Τι είπε ο Ομπάμα στην ομιλία του στο Ίδρυμα Νιάρχος

Κατηγορία Διεθνή, Πολιτική

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

«Η δημοκρατία είναι ατελές σύστημα, είναι όμως το καλύτερο σύστημα που υπάρχει», είπε στην στερνή ομιλία του ο Μπαράκ Ομπάμα από το βήμα του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

3312hj32yt532y53y5
v

«ΓΕΙΑ ΣΑΣ, καλησπέρα». Στα ελληνικά ξεκίνησε την ομιλία του ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. «Ευχαριστώ τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που ήρθε σήμερα εδώ με τόσους νέους, το μέλλον της Ελλάδας… Εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου για όσα προσέφερε η Ελλάδα, αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας… Οι ΗΠΑ ευγνωμονούν τους Έλληνες για τη φιλία τους», είπε ο Μπαράκ Ομπάμα κατά την έναρξη της ομιλίας του, τονίζοντας ότι ήθελε το τελευταίο ταξίδι του ως Πρόεδρος να είναι στην Ελλάδα.

Και ο απερχόμενος Αμερικανός Πρόεδρος συνέχισε: «Ήθελα πολύ να έρθω στην Ελλάδα, γιατί άκουσα για την φιλοξενία του ελληνικού λαού (στα ελληνικά). Άκουσα και έμαθα για την θρυλική φιλοξενία της Ελλάδας. Θέλω να σας εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για όσα προσφέρατε στην ανθρωπότητα. Έπρεπε να δω την Ακρόπολη, αλλά έπρεπε να εκφράσω και την ευγνωμοσύνη μου για όσα η Ελλάδα προσέφερε στην ανθρωπότητα ανά τους αιώνες. Ο νους μας καλλιεργήθηκε χάρη στις ιστορίες του Ηροδότου και του Θουκυδίδη».

Ακολούθησε η αναφορά του στον Αντετοκούνμπο: «Ζητωκραυγάζουμε για τον Γιάννη Αντετοκούμπο», είπε ο Ομπάμα. «Μην πάτε, όμως, μακριά. Γυρίστε το βλέμμα σας στο Σημείο Μηδέν. Εδώ. Έχουμε χρέος στην Ελλάδα για ένα πολύτιμο δώρο. Την αλήθεια και την πίστη ότι έχουμε ελεύθερη βούληση. Εδώ ακριβώς πριν από 25 αιώνες στους βραχώδεις λόφους αυτής της πόλης γεννήθηκε ο Δήμος. Και το Κράτος (πάλι στα ελληνικά)».
v

Ύμνος στην δημοκρατία

Μιλώντας από στήθους, χωρίς χειρόγραφο, ο απερχόμενος πρόεδρος έκανε μια λιτή αλλά ουσιαστική ανάλυση του τι σημαίνει Δημοκρατία. Αναφερόμενος στα εσωτερικά της χώρας του, είπε ότι Δημοκρατία σημαίνει ειρηνική μετάβαση εξουσίας, τονίζοντας ότι έχει πολλές και σημαντικές διαφορές, διαφορετικές απόψεις με τον επόμενο Αμερικανό πρόεδρο, ωστόσο η δημοκρατία είναι ισχυρότερη από κάθε μεμονωμένο άτομο.

«Θα κάνουμε το παν για να διασφαλίσουμε την ομαλότερη μετάβαση στην επόμενη κυβέρνηση. Η πρόοδος ακολουθεί ένα μονοπάτι, κάποιες φορές γίνονται βήματα πίσω, συνήθως όμως γίνονται βήματα μπροστά», είπε και συνέχισε:

«Οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να διαχειριστούν την δημοκρατία στο 100%. Υπήρχε μια διαφορετική έννοια της διακυβέρνησης ανά τους αιώνες. Υπήρχε ένα πιστεύω ότι λόγω φυλετικής καταγωγής κάποιοι ήταν ανώτεροι. Αυτά ήταν και τα κύρια θέματα των πολέμων. Όμως η φλόγα άναψε για πρώτη φορά στην Αθήνα και ποτέ δεν έσβησε. Ο μεγάλος διαφωτισμός έγινε εδώ. Οι μεγάλοι προπάτορες του έθνους βάσισαν την δημοκρατία μας στην ελληνική δημοκρατία. Οι γυναίκες δεν είχαν δικαιώματα, αλλά ο Περικλής δημιούργησε το Σύνταγμα για όλους του πολίτες. Ο κάθε πολίτης είχε δικαίωμα να ψηφίσει με την ανάταση της χειρός. Οι νόμοι ήταν γραμμένοι σε πέτρες για να μπορούν όλοι να τους δουν. Βέβαια υπήρχε και ο εξοστρακισμός, αλλά μέσα στις χιλιετηρίδες υπήρχαν και άλλες μορφές πολιτευμάτων…»

Στη συνέχεια του λόγου του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αντέκρουσε την άποψη ότι η δημοκρατία είναι ιδέα και πολίτευμα που αφορά αποκλειστικά τη Δύση κι ότι κάποιοι λαοί είναι φτιαγμένοι ή και επιθυμούν να ζουν υπό απολυταρχικά καθεστώτα.
v

5312hj32yt532y53y5
v

«Τα κύματα τα οποία ζητούν να έχουν τον έλεγχο της ζωής του κάθε ανθρώπου από τον ίδιο καίνε μέσα σε κάθε καρδιά στον κόσμο και αυτό το έμαθα ταξιδεύοντας σε όλο τον πλανήτη κατά τη διάρκεια της θητείας μου», ανέφερε χαρακτηριστικά, αναφέροντας τα παραδείγματα των πολιτικών αλλαγών των τελευταίων χρόνων στην Ουκρανία και στη Μιανμάρ.
v

Ισχυρότεροι από τους τρομοκράτες

«Σε κάποιες χώρες υπάρχουν εκλογές, ωστόσο δεν έχουν πραγματικό δημοκρατικό πολίτευμα, οι πολίτες δεν συμμετέχουν πραγματικά στη διαχείριση των κρατικών πραγμάτων. Είναι πρακτικό ζήτημα η υπεράσπιση της δημοκρατίας στον κόσμο από πλευράς των ΗΠΑ. Οι χώρες με δημοκρατικό πολίτευμα είναι πιο δίκαιες και πιο σταθερές, έχουν πορεία ευημερίας», τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα, προσθέτοντας ότι «οι καλύτεροι φίλοι της Αμερικής είναι δημοκρατικές χώρες, όπως η Ελλάδα, γι’ αυτό και βρισκόμαστε από κοινού στο NATO».

Η δημοκρατία «έδειξε ότι είμαστε ισχυρότεροι από τους τρομοκράτες, οι οποίοι ήθελαν να μας κάνουν να παρεκκλίνουμε από τις δικές μας αξίες», υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος, συμπληρώνοντας ότι «οι δημοκρατίες βασίζονται στις ειρηνικές αποφάσεις, μπορούν να επιλύουν διαφορές μεταξύ εθνών με τρόπους που δεν οδηγούν σε πολεμικές συρράξεις», πρόσθεσε.

Μέσω της διπλωματίας οι ΗΠΑ κατάφεραν να ανοίξουν διαύλους με το Ιράν ή την Κούβα, καθώς και να ανοίξουν δρόμο για τη μεγαλύτερη συμφωνία της ιστορίας για τη σωτηρία του πλανήτη, υπονοώντας τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα.

Ο κ. Ομπάμα όρισε ως βασικά συστατικά της δημοκρατίας, μεταξύ άλλων, «την ελευθερία του λόγου και του συνέρχεσθαι, την ελευθερία του Τύπου, την ανεξιθρησκεία, το κράτους δικαίου και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη διάκριση εξουσιών, τις ελεύθερες εκλογές».
v

Οι νέοι θα φέρουν τις αλλαγές

«Πολλές φορές άνθρωποι γίνονται κυνικοί γιατί πιστεύουν ότι οι κυβερνήσεις δεν νοιάζονται γι’ αυτούς. Οι αλλαγές θα αρχίσουν με την φωνή των νέων. Πιστεύω ότι ο κόσμος μας διέρχεται μια περίοδο αλλαγής. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον. Τα δικαιώματα του πολίτη στις ΗΠΑ δεν ακολούθησαν μια ευθεία γραμμή. Η πρόοδος δεν είναι κάτι που το εγγυάται κανείς. Κερδίζεται από κάθε γενιά. Είκοσι πέντε αιώνες μετά την διδαχή από την Αθήνα, αυτή είναι η πίστη μου και η δική μου ματιά. Η βεβαιότητα μου στα δημοκρατικά ιδεώδη αποτελούν αταλάντευτες αξίες. Φυσικά η δικαιοσύνη είναι το κλειδί».
v

Το φιλότιμο μου δίνει ελπίδα

«Εδώ λοιπόν άκουσα πολλές φορές για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Γυναίκες και άνδρες όπως αυτοί που φτάνουν στην Ελλάδα μου δίνουν ελπίδα. Ζούμε και ονειρευόμαστε κάτω από τον ίδιο ήλιο».

Κατόπιν αναφέρθηκε στο ελληνικό φιλότιμο (πάλι στα ελληνικά). «Φιλότιμο. Το βλέπω κάθε μέρα και μου δίνει ελπίδα. Στο τέλος τα πάντα έχουν να κάνουν με εμάς ως ανθρώπους…»
v

Ομιλία παρακαταθήκη του Μπάρακ Ομπάμα για τη Δημοκρατία
v