, ωστόσο δεν θα εφαρμοστεί όσο τα νησιά του Αιγαίου παραμένουν υπό τη μεταναστευτική πίεση. Η αναστολή αφορά τα νησιά Λέσβο, Χίο, Σάμο και Κω, καθώς και τα νησιά της λεγόμενης άγονης γραμμής.
v

Παροχές κυβερνητικής απελπισίας

Η πρωτοβουλία αυτή του Τσίπρα έρχεται σε μια συγκυρία που η εξέλιξη της β΄ «αξιολόγησης» κρέμεται από μια κλωστή, και φυσικά πυροδοτεί νέα σενάρια για τους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου, ειδικά από τη στιγμή που ο ίδιος ο πρωθυπουργός έθεσε πρόσφατα ζήτημα εκλογών σε περίπτωση που η διαπραγμάτευση οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Νωρίτερα σήμερα, από τη Βουλή, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απέκλεισε τη λήψη νέων μέτρων άμεσα, τη στιγμή που ο προϋπολογισμός του 2017 περιλαμβάνει φόρους ύψους 4,2 δισ. ευρώ. 

Χαρακτηριστικό του αδιεξόδου στο οποίο βρίσκεται ο Τσίπρας είναι ότι στο διάγγελμά του υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε παράλογες απαιτήσεις των δανειστών, ενώ ήταν σαφής η προσπάθειά του να εξωραΐσει την κατάσταση, λέγοντας ότι η χώρα και η οικονομία βρίσκονται ένα βήμα πριν την ομαλοποίηση, ενισχύοντας εμμέσως πλην σαφώς το αφήγημα ότι ενδεχόμενη εμπλοκή θα οφείλεται αποκλειστικά και μόνον στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών.

Επίσης, υπογράμμισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι, με την επιστροφή στην ομαλότητα και την ανάπτυξη, να στηριχθούν τα πλέον ασθενή κοινωνικά στρώματα και δη όσοι επλήγησαν σκληρά από την οικονομική κρίση.

Παρ’ όλα αυτά, το έκτακτο βοήθημα, που προέρχεται από το υστέρημα των φορολογούμενων Ελλήνων, δεν δόθηκε ούτε στο 1.400.000 ανέργους (από τους οποίους μόνο 100.000 παίρνουν επίδομα ανεργίας), ούτε έπεσε στην αγορά και στις επιχειρήσεις στις οποίες το κράτος οφείλει χρήματα (οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους ανέρχονται στα 6,2 δισ. ευρώ), και οι οποίες κλείνουν καθημερινά, στέλνοντας και άλλους εργαζόμενους στην ανεργία, αλλά στην προσπάθεια εξαγοράς των ψήφων των συνταξιούχων.

Όμως πρόκειται για φιλοδώρημα, που θα κληθούν οι συνταξιούχοι να το επιστρέψουν το 2017. Κατά μέσο όρο, κάθε συνταξιούχος έχει χάσει από τις συνεχείς περικοπές των συντάξεων, κατά μέσο όρο 700 ευρώ, και θα πάρει τώρα πίσω τα 300.
ν

Όταν στερέψει το πηγάδι

Ο Τσίπρας βρίσκεται σήμερα ακριβώς στο ίδιο σημείο, στο οποίο βρισκόταν την αντίστοιχη περίοδο του 2014 ο Αντώνης Σαμαράς – αλλά σε πολύ χειρότερη θέση. Και αυτό γιατί τέλη Ιανουαρίου του 2017 τελειώνουν τα αποθεματικά των Ελλήνων, που είχαν κρύψει σε στρώματα και γλάστρες.

Όπως ανακοίνωσε τον προηγούμενο μήνα η Τράπεζα της Ελλάδος, οι φορολογούμενοι σήκωσαν από τα στρώματα 5,2 δισ. ευρώ για να πληρώσουν τους φόρους τους. Όπως εκτιμά η ΤτΕ απομένουν άλλα 14,5 δισ. ευρώ στα στρώματα, τα οποία πρόκειται να ξοδευτούν το επόμενο διάστημα έως το τέλος Ιανουαρίου του 2017, που λήγει και η τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ.

Μετά από αυτό η αγορά θα στεγνώσει από μετρητά και η κατανάλωση θα μειωθεί σε δραματικά επίπεδα.

Αυτό το γνωρίζουν στην κυβέρνηση και με δεδομένο ότι η β΄ αξιολόγηση θα κλείσει, όπως όλα δείχνουν, αρχές καλοκαιριού του 2017, ο Τσίπρας θα προκηρύξει εκλογές, με σημαία το ότι η κυβέρνηση «αντιστάθηκε» στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών, για μείωση του αφορολογήτου ορίου στα 5.000 ευρώ και πλεονάσματα 3,5 % του ΑΕΠ – χρήματα από την υπερ-φορολόγηση των πολιτών που πηγαίνουν στην αποπληρωμή των δανείων.

Αυτό δείχνει και την διπροσωπία πίσω από τις αποψινές «παροχές». Το βοήθημα που θα πάρουν οι συνταξιούχοι, θα τους επιτρέψει να κάνουν ευχάριστες γιορτές τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, όμως το 2017 θα κληθούν να το επιστρέψουν με τόκο, καθώς το αφορολόγητο θα πέσει κάτω από τα 5.000 ευρώ, ενώ παράλληλα θα αυξηθούν οι φόροι.
v


v

Σε αδιέξοδο ο Τσίπρας

Στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου όχι μόνο δεν έκλεισε η αξιολόγηση, αλλά τα πράγματα έγιναν χειρότερα για την Ελλάδα, πράγμα που φάνηκε και στα πρώτα λόγια με τα οποία ο πρωθυπουργός άρχισε την ομιλία του: «H χώρα μας βρίσκεται μπροστά σε κρίσιμες προκλήσεις, τις οποίες όμως αντιμετωπίζει με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα».

Οι «κρίσιμες προκλήσεις» είναι δύο: η πρώτη είναι ότι αν δεν κλείσει η β΄ αξιολόγηση μέσα στον Ιανουάριο, η χώρα κινδυνεύει να μείνει χωρίς χρήματα. Οι Ολλανδοί έχουν εκλογές τον Μάρτιο, που σημαίνει πως το Φεβρουάριο διαλύεται το ολλανδικό κοινοβούλιο και άρα σταματά η χρηματοδότηση στην Ελλάδα. Ο κίνδυνος θα αποσοβηθεί μόνο αν έχει κλείσει η διαπραγμάτευση την Ιανουάριο και έχουν δοθεί οι σχετικές εντολές στην Κεντρική Τράπεζα για εκταμίευση της δόσης.

Σε περίπτωση που δεν κλείσει η αξιολόγηση, η Ελλάδα θα ξαναπάρει χρήματα από τον Μάιο και μετά, καθώς οι Ολλανδοί θα χρειαστούν ένα-δύο μήνες μέχρι να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας. Θα βρεθούμε δηλαδή στην ίδια θέση που βρισκόμασταν την αντίστοιχη περίοδο του 2015, με την χώρα να ασφυκτιά και τελικά να υποκύπτει υπογράφοντας Τρίτο Μνημόνιο.

Η δεύτερη πρόκληση είναι τα λεγόμενα «πρωτογενή πλεονάσματα» ύψους 3,5% του ΑΕΠ. Η φετινή υπερ-φορολόγηση, που ξεζούμισε τον ελληνικό λαό, έγινε με στόχο να επιτευχθεί πλεόνασμα 0,5%. Σκεφτείτε τι έχει να γίνει με στόχο πλεόνασμα 3,5%, που μόνο εύρωστα κράτη, όπως η Γερμανία και οι ΗΠΑ, μπορούν να πετύχουν.

Εάν δεν κλείσει η αξιολόγηση, η κυβέρνηση θα προκηρύξει μέσα στον Ιανουάριο εκλογές, ανατρέποντας η ίδια τον εαυτό της. Για να περισώσει ό,τι μπορεί.
v


v

Επιστροφή προσφύγων στην Ελλάδα

Το σενάριο γίνεται ακόμη χειρότερο, καθώς υπήρξε πρόταση της Κομισιόν για επανέναρξη των επιστροφών προσφύγων στην Ελλάδα.

Την σταδιακή επαναφορά της Συνθήκης του Δουβλίνου στην Ελλάδα από τον Μάρτιο του 2017 πρότεινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όσοι μετανάστες βρεθούν σε ευρωπαϊκό έδαφος από τα μέσα Μαρτίου, εκείνο το κράτος μέλος έχει το δικαίωμα να τους επιστρέψει στην χώρα από την οποία εισήλθαν συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας που μέχρι τώρα εξαιρείτο.

Σε πρώτη φάση, η πρόταση δεν θα ισχύει για όσους μετανάστες έχουν ήδη περάσει παράνομα από την Ελλάδα σε άλλο κράτος μέλος στο παρελθόν, αλλά για όσους βρεθούν από τα μέσα Μαρτίου του 2017 και έπειτα. Σε δεύτερη φάση, θα υπάρξει επιστροφή 300.000 μεταναστών στην Ελλάδα, οι οποίοι έχουν κριθεί ανεπιθύμητοι από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Αυτό σημαίνει και κάτι άλλο. Πως όσοι έρχονται σήμερα στα νησιά μας, θα μείνουν εδώ εσαεί, με αποτέλεσμα η χώρα να γίνει μια απέραντη αποθήκη ψυχών. Η εγκατάσταση εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών, όχι μόνο θα αλλοιώσει τα πολιτισμικά και φυλετικά χαρακτηριστικά της χώρας, αλλά θα συμβάλλει μελλοντικά στον διαμελισμό της, καθώς μεγάλες περιοχές, όπως η Θράκη, να αυτονομηθούν, μετατρεπόμενες σε Ειδικές Οικονομικές Ζώνες (ΕΟΖ).

Κάτι πρέπει να γίνει και είναι επείγον.

 

Δείτε επίσης

 

Ο Τσίπρας στους 8 πιο δεξιούς ηγέτες της Ευρώπης

 


Translate this post