Fitch: Ο κίνδυνος του Grexit παραμένει υψηλός

Κατηγορία NEWS, Οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Τριγμούς στην κυβέρνηση για τα εργασιακά και κίνδυνο εκτροχιασμού του ελληνικού προγράμματος, βλέπει ο οίκος αξιολόγησης Fitch.

432hjvhj43hjv4hvj46
v

ΠΑΡ’ ΟΛΟ που οι σχέσεις ανάμεσα στην Αθήνα και τους θεσμούς έχουν βελτιωθεί, ο κίνδυνος εκτροχιασμού του ελληνικού προγράμματος παραμένει υψηλός, εκτιμά σε σημείωμά του ο οίκος αξιολόγησης Fitch, μια ημέρα αφότου το Eurogroup έδωσε το «πράσινο φως» για την αποδέσμευση 1,1 δισ. ευρώ για τη χώρα μας από την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ.

Ο οίκος τονίζει ότι η πρόοδος στην υλοποίηση της τελευταίας δέσμης προαπαιτούμενων έγινε με πιο αργούς ρυθμούς από ό,τι αναμενόταν, παρά το γεγονός ότι τα μέτρα που απαιτούνταν ήταν πιο εύκολα σε σχέση με προηγούμενα.

Και αποδίδει τις καθυστερήσεις στις αλληλοσυγκρουόμενες προτεραιότητες που έχει η ελληνική κυβέρνηση, οι οποίες δυσκολεύουν τις μεταρρυθμίσεις, αλλά και στη «σχετικά αδύναμη» εφαρμογή του προγράμματος, που σημαίνει ότι οι ελληνικές αρχές προσπαθούν παραδοσιακά να επιρρίψουν τις ευθύνες για τα προβλήματα στους δανειστές.

Για το θέμα του χρέους, που φαίνεται να έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο τις σχέσεις ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους, αναφέρει ότι τυχόν ελάφρυνσή του μπορεί να λειτουργήσει ως «σημαντικός οδηγός» και κίνητρο για την επίτευξη στόχων από την ελληνική πλευρά.

Από την άλλη μεριά, προειδοποιεί ότι εάν η Αθήνα και ο ελληνικός λαός αρχίσουν να βλέπουν ως απίθανη ή μακρινή την ελάφρυνση, τότε το ζήτημα του χρέους μπορεί να λειτουργήσει ως αντικίνητρο για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων.

Οι αναλυτές του οίκου εκτιμούν ότι η συνεχιζόμενη αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες θα επιτρέψει τόνωση της ανάπτυξης στο υπόλοιπο του έτους, ενώ για το 2017 ο οίκος προβλέπει ανάπτυξη 1,8% – σαφώς χειρότερα από το 2,7% που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Παράλληλα, παρά τις ελπίδες των Ευρωπαίων για ταχεία ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ο οίκος εκτιμά πως η ελληνική κυβέρνηση έχει επαρκή αποθέματα για να χρηματοδοτείται έως το δεύτερο τρίμηνο του επόμενου έτους, κάτι που «αυξάνει την πιθανότητα» οι διαπραγματεύσεις να μην τελειώσουν μέσα στο τρέχον έτος.
v

Κυβερνητικοί τριγμοί

Τόσο ο αμερικανικός οίκος όσο και η τράπεζα HSBC επισημαίνουν ότι οι δύσκολες αλλαγές στα εργασιακά, μπορεί να δυσκολέψουν την κυβερνητική πλειοψηφία. Τονίζουν ωστόσο ότι η Ελλάδα έχει την οικονομική δυνατότητα να επιβιώσει χωρίς νέες εκταμιεύσεις για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, άρα δεν θα νιώσει άμεσα δημοσιονομική πίεση για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Συγκεκριμένα, η HSBC αναφέρει σε σημείωμά της ότι η χώρα μας δεν αντιμετωπίζει μεγάλες λήξεις χρέους έως τον επόμενο Ιούλιο, ενώ η Fitch προβλέπει ότι η Αθήνα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της έως το δεύτερο τρίμηνο του 2017. Στη χειρότερη περίπτωση έως το Μάρτιο του 2017.

Η δεύτερη αξιολόγηση αναμένεται να αρχίσει στα μέσα Οκτωβρίου, με τα κλιμάκια των πιστωτών να προγραμματίζεται να επιστρέψουν στην Αθήνα για τις πρώτες επαφές με την κυβέρνηση στις αρχές του δεύτερου δεκαπενθημέρου του μήνα.

«Αυτό μπορεί να φέρει κυβερνητικούς τριγμούς και αυξάνει την πιθανότητα διολίσθησης των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση στο επόμενο έτος», επισημαίνουν τα δύο ιδρύματα.

 


Translate this post