Η Google αναπτύσσει το δικό της Operating System

Κατηγορία MAGAZINE, Τεχνολογία, Καινοτομίες

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Το νέο λειτουργικό της Google με το εξωτικό όνομα Fuchsia φιλοδοξεί να ξεπεράσει όλα τα υπάρχοντα λειτουργικά συστήματα, όπως το Linux, το Unix και τα Windows NT.

224TUTU243HGGH626
v

ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ εβδομάδα, μια ομάδα τεχνικών της Google έκανε κάτι παράξενο: αποκάλυψε την ύπαρξη ενός νέου λειτουργικού συστήματος που φαινομενικά ανταγωνίζεται το Android OS της ίδιας της Google.

Το νέο λειτουργικό έχει το εξωτικό όνομα Fuchsia (Φούξια), από το ομώνυμο φυτό με τα υπέροχα άνθη που κρέμονται σαν σκουλαρίκια, είναι ανοικτού κώδικα (open-source) και βρίσκεται σε εξέλιξη. Το Fuchsia θα μπορεί να τρέξει παντού – από μικρές συσκευές GPS έως μονάδες ΑΤΜ, από laptop έως επιτραπέζιους υπολογιστές.

Το χαρακτηριστικό γνώρισμα του Fuchsia OS είναι ότι, σε αντίθεση με το Android, δεν θα στηρίζεται στο Linux, αλλά ούτε και σε κανένα άλλο λογισμικό από αυτά που είναι γνωστά σήμερα είτε στον τομέα της πληροφορικής είτε στον τομέα των επικοινωνιών. Αντίθετα, έχει γίνει προσπάθεια να ξεκινήσει από το μηδέν.
v

Παλαιολιθικοί πυρήνες

Ο πυρήνας του επεξεργαστή, που είναι θεμέλιο τμήμα ενός λειτουργικού συστήματος, συνδέει τις εφαρμογές με τη CPU, τη μνήμη και τις συσκευές που υπάρχουν σ’ έναν υπολογιστή. Μπορεί να μην το έχετε συνειδητοποιήσει, αλλά οι πυρήνες που βρίσκονται στο κινητό σας τηλέφωνο, το tablet και το laptop ανήκουν στην παλαιολιθική εποχή, καθώς σχεδιάστηκαν με μια παλιά αρχιτεκτονική.

Το λειτουργικό σύστημα Android για συσκευές κινητής τηλεφωνίας τρέχει τον πυρήνα του λειτουργικού Linux, που άρχισε να αναπτύσσεται το 1991. Το Mac OS X, το iOS και οι άλλες πλατφόρμες της Apple βασίζονται στο Unix, το οποίο προήλθε από τα εργαστήρια της AT&T Bell το 1969. Τέλος, οι υπολογιστές με Windows βασίζονται στον πυρήνα των Windows NT, που χρονολογείται από το 1993. Και αυτό είναι το σημείο στο οποίο η Google θέλει να καινοτομήσει, προσφέροντας ένα σύγχρονο λειτουργικό.
v

524TUTU243HGGH626

Το όνομα του νέου λειτουργικού προέρχεται από το φυτό φούξια που τα ανθισμένα λουλούδια του μοιάζουν με κρεμαστά σκουλαρίκια. Image: Supplied
v

Ο σκοπός ενός πυρήνα είναι να διαχειρίζεται τα βαθύτερα επίπεδα του λειτουργικού συστήματος, να χειρίζεται τις αιτήσεις από συσκευές όπως το πληκτρολόγιο, τα χρονοδιαγράμματα των εργασιών και φυσικά να διαχειρίζεται τα αρχεία και τη μνήμη. Σκοπός του πυρήνα είναι να αφαιρεί επίσης τις περιπλοκές του λειτουργικού συστήματος, ώστε να επιτρέπει, για παράδειγμα, σε μια εφαρμογή εκτύπωσης να εκτελέσει το έργο της χωρίς να χρειάζεται να γνωρίζει τίποτα σχετικά με συγκεκριμένα μοντέλα εκτυπωτών.

Το γεγονός ότι εξακολουθούν να υπάρχουν παλιοί πυρήνες, όπως Unix, Linux και Windows NT, φαίνεται αρκετά παράδοξο σε μια βιομηχανία που έχει κάνει αλματώδη πρόοδο, όσον αφορά την εξέλιξη της τεχνολογίας, αλλά εξακολουθεί να χρησιμοποιεί πυρήνες περασμένων δεκαετιών. Για παράδειγμα, οι σημερινοί υπολογιστές με Windows, χρησιμοποιούν τα τσιπ που είναι άμεσοι απόγονοι του πρώτου επεξεργαστή που έφτιαξε η Intel για το πρώτο PC της IBM. Οι πυρήνες παρέμειναν ανεξέλικτοι, επειδή απλά είναι ένα εύκολα εμπορεύσιμο είδος.

Σε σχέση όμως με την σημερινή ψηφιακή εποχή, οι πυρήνες εξακολουθούν να είναι σχεδιασμένοι όπως στη δεκαετία του 1970, καθώς χρησιμοποιούν την ίδια υπολογιστική αντίληψη, όπως τα μητρώα, οι πύλες και τα τρανζίστορ εκείνης της εποχής.
v

Το σκεπτικό πίσω από το Fuchsia OS

Σήμερα ωστόσο υπάρχουν συσκευές που μπορούν, για παράδειγμα, να μετατρέψουν ένα συνηθισμένο σπίτι σε «έξυπνο». Το σκεπτικό πίσω από το Fuchsia της Google είναι ακριβώς αυτό: να αντικαταστήσει το λογισμικό των γερασμένων πυρήνων, όπως το Linux, που είναι πλέον ανεπαρκές για το νέο κύμα συσκευών που βγαίνει στην αγορά.

Το ενδιαφέρον είναι ότι το νέο Fuchsia OS θα τρέχει σε έναν νέο πυρήνα που λέγεται Magenta και ο οποίος προέρχεται από ένα άλλο πρόσφατο πείραμα της Google με την ονομασία LittleKernel και αφορά, φυσικά, πρωτίστως τις συσκευές μικρής κλίμακας.
v

624TUTU243HGGH626

Το Fuchsia, το νέο λειτουργικό της Google, θα τρέχει Magenta Kernel και όχι Linux, Chrome OS ή Android. Image: Supplied
v

Η Google ελπίζει ότι το νέο λειτουργικό που ετοιμάζει θα μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις, ανεβάζοντας κατακόρυφα την υπολογιστική ισχύ, καταναλώνοντας λιγότερους πόρους και κάνοντας τη συγκεκριμένη τεχνολογία πιο προσιτή στο κοινό από πλευράς κόστους.

Επιπλέον θα είναι πιο ασφαλές. Ένα λειτουργικό σύστημα γενικής χρήσης, όπως το Linux, είναι λιγότερο ασφαλείς για τις εφαρμογές που αφορούν το Διαδίκτυο. Υπάρχουν πολλά κομμάτια κώδικα, πράγμα που σημαίνει περισσότερα κενά ασφαλείας που αντιμετωπίζονται σήμερα με τα firewalls και τα εικονικά ιδιωτικά δίκτυα.

Μια από τις αξίες του νέου λειτουργικού συστήματος είναι ότι θα τρέχει σε πραγματικό χρόνο κι έτσι δεν θα χρειάζεται να κλειδωθεί προς τα κάτω μέσω firewalls. Ο κώδικας θα είναι ενιαίος και όχι κατακερματισμένος, που σημαίνει απόλυτα ασφαλής.

Με βάση αυτό το σκεπτικό, το Fuchsia θα πάρει τα καλύτερα στοιχεία του Linux, επιτρέποντας τις εφαρμογές και το hardware να επικοινωνούν μέσω του νέου συστήματος που θα έχει ενσωματωμένα συστήματα λειτουργίας του σήμερα, όπως το FreeRTOS (Real-Time Operating System – RTOS) και το ThreadX που έχει αναπτύξει η Express Logic, Inc. με έδρα το Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια.

Υπάρχουν βέβαια πολλά προβλήματα που πρέπει να λυθούν, όπως για παράδειγμα αν το νέο λειτουργικό θα είναι ελεύθερο, απαλλαγμένο από τα θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια καινοτομία που θα λύσει πολλά προβλήματα στους υπολογιστές και θα ανοίξει ένα νέο πεδίο στα apps.

 


Translate this post