Σύνοδος Βιέννης: ομολογία πλήρους αδυναμίας

Κατηγορία Ευρώπη, Μεταναστευτικό

ΕΥΡΩΠΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

Πέρα από τις γενικολογίες, τίποτε σαφές ή ουσιαστικό δεν προέκυψε από τη μικρή Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό στη Βιέννη.

2214gj32jh3jh5321356

Από τη «μικρή» Σύνοδο Κορυφής στη Βιέννη το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016. Image: Supplied
v

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ οι εργασίες της «μικρής» Συνόδου για το μεταναστευτικό στη Βιέννη, στην οποία συμμετείχε και ο Έλληνας πρωθυπουργός. Στην αυστριακή πρωτεύουσα βρέθηκαν συνολικά ηγέτες από δέκα χώρες, καθώς και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, με τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο.
Τη Σύνοδο συγκάλεσε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, Κρίστιαν Κερν και σε αυτή συμμετείχαν εκτός του Αλ. Τσίπρα, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, καθώς και οι πρωθυπουργοί Αλβανίας, Βουλγαρίας, Κροατίας, Ουγγαρίας, ΠΓΔΜ, Σερβίας και Σλοβενίας.
Η συζήτηση κατά τη διάρκεια της Συνόδου επικεντρώθηκε κυρίως σε τρία, καίρια για το προσφυγικό ζήτημα, σημεία.
• Πρώτον, την αύξηση των δυνάμεων της Frontex καθώς τα 1.500 στελέχη δεν επαρκούν για έναν αποτελεσματικό έλεγχο και για να μην καθορίζουν οι διακινητές ποιος θα έρχεται στην Ευρώπη, αλλά οι αποφάσεις να λαμβάνονται μέσα από συντεταγμένη διαδικασία.
• Δεύτερον, την εξασφάλιση της Συμφωνίας με την Τουρκία που συνδέεται με την απελευθέρωση της βίζας αλλά και με τεχνικά προβλήματα. Προς τούτο συζητήθηκε επιπλέον, το ζήτημα της επαναπροώθησης στην Τουρκία, αλλά και πώς μπορεί να βοηθηθεί η Ελλάδα να επιταχύνει τη διαδικασία ασύλου που αποτελεί σημαντική αιτία για την καθήλωση χιλιάδων ανθρώπων στα ελληνικά νησιά.
• Τρίτο σημείο των συζητήσεων κατά τη Σύνοδο, υπήρξε η κοινή διαπίστωση πως η προσφυγική κρίση διαρκεί, πως οι αιτίες της συνεχίζουν να υπάρχουν και πως χρειάζονται και άλλες συμφωνίες με άλλες χώρες, κατά το πρότυπο εκείνης με την Τουρκία.
v

54jg45gu65ugug7638

Το προσφυγικό δοκιμάζει τις αντοχές και την ενότητα της ΕΕ τα τελευταία δύο χρόνια. Η ΕΕ δέχτηκε 305.700 αιτήσεις χορήγησης ασύλου κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2016, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό αιτήσεων τους τελευταίους 12 μήνες σε περίπου 1,5 εκατ. Η Γερμανία έχει δεχτεί πάνω από το 60% των αιτήσεων για χορήγηση ασύλου. Πηγή: Eurostat
v

Ας δούμε τα κύρια σημεία των δηλώσεων των ηγετών που πήραν μέρος στη Σύνοδο.
Τσίπρας: Η Ελλάδα έχει υποστεί το μεγαλύτερο βάρος
Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στη Σύνοδο ότι αν ως Ευρώπη δεν τηρήσουμε τις δεσμεύσεις, «τότε θα βρεθούμε μπροστά ξανά σε μεγάλα αδιέξοδα και τότε είναι που ο φόβος της ανόδου του εθνικισμού, της ακροδεξιάς και της ξενοφοβίας θα γίνει ένας υπαρκτός και πραγματικός φόβος που θα οδηγήσει την Ευρώπη σε αδιέξοδο».
Επισήμανε ότι «η Ελλάδα έχει υποστεί το μεγαλύτερο βάρος», εξηγώντας ότι «ο διαμερισμός της ευθύνης των βαρών για τους αιτούντες άσυλο που δεν θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα , θέλουν να πάνε στην υπόλοιπη Ευρώπη, πρέπει να είναι άμεσος και αποτελεσματικός».
Και φυσικά ζήτησε να δοθούν περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού.
Μέρκελ: Να συνάψουμε συμφωνίες με τρίτες χώρες
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, με εμφανή την αγωνία στο πρόσωπό της, καθώς βλέπει τα εκλογικά ποσοστά και την δημοφιλία της να καταποντίζονται, επανέλαβε το Σάββατο ότι η Γερμανία έχει εκπληρώσει στο ακέραιο το καθήκον της απέναντι στους πρόσφυγες και ότι τώρα σειρά έχουν τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη.
«Η Ευρώπη θα πρέπει να επιταχύνει τις προσπάθειές της για να αντιμετωπίσει την παράνομη μετανάστευση, συνάπτοντας νέες συμφωνίες για τον γρήγορο επαναπατρισμό εκείνων των προσφύγων το αίτημα των οποίων για χορήγηση ασύλου απορρίπτεται».
«Θέλουμε να σταματήσουμε την παράνομη μετανάστευση και ταυτόχρονα να σταθούμε στο ύψος των ανθρωπιστικών ευθυνών μας», είπε η Μέρκελ μετά τη Σύνοδο.
«Είναι απαραίτητο να συνάψουμε συμφωνίες με τρίτες χώρες, κυρίως στην Αφρική, αλλά επίσης με το Πακιστάν και το Αφγανιστάν (!) για να αποσαφηνιστεί ότι εκείνοι που δεν έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν στην Ευρώπη θα σταλούν πίσω στις χώρες προέλευσής τους», πρόσθεσε.
Κρίστιαν Κερν: Στην Ελλάδα δόθηκαν υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν
Ο Αυστριακός καγκελάριος, ως καλός οικοδεσπότης, παραδέχθηκε πως στην Ελλάδα δόθηκαν υποσχέσεις που σε μεγάλο βαθμό δεν τηρήθηκαν σε σχέση με παροχή βοήθειας, η οποία, όπως σημείωσε είναι αναγκαία και ότι η Ελλάδα πρέπει να υποστηριχθεί στο ζήτημα των επαναπροωθήσεων στην Τουρκία.
Ο ίδιος επανέλαβε εκ νέου πως θα πρέπει να διασφαλιστούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ (Ιταλία, Ελλάδα) και ότι τα σύνορα θα πρέπει να ελέγχονται ώστε να γνωρίζει κανείς ποιος έρχεται στην Ευρώπη, και να αποφασίζει η ίδια ποιον θα κάνει δεκτό και ποιον όχι.
Ντόναλντ Τουσκ: Να κλείσει οριστικά ο «βαλκανικός διάδρομος»
«Από την αρχή της μεταναστευτικής κρίσης δεν είχα καμιά αμφιβολία ότι το βασικό ‘κλειδί’ για την επίλυση του θέματος είναι η αποκατάσταση του αποτελεσματικού ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ», αναφέρει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόνταλντ Τουσκ, προσθέτοντας ότι: «Προφανώς, μια ουσιώδης προϋπόθεση για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι η στενή συνεργασία με τους εταίρους μας στα Βαλκάνια και την Τουρκία».
«Πρέπει να επιβεβαιώσουμε πολιτικά και στην πράξη ότι η διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων της παράνομης μετανάστευσης θα παραμείνει κλειστή για τα καλά», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter.
v

4214gj32jh3jh5321356

Διαδήλωση στη Βιέννη, στις 2 Φεβρουαρίου 2015, των Ευρωπαίων Πατριωτών, κατά του επιχειρούμενου εξισλαμισμού της Δύσης, ή PEGIDA. Photo: AP. Πηγή: Supplied
v

Όρμπαν: Να φτιαχτεί μια μεγαλούπολη μεταναστών στη Λιβύη
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν ζήτησε από την πλευρά του, να οργανωθεί μια «γιγαντιαία προσφυγική πόλη» στα παράλια της Λιβύης (!) όπου θα εξετάζονται τα αιτήματα όσων επιθυμούν να λάβουν άσυλο σε ευρωπαϊκές χώρες και των προσφύγων και μεταναστών από την Αφρική.
Ο Όρμπαν υποστήριξε ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να άρει το εμπάργκο στην πώληση όπλων που έχει επιβληθεί στη Λιβύη. Η Δύση θα πρέπει επίσης να στηρίξει τον «Λιβυκό Απελευθερωτικό Στρατό» και να συνάψει συμμαχία με μια νέα λιβυκή κυβέρνηση μέχρι την άνοιξη.
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός πρόσθεσε, τέλος, ότι τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ θα πρέπει να τεθούν υπό «πλήρη έλεγχο», συμπεριλαμβανομένων και των συνόρων της στη Μεσόγειο.
v

Συμπεράσματα

Η ανεμπόδιστη εισροή ξένων έχει προκαλέσει μύρια όσα προβλήματα στην ΕΕ, η οποία, και μετά την αποχώρηση της Βρετανίας, παραμένει διχασμένη και σε πλήρη σύγχυση αναφορικά με την αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού, που στα επόμενα χρόνια αναμένεται να διογκωθεί λόγω της αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Αυστριακός καγκελάριος: «Όλοι κατανοούμε ότι πρέπει να ελέγχουμε τα σύνορά μας και ότι πρέπει να αποφασίζουμε εμείς ποιος θα έρχεται στην Ευρώπη και όχι οι λαθρέμποροι».
Ένας πρόσθετος πονοκέφαλος είναι ότι το πρόβλημα της παράτυπης μετανάστευσης επιτείνει τις φυγόκεντρες τάσεις που υπάρχουν στην ΕΕ (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία, αλλά και Ιταλία) που μετά το Brexit έχουν ενισχυθεί. Από την άλλη πλευρά, η δημοτικότητα της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζας Μέι έχει εκτιναχτεί στα ύψη, έχοντας την πλήρη στήριξη του βρετανικού λαού στην αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ. Παράλληλα κατακόρυφη άνοδο σημειώνουν στην Ευρώπη τα αντιμεταναστευτικά κόμματα.
Η ουσία είναι ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν ξέρουν τι να κάνουν ως προς τη διαχείριση αυτού του τεράστιου προβλήματος, που αποδεικνύεται μεγαλύτερο και από την οικονομική κρίση. Και μέχρι να βρουν έναν κοινό τόπο δράσης, θα συνεχίσουν να υψώνουν τείχη και φράχτες προκειμένου να προστατεύσουν τις χώρες τους.
ν

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 


Translate this post