2016: Η τριπλή αποτυχία της κυβέρνησης Τσίπρα

Κατηγορία Οικονομία, Πολιτική

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Youmagazine Newsroom

 

Απέτυχαν ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του στους στόχους που οι ίδιοι είχαν θέσει πριν από λίγους μήνες.


v

Ο ΑΛΕΞΗΣ Τσίπρας θα κλείσει σε λίγο δύο χρόνια στην εξουσία. Δεν είχε ιδέα τι τον περίμενε, δεν προετοιμάσθηκε ποτέ σοβαρά και έπαιξε τις τύχες της χώρας στα ζάρια για πολλούς μήνες.

Το εντυπωσιακό είναι πως, όταν νιώθει αφόρητη πολιτική πίεση, το ξανακάνει, σαν να μην έχει μάθει τίποτα από τις περιπέτειες στις οποίες οδήγησε τη χώρα.

Η μονομερής εξαγγελία παροχών ήταν μια άσκοπη ενέργεια. Πρώτον, γιατί έπρεπε να είχε δώσει τα χρήματα στις επιχειρήσεις που ασφυκτιούν από τα χρέη του Δημοσίου και σε άλλους αναπτυξιακούς σκοπούς, ώστε να μειωθεί η ανεργία.

Δεύτερον, γιατί εξόργισε τους λίγους πολύτιμους συμμάχους της χώρας και έδωσε πάτημα στους εμμονικούς αλλά και συστηματικούς οπαδούς του Grexit. Η ζημιά είναι μεγάλη και αυτό θα φανεί σύντομα.

Τρίτον, γιατί έπληξε την αξιοπιστία της χώρας καίρια, σε μια στιγμή που θα μπορούσε να πει κανείς ότι βρισκόταν ένα βήμα πριν από την επιστροφή στην κανονικότητα.
v

Η τριπλή αποτυχία

Λίγους μήνες πριν, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο της ανασχηματισθείσας κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας έθεσε έναν τριπλό στόχο. Συγκεκριμένα είπε:

«Ο μεγάλος εθνικός μας στόχος πρέπει να είναι η ανάκτηση της εργασίας στη πατρίδα μας. Να προσεγγίσουμε δηλαδή τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο μέχρι το 2021 και προοπτικά να καταφέρουμε να μειώσουμε την ανεργία στο 10%.

»Προϋπόθεση όμως για να το πετύχουμε όμως αυτό σε 4-5 χρόνια, είναι να πάρουμε σήμερα τις σωστές αποφάσεις και τις αναγκαίες επιλογές.

»Πρώτα από όλα να ολοκληρώσουμε τάχιστα, εντός χρονοδιαγράμματος την 2η αξιολόγηση.

»Χωρίς υποχωρήσεις αρχών αλλά και χωρίς κωλυσιεργίες και άσκοπες καθυστερήσεις.

»Και αμέσως μετά, να ανοίξει στην ώρα της και χωρίς καθυστερήσεις η συζήτηση για τα απαραίτητα μέτρα που θα εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους».

Και στους τρεις διακηρυγμένους στόχους της, η κυβέρνηση Τσίπρα απέτυχε:

1. Απέτυχε να κλείσει την β΄ αξιολόγηση. Όπως αναφέρει η «Καθημερινή της Κυριακής», οι Βρυξέλλες διαμήνυσαν ότι «στην καλύτερη των περιπτώσεων» η αξιολόγηση θα κλείσει το Μάρτιο. Με το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης η χώρα θα έπαιρνε 6,2 δισ. ευρώ.

2. Απέτυχε να μειωθεί το χρέος, ώστε να μπει η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και να βγει στις αγορές.

3. Απέτυχε να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα. Αντίθετα η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% όχι μόνο για το 2018 αλλά και για τα 10 επόμενα χρόνια!
v

Οι επιπτώσεις

Οι επιπτώσεις θα είναι πολλές και μοιραίες. Ήδη σήμερα το πρωί η Moody’s, σε έκθεσή της, χαρακτηρίζει την εξέλιξη αυτή ως πιστωτικά αρνητική (credit negative) και σημειώνει ότι αυξάνει τα ρίσκα αναφορικά με την εξόφληση ομολόγων που είναι προγραμματισμένη για τον Ιούλιο του 2017.

Συνολικά, το πρώτο επτάμηνο του 2017, η χώρας θα πρέπει να πληρώσει στους δανειστές:

  • 300 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2017        
  • 1,185 δισ. ευρώ στις 20 Απριλίου
  • 2,1 δισ. ευρώ στις 17 Ιουλίου
  • 300 εκατ. ευρώ στις 18 Ιουλίου
  • 3,8 δισ. ευρώ στις 20 Ιουλίου

Συνολικά η χώρα θα πρέπει να πληρώσει στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου 2017 το ποσό των 8,3 δισ. ευρώ.

Με το βάλτωμα της αξιολόγησης, ποιος θα κληθεί να πληρώσει τα χρήματα αυτά; Μα ποιος άλλος από τον λαό;

Αυτό πρακτικά σημαίνει νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, νέες περικοπές εισοδημάτων με αύξηση των φόρων και νέες απώλειες θέσεων εργασίας.
v

Υπέρτατο αγαθό η παραμονή στην εξουσία

Έχοντας αποτύχει σε όλα, η κυβέρνηση Τσίπρα είναι έτοιμη, για ακόμη μια φορά, να παίξει τη χώρα στα ζάρια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, προκειμένου να διατηρηθεί με κάθε κόστος στην εξουσία. Γιατί αυτό είναι για την κυβέρνηση Τσίπρα το υπέρτατο αγαθό. Η παραμονή στην εξουσία. Για τον ίδιο λόγο υποθήκευσε και τον δημόσιο πλούτο της χώρας για 99 χρόνια.

Αποτελεί γνώρισμα των Ελλήνων πολιτικών η δημιουργία προβλημάτων, ώστε να εμφανίζονται μετά ως οι σωτήρες που θα τα λύσουν. Μέχρι πρότινος όμως αυτό γινόταν σε επιμέρους τομείς, π.χ. στην παιδεία, την αγροτική πολιτική, τις συγκοινωνίες κτλ. Αυτή τη φορά το πρόβλημα δεν αφορά έναν τομέα, αλλά ολόκληρη τη χώρα, το μέλλον της και το μέλλον των παιδιών της.

Και μη χειρότερα…

Διότι μπορεί να υπάρξουν και χειρότερα. Ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του, όπως έχει ήδη διακηρυχθεί από στόματος υπουργού, δεν το έχουν σε τίποτα να αφήσουν να υποδουλωθούν μερικά νησιά και να διαμελιστεί η χώρα, αν αυτό τους διατηρήσει στην εξουσία.

 

 

Δείτε επίσης

 

Τσίπρας σε αδιέξοδο: Plan B με κάλπες το Μάρτιο