Ο Τσίπρας στους 8 πιο δεξιούς ηγέτες της Ευρώπης

Κατηγορία Πολιτική

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Youmagazine Newsroom

 

Ο Αλέξης Τσίπρας στη λίστα των New York Times με τους πιο λαϊκιστές ηγέτες της εποχής του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο «αριστερός» λαϊκιστής Αλέξης Τσίπρας φιγουράρει στον κατάλογο με τους 8 πιο δεξιούς ηγέτες της Ευρώπης. Πηγή: Politico
v

Η ΕΚΛΟΓΗ του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ έχει ενεργοποιήσει ορισμένα «αντάρτικα» ευρωπαϊκά κόμματα, τα οποία επιδιώκουν να ανατρέψουν την καθιερωμένη πολιτική τάξη. Αυτό γράφουν οι New York Times σε άρθρο τους με τίτλο “European Populism in the Age of Donald Trump” (5 Δεκεμβρίου 2016).
Στο άρθρο παρουσιάζονται οι 8 πιο λαϊκιστές πολιτικοί ηγέτες της Ευρώπης, τους οποίους γνωρίζουμε όλοι, αλλά αξίζει τον κόπο να τους παραθέσουμε ακόμη μια φορά, με τη σειρά παρουσίασης στους New York Times.
v
1. Ποδέμος (Ισπανία), ηγέτης Πάμπλο Ιγκλέσιας.
2. Σύριζα (Ελλάδα), ηγέτης Αλέξης Τσίπρας.
3. Κίνημα Πέντε Αστέρων (Ιταλία), ηγέτης Μπέπε Γκρίλο.
4. Κόμμα Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου (Βρετανία), ηγέτης Νάιτζελ Φάρατζ.
5. Εθνικό Μέτωπο (Γαλλία), ηγέτης Μαρίν Λε Πεν.
6. Κόμμα για την Ελευθερία (Ολλανδία), ηγέτης Γκέερτ Βίλντερς.
7. Εναλλακτική για τη Γερμανία (Γερμανία), ηγέτης Φράουκε Πέτρι.
8. Κόμμα Ελευθερίας (Αυστρία), ηγέτης Νόρμπερτ Χόφερ.
v
«Ένα ρεύμα λαϊκισμού, ενισχυμένο πρόσφατα από την απόρριψη του δημοψηφίσματος στην Ιταλία, χτίζεται απ’ άκρη σ’ άκρη σε ολόκληρη την Ευρώπη μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και έχει βρει υποστηρικτές σε κόμματα και των δύο άκρων του πολιτικού φάσματος», αναφέρει το δημοσίευμα και συνεχίζει με ένα γράφημα, στο οποίο τσεκάρει αντίστοιχα τις θέσεις των λαϊκιστών ηγετών αναφορικά με τη λιτότητα, την παγκοσμιοποίηση, την ευρωζώνη, το σύστημα, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη μετανάστευση και το Ισλάμ.
ν


v

Η θέση των λαϊκιστικών κομμάτων αναφορικά με τη λιτότητα, την παγκοσμιοποίηση, την ευρωζώνη, το σύστημα, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη μετανάστευση και το Ισλάμ. Πηγή: New York Times
ν

Στη συνέχεια αξιολογούνται τα βασικά χαρακτηριστικά του κάθε πολιτικού αλλά και οι θέσεις του σχετικά με την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην αμερικάνικη προεδρία.
Όσον αφορά την ελληνική συμμετοχή, οι New York Times γράφουν: «Ο Σύριζα είναι κατά του κατεστημένου, της παγκοσμιοποίησης και της λιτότητας. Το κόμμα αυτό διαμορφώθηκε ως συνασπισμός των αριστερών τάσεων των ριζοσπαστικών πολιτικών κομμάτων, τα οποία ενώθηκαν με σημείο αναφοράς την αντίθεσή τους στα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα από τους δανειστές. Παρ’ όλα αυτά, από το 2015, οπότε και σχημάτισε για πρώτη φορά κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας δίνει μάχη για να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη».
Όσον αφορά στην εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ και το πώς τη σχολίασε ο Έλληνας πρωθυπουργός, η εφημερίδα υπενθυμίζει μια φράση του: «Αντίθετα με κάποιους από τους συναδέλφους μου στην Ευρώπη, δεν βιάστηκα να επαναλάβω την κριτική που πολλοί από εμάς έκαναν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου του Ντόναλντ Τραμπ».
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ο Τσίπρας, αναφερόμενος στην πιθανή εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, είχε δηλώσει: «Ελπίζω να μην μας βρει και αυτό το κακό».
Ουσιαστικά το άρθρο επισημοποιεί, κατά κάποιο τρόπο, αυτό που ήταν ήδη γνωστό στους «παροικούντες την Ιερουσαλήμ», ότι δηλαδή ο Σύριζα είναι ένα εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα με αριστερό προσωπείο, όπως ήταν παλιά το Πασόκ.
v

The Good Fellas: Συριζαίοι, ΑΝΕΛ και Χρυσαυγίτες κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους στο νησάκι
της Ρω και στο Καστελόριζο. Image: Supplied
v

Πηγή: New York Times

 


Translate this post