Το 90% πιστεύει ότι η χώρα βαδίζει σε λάθος δρόμο

Κατηγορία NEWS, Οικονομία, Πολιτική

ΠΟΛΙΤΙΚΗ/ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Youmagazine Newsroom

 

Δημοσκόπηση Public Issue: 9 στους 10 Έλληνες πιστεύουν ότι είμαστε σε λάθος δρόμο. Απογοήτευση και οργή στην κοινωνία.

• Πρόωρες εκλογές βλέπει το Spiegel.

• Οι Έλληνες υπερφορολογούνται, επισημαίνει έκθεση του ΟΟΣΑ.

224hj54hj43h6436667
v

ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ οργισμένη και απογοητευμένη δείχνει νέα έρευνα της Public Issue. Σύμφωνα με το Πολιτικό Βαρόμετρο για τον Νοέμβριο, σχεδόν εννέα στους δέκα Έλληνες  (88%) εκτιμούν ότι τα πράγματα στην Ελλάδα πηγαίνουν σε λάθος κατεύθυνση, ενώ μόλις το 8% έχει αντίθετη άποψη.

Μάλιστα, οι περισσότεροι πολίτες εκτιμούν ότι η χώρα έγινε πιο αδύναμη στη διεθνή σκηνή σε σχέση με πέρυσι.

Συγκεκριμένα, το 53% εκτιμά ότι η Ελλάδα έγινε πιο αδύναμη τους τελευταίους δώδεκα μήνες, ενώ μόλις το 8% πιστεύει ότι η θέση της ενισχύθηκε.

Για τα όσα συμβαίνουν στη χώρα, το 29% των ψηφοφόρων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ νιώθουν «οργή και απογοήτευση», το 25% «απογοήτευση» και το 19% «ανησυχία/άγχος».
v

424hj54hj43h6436667

v

Σε πολιτικό επίπεδο

• Το 92% δηλώνει δυσαρεστημένο με το κυβερνητικό έργο, ενώ το 84% έχει αρνητική γνώμη για τη λειτουργία της αντιπολίτευσης.

• Περισσότεροι από τους μισούς ψηφοφόρους, σε ποσοστό 52%, πιστεύει ότι ούτε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ούτε μiα κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας είναι η καταλληλότερη για να λύσει τα προβλήματα της χώρας. Το 32% επιλέγει κυβέρνηση ΝΔ και μόνο το 14% προτιμά τη σημερινή.

• Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης (42%)  ενώ ο  Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει ποσοστό 22%.

• Ωστόσο, το 35% των πολιτών απαντά ότι κανένας από τους δύο δεν είναι ο καταλληλότερος για τον πρωθυπουργικό θώκο.

• Στο ερώτημα αν χρειάζονται εκλογές, το 53% τάσσεται κατά και το 45% υπέρ.

Αυτό το τελευταίο δείχνει και τη σύγχυση στην οποία βρίσκονται σήμερα οι πολίτες, καθώς ενώ μόνο το 14% θέλει τη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η πλειοψηφία δεν θέλει την ανατροπή της.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΜΕ ΚΑΡΤΕΣ
v

Πρόωρες εκλογές βλέπει το Spiegel

Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, στη διαδικτυακή του έκδοση, δημοσιεύει ανταπόκριση από την Αθήνα, με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Και άφες ημίν τα χρέη ημών» ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας 5 Δεκεμβρίου.

Στη σύνοδο αυτή των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης, ο Αλέξης Τσίπρας έχει εναποθέσει όλες τις πολιτικές ελπίδες του, αναμένοντας να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος στήριξης και να ληφθούν οι πρώτες αποφάσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στο άρθρο, η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ κρύβει και έναν τεράστιο κίνδυνο για τον Έλληνα πρωθυπουργό, καθώς σε περίπτωση που τα πράγματα δεν εξελιχθούν όπως επιθυμεί η ελληνική πλευρά, τότε τη χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με αυστηρότερη λιτότητα.

«Η οργή των ψηφοφόρων για την κυβέρνηση θεριεύει όλο και περισσότερο μπροστά σε μια κρίση που έχει γίνει από καιρό μόνιμη κατάσταση»
v

Γιατί ο Τσίπρας κινδυνεύει να καταρρεύσει πολιτικά

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, που αναδημοσιεύει το άρθρο, «η συνεδρίαση του Eurogroup κρύβει έναν τεράστιο κίνδυνο για τον Αλέξη Τσίπρα. Εάν αναβληθεί μια ελάφρυνση του χρέους ή, ακόμα χειρότερα, ζητηθεί από την Αθήνα αυστηρότερη λιτότητα, τότε ο Έλληνας πρωθυπουργός κινδυνεύει να καταρρεύσει πολιτικά. Ένα τέτοιο αποτέλεσμα στο Eurogroup θα αναζωπύρωνε τις εικοτολογίες για πρόωρες εκλογές που πιέζουν ήδη τον Τσίπρα. Η οργή των ψηφοφόρων για την κυβέρνηση θεριεύει όλο και περισσότερο μπροστά σε μια κρίση που έχει γίνει από καιρό μόνιμη κατάσταση. Στις δημοσκοπήσεις ο Τσίπρας χάνει».

Για το Spiegel, πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα θα ήταν ό,τι χειρότερο ενόψει άλλων, αποφασιστικών αναμετρήσεων σε μεγάλες χώρες, λόγω του ανερχόμενου λαϊκισμού, λόγω της επίφοβης συμφωνίας με την Τουρκία που μπορεί να οδηγήσει σε νέα έξαρση του προσφυγικού, λόγω του νέου Αμερικανού προέδρου Τραμπ. Και άλλοι στην Ευρώπη θα προτιμούσαν μια ικανοποίηση των ελληνικών προσδοκιών.
v

Πληρώνουμε περισσότερους φόρους
απ’ ό,τι τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη

Σε νέα έκθεσή του, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) επισημαίνει το γεγονός ότι οι Έλληνες φορολογούνται περισσότερο από κάθε άλλον λαό της Ευρώπης.

To 60% του μέσου μισθού του Έλληνα δαπανάται σε φόρους και άλλες εισφορές προς το κράτος και σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το ποσοστό αυτό είναι 20 μονάδες πάνω από τον μέσο όρο της Γερμανίας και 70% πάνω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ.

Το αποτέλεσμα: σχεδόν το 70% των Ελλήνων υποστηρίζουν πως δεν μπορούν να καλύψουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις, ενώ τρεις στους τέσσερις αδυνατούν να πληρώσουν τους μηνιαίους λογαριασμούς τους.

Το 40% των φόρων ανά 100 ευρώ κατευθύνεται για την κάλυψη των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και των συντάξεων, ενώ μόνο το 30% αξιοποιείται για δαπάνες κοινωνικής πρόνοιας και κοινωνικής ασφάλισης.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των συνταξιούχων του δημοσίου τομέα στην Ελλάδα αυξήθηκε σε 478.168 από 439.682 από το 2012.

Εν μέσω της σκληρής οικονομικής λιτότητας ο μέσος Έλληνας επιβαρύνεται με το ποσό των 12 ευρώ ανά 100 ευρώ του εισοδήματός του για να καλύψει τις δαπάνες του δημοσίου τομέα.

Ακόμη ένα αξιοσημείωτο στοιχείο είναι ότι το σύνολο των άμεσων και έμμεσων φόρων του 2016 μειώθηκε παρά την αύξηση των φορολογικών συντελεστών. Εκτιμάται πως τα συνολικά φορολογικά έσοδα θα φτάσουν στα 45,8 δισ. ευρώ το 2016 σε σύγκριση με τα 49,7 δισ. ευρώ το 2009. Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, η φορολογική αποδοτικότητα του ΦΠΑ στην Ελλάδα, εξαιτίας της αύξησης στο 24%, έχει περιοριστεί στο 0,44 συγκριτικά με τον μέσο όρο του 0,71 του Οργανισμού.