Τουρκική θάλασσα έχει γίνει πλέον το Αιγαίο

Κατηγορία Ελλάδα

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ  Ενημ. 11/10/2016

Από τον Κώστα Αλεξανδρόπουλο

 

Αλωνίζουν τα τουρκικά υποβρύχια στο Αιγαίο, ενώ η Ελλάδα οδηγήθηκε σε γεωπολιτική υποχώρηση σχετικά με την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο.

42j4hj45hj45hj4554

Το τουρκικό υποβρύχιο S-352 Dolunay στο Αιγαίο. Τρία τέτοια υποβρύχια Type 209 είχαν δεσμεύσει εκτεταμένες περιοχές σχεδόν στο σύνολο του αρχιπελάγους, όπου και κινήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου. Image: Supplied

v

ΥΠΟΜΝΗΜΑ διαμαρτυρίας προς την στρατιωτική επιτροπή του ΝΑΤΟ για την αμφισβήτηση του υφιστάμενου status quo στο Αιγαίο πέλαγος από την Τουρκία, κατέθεσε επισήμως πριν από λίγες ημέρες η Αθήνα.
Από τους αρμόδιους Έλληνες διπλωματικούς και στρατιωτικούς αντιπροσώπους στο ΝΑΤΟ, καταγγέλθηκε η ανεξέλεγκτη δράση τουρκικών υποβρυχίων στον βυθό του Αιγαίου καθ’ όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, ενώ, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», από το ΓΕΕΘΑ υπήρξαν εισηγήσεις να γίνει διάβημα και στον γ.γ. της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.
Στο υπόμνημα διαμαρτυρίας τονίζεται ότι τα υποβρύχια του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού κινούνται και πραγματοποιούν ασκήσεις σε περιοχές οι οποίες έχουν δεσμευθεί από τους Τούρκους και περιλαμβάνουν ελληνικά νησιά και νησίδες, καθώς και την περιβάλλουσα αυτών ελληνική χωρική θάλασσα για τον Σεπτέμβριο και μέρος του τρέχοντος μήνα Οκτωβρίου.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, τρία υποβρύχια του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού (μεταξύ των οποίων το Dolunay) είχαν δεσμεύσει και κινήθηκαν σε εκτεταμένες περιοχές σχεδόν στο σύνολο του Αιγαίου.
Συγκεκριμένα δεσμεύθηκαν περιοχές γύρω από τη Σαμοθράκη, τη Λήμνο, τη Χίο, τη Μυτιλήνη, τη Ρόδο, την Κάρπαθο, το Καστελλόριζο και τα βόρεια της Κρήτης.
Πρακτικά, οι τουρκικές SubNotam’s (όπως ονομάζονται οι οδηγίες προς ναυτιλλομένους για τη δράση υποβρυχίων), άφησαν εκτός του σχεδιασμού τους, μόνο ένα πολύ μικρό κομμάτι του ανατολικού Αιγαίου.
v

Υποτονική ελληνική αντίδραση

Κατά τη διάρκεια των τουρκικών ασκήσεων, έξι ελληνικά υποβρύχια (μεταξύ των οποίων τα «Πρωτεύς», «Ματρώζος» και «Πιπίνος») κινούνταν, «έχοντας λάβει όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις», προκειμένου να επισημάνουν διά της παρουσίας τους την κυριαρχία της Ελλάδας στον χώρο.
Φυσικά το υπόμνημα της Ελλάδας προς την ηγεσία του ΝΑΤΟ για τις τουρκικές παραβιάσεις θαλάσσιου και εναέριου χώρου, δεν είχε καμία τύχη, καθώς η στάση των «ίσων αποστάσεων» που τηρεί το ΝΑΤΟ, δεν λειτουργεί σε καμία περίπτωση υπέρ της Ελλάδας. Άλλωστε, το κύριο επιχείρημα που χρησιμοποιείται από τους αξιωματούχους της Συμμαχίας είναι ότι προέχουν η «αποτελεσματικότητα και η συνοχή του ΝΑΤΟ».
Στόχος φυσικά των Τούρκων –και στόχος της «παρέλασης» των τουρκικών υποβρυχίων στο Αιγαίο– ήταν η έργω αμφισβήτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και, φυσικά, της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Κάτι που όπως φαίνεται το πέτυχαν –τουλάχιστον προς ώρας– απόλυτα.
Η δικαιολογία τώρα από την ελληνική στρατιωτική ηγεσία ότι «κάτω από το νερό δεν είναι δυνατόν να υπάρξει αναχαίτιση ανάλογη με εκείνες που πραγματοποιούνται καθημερινά στον αέρα ανάμεσα σε F-16», μόνο ως αστεία μπορεί να χαρακτηριστεί, θυμίζοντας εκείνο το αμίμητο του κ. Τσίπρα ότι «στη θάλασσα [μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας] δεν υπάρχουν σύνορα».
Το μόνο που κάνουν τέτοιες δηλώσεις είναι να ενθαρρύνουν τον τουρκικό επεκτατισμό.
v

Γεωπολιτική υποχώρηση

Σήμερα Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016, επρόκειτο να συναντηθούν στο Κάιρο οι ηγέτες της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Κύπρου (Τσίπρας, Αλ-Σίσι και Αναστασιάδης) προκειμένου να καθοριστούν τα σύνορα της ΑΟΖ της Ελλάδας με την Αίγυπτο σε μια ενεργειακή συνεργασία στην οποία θα συμμετείχε και η Κύπρος.
Η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης ανάμεσα σε Αθήνα και Κάιρο, τελικώς σκάλωσε –παρά την αισιοδοξία που είχε αναπτυχθεί– καθώς η αιγυπτιακή κυβέρνηση έκανε πίσω, ύστερα από τις αντιδράσεις της Τουρκίας, η οποία το τελευταίο διάστημα «πολέμησε» με φανατισμό εναντίον της γεωπολιτικής συμμαχίας Ελλάδας-Αιγύπτου.
Η τριμερής συνάντηση έγινε στις 11 Οκτωβρίου, αλλά αντί για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, συζητήθηκαν διάφορα άλλα θέματα ήσσονος σημασίας. 
v

5hj4hj45hj45hj4554

Αλ-Σίσι, Νίκος Αναστασιάδης, Αλέξης Τσίπρας κατά τη υπογραφή της «Διακήρυξης των Αθηνών» το Δεκέμβριο του 2015. Η αισιοδοξία ήταν μάλλον υπερβολική. Image: Supplied
v

Οι Τούρκοι, έχοντας αντιληφθεί ότι η οριοθέτηση θα ισοδυναμούσε με γεωπολιτική ήττα, αντέδρασαν έγκαιρα και έξυπνα, ασκώντας ασφυκτικές πιέσεις προς την Αίγυπτο, χρησιμοποιώντας ως «μοχλό» τις γειτονικές αραβικές χώρες, προκειμένου να μην προχωρήσει στην συνεργασία με την Ελλάδα. Το έπραξαν αυτό άκρως συνειδητά, καθώς η Άγκυρα γνωρίζει ότι η οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα σε Αθήνα και Κάιρο, αλλάζει προς το χειρότερο γι’ αυτήν το γεωπολιτικό status στην Ανατολική Μεσόγειο.
Πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται, αναφέρουν ότι και οι ΗΠΑ έβλεπαν με δυσπιστία τη συμφωνία των τριών χωρών και είχαν φροντίσει να ενημερώσουν την αιγυπτιακή κυβέρνηση, για τις σκέψεις τους. Σκέψεις φυσικά που δεν ήταν υπέρ της Ελλάδας.
Ο περίπατος των τουρκικών υποβρυχίων στο Αιγαίο, σε συνδυασμό με τις πρόσφατες δηλώσεις της Άγκυρας περί αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης και την γεωπολιτική υποχώρηση στο θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, δείχνουν τη μειονεκτική θέση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας μετά την χωρίς αντίσταση επιβολή των Μνημονίων.
Οι ξένοι –Βρυξέλλες και Αμερικανοί– όχι μόνο ανακατεύονται δραστικά διευθύνοντας τις οικονομικές υποθέσεις της χώρας, αλλά αποφασίζοντας ως αυθέντες για την τύχη της ίδιας της χώρας και του λαού της. Χωρίς να υπάρχει αντίδραση από πουθενά.
Θα πρέπει κάποτε η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία αλλά και ο λαός, να αντιληφθούν ότι η προστασία της χώρας είναι δικό τους καθήκον και μέλημα και όχι των ξένων (ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΗΠΑ). Επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων και όχι στην… καλή διάθεση των ξένων. Ιδίως όταν αυτοί οι ξένοι διάκεινται εχθρικά προς τα ελληνικά συμφέροντα.

 


Translate this post