Μετά το ΙΚΑ σπάει τον κουμπαρά και ο ΟΑΕΕ

Κατηγορία Οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Μετά το ΙΚΑ, ξέμεινε από χρήματα και το Ταμείο Ελεύθερων Επαγγελματιών, καθώς τα χρέη του ανέρχονται στα 11 δισ. ευρώ.

2231fykfy4263624363
v

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ είναι, όπως αποδεικνύεται, η κατάσταση στα Ταμεία, αφού μετά το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ) ζήτησε να σπάσει ο «κουμπαράς» του Ασφαλιστικού για να μπορέσει να πληρώσει τις συντάξεις των επόμενων μηνών.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως ο ΟΑΕΕ θα υποβάλει αίτηση για επιχορήγηση ύψους 150 εκατ. ευρώ από τον «κουμπαρά» του ΑΚΑΓΕ (τον λογαριασμό αλληλεγγύης των επόμενων γενεών).

Υπενθυμίζεται ότι και το ΙΚΑ ζητάει το σπάσιμο του κουμπαρά του ΑΚΑΓΕ καθώς παρουσιάζει έλλειμμα 2,1 δισ. ευρώ και αν δεν επιχορηγηθεί δεν θα μπορέσει να καταβάλλει τις συντάξεις, οι οποίες έτσι κι αλλιώς και πετσοκομμένες είναι και πρόκειται να υποστούν νέες μειώσεις.
v

Συνήθης πρακτική, λέει το ΙΚΑ

Από την πλευρά της η διοίκηση του ΙΚΑ σχολιάζοντας το ρεπορτάζ για τη διόγκωση των ελλειμμάτων παρά τις μειώσεις των συντάξεων, τονίζει ότι:

α) Είναι συνήθης πρακτική τα ελλείμματα των Ασφαλιστικών Ταμείων Κύριας Ασφάλισης να καλύπτονται από την κρατική επιχορήγηση και από τον  Ειδικό Λογαριασμό ΑΚΑΓΕ.

β) Το έλλειμμα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ –ήδη γνωστό από το Δεκέμβριο του 2015, όταν εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός– βαίνει μειούμενο λόγω και της αύξησης των εσόδων του Ιδρύματος. Συγκεκριμένα, τα έσοδα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για το οκτάμηνο του έτους 2016, αυξήθηκαν κατά 345,70 εκατ. ευρώ ή κατά ποσοστό 4,96% σε σχέση με τα έσοδα του οκταμήνου του έτους 2015.

Λόγω της βελτιωμένης πορείας είσπραξης των εσόδων του, το Ίδρυμα δεν θα προβεί σε αίτημα ταμειακής διευκόλυνσης (εσωτερικού δανεισμού) για την καταβολή των συντάξεων μηνός Οκτωβρίου 2016, όπως δεν χρειάστηκε ταμειακή διευκόλυνση και για την καταβολή των συντάξεων μηνός Σεπτεμβρίου 2016.

Σύμφωνα με πληροφορίες το έλλειμμα που είχε προϋπολογιστεί σε 2,1 δισ. ευρώ, εκτιμάται ότι θα κλείσει το 2016 στα 800 εκατ. ευρώ.
v

Η απάντηση στο ΙΚΑ και ο «κόφτης»

α) Ναι, συνήθως τα ταμεία δανείζονταν από το τον  Ειδικό Λογαριασμό ΑΚΑΓΕ, όμως επέστρεφαν τα χρήματα μέσα σε 15 ημέρες. Τώρα θα επιστραφούν άραγε;

β) Η αύξηση των εσόδων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ κατά 345,70 εκατ. ευρώ ή κατά ποσοστό 4,96% σε σχέση με τα έσοδα του οκταμήνου του έτους 2015, δεν οφείλεται στην κανονική καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά στην υπερφορολόγηση που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις.

γ) Το έργο αυτό θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες του 2017. Με άλλα λόγια, για να μην ενεργοποιηθεί ο περίφημος «κόφτης», θα υπάρχουν μικροί «κόφτες» κάθε μήνα που θα περικόπτουν τις καταβαλλόμενες συντάξεις έως και 35%, όπως προβλέπει το Μνημόνιο ότι μπορεί να γίνεται έως το 2035.

 


Translate this post