Γιλντιρίμ: η Ευρώπη θα πλημμυρίσει από μετανάστες

Κατηγορία Ευρώπη, Μεταναστευτικό

ΕΥΡΩΠΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

Απειλή του Τούρκου πρωθυπουργού Γιλντιρίμ ότι χωρίς την τουρκική βοήθεια, η Ευρώπη θα πλημμυρίσει από μετανάστες.

332gh4yu65346vhg77

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ. Image: Supplied
v

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΟ μήνυμα ότι χωρίς την βοήθεια της Αγκύρας η Ευρώπη μπορεί να πλημμυρίσει με κύματα μεταναστών απέστειλε προς τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, σημειώνοντας πως η διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην ΕΕ θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ πιο επιβλαβής για την Γηραιά Ήπειρο από ό,τι για την χώρα του.
«Είμαστε ένας από τους παράγοντες που προστατεύουν την Ευρώπη. Αν οι πρόσφυγες διασχίσουν τα σύνορα μας, θα πλημμυρίσουν και θα κατακλύσουν την Ευρώπη και η Τουρκία αποτρέπει αυτό να συμβεί», τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν ζωντανά από τηλεοπτικούς σταθμούς.
«Δέχομαι ότι η διακοπή των σχέσεων με την Ευρώπη θα βλάψει την Τουρκία, αλλά η ζημιά θα είναι πενταπλάσια έως και εξαπλάσια για την Ευρώπη», πρόσθεσε.
Νωρίτερα σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ του παγώματος των συνομιλιών με την Τουρκία λόγω της «δυσανάλογης» αντίδρασης της τουρκικής κυβέρνησης στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, με τις συλλήψεις δεκάδων χιλιάδων πολιτών, το κλείσιμο εφημερίδων και την απειλή επαναφοράς της θανατικής ποινής.
v

Ψήφισμα-ράπισμα κατά της Τουρκίας

Με ψήφους 479 υπέρ, 37 κατά και 107 αποχές οι ευρωβουλευτές ζήτησαν σήμερα να σταματήσουν προσωρινά οι ενταξιακές συνομιλίες με την Τουρκία εξαιτίας της «δυσανάλογης» αντίδρασης της Άγκυρας στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου.
Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισαν με πολύ μεγάλη πλειοψηφία υπέρ του μη δεσμευτικού αιτήματος για πάγωμα των διαπραγματεύσεων, το οποίο απευθύνουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις κυβερνήσεις των κρατών μελών, οι οποίες μάλλον δεν θα ανταποκριθούν στο αίτημα.
Το ψήφισμα στην πρόβλεψη της παραγράφου 5 του διαπραγματευτικού πλαισίου, που ορίζει ότι «σε περίπτωση σοβαρής και διαρκούς παραβίασης στην Τουρκία των αρχών της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών και του κράτους δικαίου, στις οποίες εδράζεται η Ένωση, η Επιτροπή, με δική της πρωτοβουλία ή κατόπιν αιτήματος του ενός τρίτου των κρατών μελών, συνιστά την αναστολή των διαπραγματεύσεων και προτείνει τους όρους για ενδεχόμενη επανάληψή τους».
Οι ευρωβουλευτές χαρακτηρίζουν το ψήφισμα ως «συμβολικό πάγωμα» στις διαπραγματεύσεις που εκτυλίσσονται ήδη εδώ και 11 χρόνια, με τις δύο πλευρές να αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ ως κάτι πολύ μακρινό.
v

Και για τη Συνθήκη της Λωζάννης

«Κόκκινο πανί» φαίνεται να είναι η πιθανή επαναφορά της θανατικής ποινής από την τουρκική κυβέρνηση, η οποία, σύμφωνα με τους Ευρωβουλευτές, «θα οδηγούσε αναγκαστικά σε επίσημη διακοπή της ενταξιακής διαδικασίας, καθώς η κατηγορηματική απόρριψη της θανατικής ποινής αποτελεί ουσιώδες στοιχείο του κεκτημένου της Ένωσης».
Η δυσαρέσκεια απέναντι στην Τουρκία και τις πρακτικές της έχει ενταθεί μέσα στο 2016, με την Αυστρία να καλεί πρώτη για πλήρες «πάγωμα» των διαπραγματεύσεων για ένταξη.   
Η Γερμανία, η Γαλλία και αρκετά ακόμα κράτη-μέλη αντιθέτως τάσσονται υπέρ μετριοπαθών λύσεων και στηρίζουν τη συνέχιση της υπάρχουσας κατάστασης, φοβούμενα πως μία πλήρης ρήξη θα οδηγήσει στην ακύρωση της συμφωνίας για το προσφυγικό, οδηγώντας σε ανεξέλεγκτα προσφυγικά κύματα προς την ΕΕ.
Μάλιστα η αρχηγός των Πρασίνων, Ευρωβουλευτής και υποψήφια πρόεδρος της Κομισιόν, Σκα Κέλλερ, δήλωσε βγαίνοντας από την ψηφοφορία: «Η συμφωνία με την Τουρκία  για το προσφυγικό είναι ένα εργαλείο εναντίον μας που μόνοι μας παραχωρήσαμε στον Ερντογάν».
Οι αρχηγοί των κρατών-μελών έχουν προγραμματίσει να συζητήσουν το θέμα της Τουρκίας στην επόμενη τακτική Σύνοδο στις Βρυξέλλες, στις 15 και 16 Δεκεμβρίου.
Αξίζει να σημειωθεί πως στο ψήφισμα, ύστερα από πρωτοβουλία του Μανώλη Κεφαλογιάννη, προστέθηκε τροπολογία σύμφωνα με την οποία οι Ευρωβουλευτές εκφράζουν «την έντονη ανησυχία τους για τις δηλώσεις που αμφισβητούν τη Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία καθορίζει τα σύνορα της σύγχρονης Τουρκίας και έχει συμβάλλει στη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή επί σχεδόν ένα αιώνα».

 


Translate this post