Πάγο στον Τσίπρα από την Κομισιόν για τη 13η σύνταξη

Κατηγορία Οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Youmagazine Newsroom

 

ΕΚΤΑΚΤΟ. Παγώνουν οι Βρυξέλλες τις ρυθμίσεις για το χρέος μετά τις παροχές Τσίπρα, μέχρι να διευκρινιστεί αν συνάδουν με το Μνημόνιο.


v

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ της Κομισιόν δήλωσε, πριν από λίγη ώρα, ότι οι εξαγγελίες για έκτακτο βοήθημα στους συνταξιούχους και πάγωμα του ΦΠΑ στα νησιά θα εξεταστούν με βάση τη συμφωνία του ESM.
Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του Σόιμπλε είπε χαρακτηριστικά ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αποφεύγει να παίρνει μονομερή μέτρα».
Παγώνει προς το παρόν η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος, σύμφωνα με πηγές του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), μέχρι να διαπιστωθεί από τους θεσμούς κατά πόσο οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για ΦΠΑ και συντάξεις είναι συμβατές με τους στόχους του προγράμματος (Μνημονίου) και δεν δημιουργούν προβλήματα στην επίτευξή τους!
Το προσωρινό πάγωμα έρχεται έπειτα από τη δυσαρέσκεια που εξέφρασε δημοσίως το Βερολίνο για τις εξαγγελίες μέτρων από την Αθήνα χωρίς προηγούμενη ενημέρωση των δανειστών και μέχρι οι θεσμοί να αποτιμήσουν τις δημοσιονομικές επιπτώσεις από τον μποναμά στους συνταξιούχους και την μείωση του ΦΠΑ στα νησιά που πλήττονται από τη μετανάστευση.
v

Ολόκληρη η ανακοίνωση του εκπροσώπου του ESM

«Για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος που συμφώνησε το Eurogroup, χρειάζονται επίσημες αποφάσεις από τον EFSF και τον ESM. Έπειτα από τις πρόσφατες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για επιπλέον δημοσιονομικά έξοδα για συντάξεις και ΦΠΑ, τα ΔΣ μας έχουν παγώσει προς το παρόν τις αποφάσεις. Οι θεσμοί εξετάζουν αυτή τη στιγμή τις επιπτώσεις των αποφάσεων της ελληνικής κυβέρνησης έναντι των δεσμεύσεων του προγράμματος και των στόχων που έχει θέσει ο ESM. Οι Διευθυντές του EFSF και του ESM θα αναλύσουν την αξιολόγηση των θεσμών και θα αποφασίσουν πως θα συνεχίσουν».
Η ξαφνική αυτή εμπλοκή σημαίνει ότι ο «μποναμάς» στους συνταξιούχους και η μείωση του ΦΠΑ στα νησιά μπαίνουν στο μικροσκόπιο της Τρόικας για να ελεγχθεί η συμβατότητα των έκτακτων παροχών με τις βραχυπρόθεσμες ρυθμίσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
«Ό,τι έχει εξαγγείλει η ελληνική κυβέρνηση για πάγωμα του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου και έκτακτο βοήθημα στους συνταξιούχους από την “υπεραπόδοση των εσόδων”  θα εξεταστούν με βάση τη συμφωνία του ESM κι από εκεί και πέρα θα κριθεί κατά πόσο αυτές οι εξαγγελίες συμβαδίζουν με τη συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και στους θεσμούς», δήλωσε πριν λίγη ώρα ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Επιπροσθέτως και στο ίδιο μήκος κύματος, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκα Τισενχάουζεν επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αποφεύγει να παίρνει μονομερή μέτρα.
v

 


Translate this post