ΔΝΤ: «Απέχουμε πολύ ακόμη από μια συμφωνία»

Κατηγορία NEWS, Οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Youmagazine Newsroom

 

Δεν συμμερίζεται τους διθύραμβους για «εθνική επιτυχία» το ΔΝΤ, λέγοντας ότι απέχουμε πολύ από μια συμφωνία.

23hj234hj55h5h667l77m7

Διάσταση απόψεων μεταξύ Κριστίν Λαγκάρντ και Γερούν Ντάισελμπλουμ, καθώς το ΔΝΤ θεωρεί ανεπαρκή τα μέτρα για το χρέος που αποφάσισε το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Photo: EPA. Πηγή: Supplied
v

ΑΝΕΠΑΡΚΗ χαρακτήρισε αξιωματούχος του ΔΝΤ τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος που ενέκρινε τη Δευτέρα το Eurogroup, σύμφωνα με το Bloomberg, γεγονός που φαίνεται να βάζει σε τροχιά σύγκρουσης το Ταμείο με τους Ευρωπαίους εταίρους.  

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, το στέλεχος του ΔΝΤ τόνισε επίσης ότι οι θεσμοί απέχουν πολύ ακόμα από μία συμφωνία για την Ελλάδα, ενώ επισήμανε ότι η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους.  

Ο ίδιος άφησε αιχμές και για την επιμονή των Ευρωπαίων σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για το 2018 και τα επόμενα χρόνια, σημειώνοντας ότι το Ταμείο μπορεί να δεχτεί το 3,5% αλλά πιστεύει πως το ιδανικό θα ήταν στο 1,5%. Πρόσθεσε πως όσο περισσότερα είναι τα χρόνια που οι εταίροι ζητούν υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα, τόσο λιγότερο αξιόπιστος γίνεται ο στόχος.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η πηγή διευκρίνισε ότι το Ταμείο κατηγορείται άδικα ότι πιέζει για λιτότητα, τη στιγμή που άλλοι λαμβάνουν τις αποφάσεις για υψηλούς δημοσιονομικούς στόχους. 

Όπως επισημαίνει ο «Σκάι», το Ταμείο ζητά από τους Ευρωπαίους τουλάχιστον να συγκεκριμενοποιήσουν τις βαθύτερες, μεσο-μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις για το χρέος. Ωστόσο, μετά τη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε ότι η πλήρης μετάθεση αυτής της συζήτησης για το 2018 είναι η πάγια ευρωπαϊκή θέση και το ΔΝΤ «το καταλαβαίνει αυτό».

 


Translate this post