Πύκνωσαν και πάλι οι μεταναστευτικές ροές

Κατηγορία Μεταναστευτικό

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ

Youmagazine Newsroom

 

Άφιξη 300 μεταναστών από Αφρική, Πακιστάν και Αφγανιστάν μέσα σε τρεις ώρες στο νησί της Λέσβου. Ανοίγει τα κέντρα κράτησης ο Ερντογάν.


ν

ΑΝΗΣΥΧΙΑ προκάλεσε η άφιξη εκατοντάδων μεταναστών (200 κατά το ΑΠΕ-ΜΠΕ, 300 κατά την Υπηρεσία Μετανάστευσης) στη Λέσβο σήμερα τα χαράματα από τις 3:00 μετά τα μεσάνυχτα μέχρι τις 6:00 το πρωί, σε τέσσερα περιστατικά ανοικτά της Συκαμνιάς στα βόρεια, στα Τσόνια στα βορειοανατολικά του νησιού και στην περιοχή του αεροδρομίου της Μυτιλήνης.
Από αυτούς μόνο 20 άτομα είναι Σύροι πρόσφυγες. Οι υπόλοιποι δεν δικαιούνται να ζητήσουν άσυλο και ως εκ τούτου δεν εμπίπτουν στη συμφωνία επαναπροώθησης στην Τουρκία, αλλά ούτε και να μεταβούν σε κάποιο άλλο ευρωπαϊκό κράτος.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκάλεσε όμως η πληροφορία που δόθηκε στις αρχές από αφιχθέντες ότι σχεδόν όλοι από τους Αφρικανούς που επέβαιναν στις βάρκες και οι οποίοι αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία, διέμεναν σε κλειστούς καταυλισμούς στη βορειοδυτική Τουρκία, οι οποίοι τις τελευταίες μέρες «άνοιξαν» αφού εγκαταλείφθηκαν από τις τουρκικές αρχές.
Οι ίδιες οι πληροφορίες ανέφεραν ότι χιλιάδες είναι οι Αφρικανοί, κυρίως από χώρες της βόρειας και της κεντρικής Αφρικής, που έφτασαν στα παράλια της Τουρκίας και αναζητούν τρόπο να περάσουν στα ελληνικά νησιά.
Ας σημειωθεί ότι, όπως το ΑΠΕ-ΜΠΕ είχε δημοσιοποιήσει πριν μέρες, Τούρκοι μεταφορείς με κέντρο δράσης τους την Κωνσταντινούπολη, έχουν δραστηριοποιηθεί το τελευταίο διάστημα στις ακτές ιδιαίτερα απέναντι από τη Λέσβο ανασυστήνοντας χωρίς καθόλου εμπόδια από τις τουρκικές αρχές κυκλώματα μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών στις ακτές των νησιών έναντι 300 έως 500 ευρώ το άτομο. Το κύκλωμα αυτό ενημερώνει τους Αφρικανούς μετανάστες ότι μπορούν να πάνε στην Ελλάδα απ’ όπου θα περάσουν εύκολα στην Ευρώπη. Το μόνο που θα πρέπει να κάνουν είναι «μόλις φτάσουν να ζητήσουν άσυλο· όλα τα άλλα μετά θα είναι εύκολα».
Οι σημερινές αφίξεις των 300 μεταναστών και προσφύγων στη Λέσβο έρχονται μετά από ένα μεγάλο διάστημα πολύ μικρών ροών, «μηδενικών» μάλιστα σε Χίο και Σάμο.
ν

Άλλοι 66 μετανάστες στα ανοιχτά της Χίου

Η διάσωση 66 μεταναστών και προσφύγων στη νησίδα Πάσπαργο της Χίου ήρθε να προστεθεί σε τέσσερις επιχειρήσεις διάσωσης οι οποίες έγιναν σήμερα τα χαράματα στη Λέσβο κατά τις οποίες περισυλλέχθηκαν από τη θάλασσα άλλα 300 άτομα.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ροές έως τώρα προς την Ελλάδα ήταν «μηδενικές», που στην πράξη μεταφράζεται σε 90 άτομα την ημέρα. Δηλαδή 90 άτομα την ημέρα είναι για τους Ευρωπαίους «μηδέν».
Να σημειωθεί ότι άλλοι 300.000 μετανάστες, που κρίθηκαν ακατάλληλοι από τις υπηρεσίες μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιμένουν να επιστρέψουν τον Μάρτιο του 2017 στο σημείο εισόδου τους στην ΕΕ, δηλαδή στην Ελλάδα.

 


Translate this post