Τρόμος στο Μόναχο: εννέα οι νεκροί, ένας ο ένοπλος

Κατηγορία Ευρώπη

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Posted by Youmagazine Staff

 

Τελικός απολογισμός: 9 νεκροί και 21 τραυματίες από την επίθεση ενόπλου στο εμπορικό κέντρο Olympia. Νεκρός και ο δράστης.

Βίντεο με τον δράστη τη στιγμή της επίθεσης.

Ανάμεσα στα θύματα ένας 17χρονος Έλληνας από τη Θράκη.

325HJ5HJ54HJ54HJ465

Αστυνομικές δυνάμεις καταφθάνουν και περικυκλώνουν το Ολυμπιακό Εμπορικό Κέντρο, ο δράστης όμως έχει διαφύγει. Θα βρεθεί αργότερα νεκρός σε δρόμο δίπλα στο εμπορικό κέντρο. Photo: AFP. Πηγή: Supplied
v

Ο ΤΡΟΜΟΣ σκεπάζει ακόμη το Μόναχο όπου το απόγευμα της Παρασκευής εκδηλώθηκε τρομοκρατική ενέργεια από έναν ένοπλο στο εμπορικό κέντρο Olympia του Μονάχου.

Δέκα είναι έως τώρα οι νεκροί, ανάμεσα τους και ο δράστης, και 21 οι τραυματίες από την επίθεση ενόπλου, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της γερμανικής αστυνομίας.

Ανάμεσα στα θύματα βρίσκεται και ο 17χρονος Χουσεϊν Νταϊτζίκ από τον Άρατο Ροδόπης. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο Νταϊτζίκ κατάφερε να σώσει την αδελφή του σπρώχνοντάς την μακριά, πριν πέσει νεκρός από τις σφαίρες του δράστη, δείχνοντας έτσι μεγάλη γενναιότητα και θάρρος στις απίστευτες εκείνες στιγμές.

Ένας 18χρονος Ιρανογερμανός, ο οποίος ζούσε «για μεγάλο διάστημα» στην Βαυαρία, ήταν τελικά ο δράστης της ένοπλης επίθεσης στο εμπορικό κέντρο και έδρασε μεμονωμένα, ανακοίνωσε πριν από λίγο σε συνέντευξη Τύπου ο διευθυντής της Αστυνομίας του Μονάχου Χουμπέρτους Άντρε, ο οποίος διευκρίνισε ότι «ο δράστης είχε καταληφθεί από αμόκ» και ότι δεν επρόκειτο περί τρομοκρατικής ενέργειας.

Αρχικά η αστυνομία είχε κάνει λόγο για δύο ή τρεις ενόπλους.
v

425HJ5HJ54HJ54HJ465

Το Ολυμπιακό Εμπορικό Κέντρο (Olympia-Einkaufszentrum) στο Μόναχο.
v

5431KJ5K3LJ54JK6KJ64

Καταφθάνουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που εκκενώνουν το εμπορικό κέντρο.
v

Στην πόλη σταμάτησαν αμέσως όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ δόθηκε εντολή στους κατοίκους να παραμείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους.

«Οι ύποπτοι εξακολουθούν να διαφεύγουν. Παρακαλούμε αποφεύγετε τους δημόσιους χώρους», είχε ανακοινώσει η Αστυνομία μέσω Twitter.

Σύμφωνα με τον κ. Άντρε, από την επίθεση υπάρχουν δέκα νεκροί, συμπεριλαμβανομένου του δράστη, ενός μοναχικού λύκου ο οποίος εικάζεται ότι αυτοκτόνησε, αυτοπυροβολούμενος στο κεφάλι, αφού προηγουμένως είχε δεχθεί και πυρά των δυνάμεων ασφαλείας. Μεταξύ των 21 τραυματιών υπάρχουν τρία άτομα σε σοβαρότερη κατάσταση, ενώ μεταξύ των νεκρών υπάρχει ένας 18χρονος μουσουλμάνος από τη Θράκη.
v

4231KJ5K3LJ54JK6KJ64

Ένα από τα θύματα της επίθεσης.
v

Αναφερόμενος στην ταυτότητα του 18χρονου δράστη, ο επικεφαλής της αστυνομίας περιορίστηκε να δηλώσει ότι ήταν κάτοχος και γερμανικής και ιρανικής υπηκοότητας, ενώ σε ό,τι αφορά τα κίνητρά του, τόνισε την ανάγκη να ολοκληρωθεί πρώτα η σχετική έρευνα στο οικογενειακό και φιλικό του περιβάλλον. Διευκρίνισε πάντως ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχουν στοιχεία που να τον συνδέουν με το λεγόμενον «Ισλαμικό Κράτος», αλλά θα διερευνηθούν όλες οι υποθέσεις.

«Είμαι Γερμανός!» είχε ακουστεί να φωνάζει ο ύποπτος σε βίντεο την ώρα της επίθεσης, ενώ, αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο RTL ότι χρησιμοποίησε υβριστική έκφραση για τους ξένους –«γαμ… μετανάστες»– και ότι φορούσε στρατιωτικού τύπου αρβύλες.

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν δείχνουν τη στιγμή που ο οπλοφόρος αρχίζει και πυροβολεί ανθρώπους έξω από τα McDonald’s. Δείχνουν έναν νεαρό λευκό άνδρα ντυμένο στα μαύρα που φέρει σακίδιο και φορά στρατιωτικές μπότες.
v

625HJ5HJ54HJ54HJ465

725HJ5HJ54HJ54HJ465

825HJ5HJ54HJ54HJ465
v

Η επίθεση συνέβη στις 17:52 τοπική ώρα. Ο διευθυντής της αστυνομίας δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις περί ισλαμιστικής τρομοκρατικής ενέργειας.

Σε ό,τι αφορά τις πληροφορίες περί περισσότερων δραστών, ο κ. Άντρε είπε ότι αρχικά είχε θεωρηθεί ότι δύο άτομα τα οποία επέβαιναν σε αυτοκίνητο το οποίο εθεάθη να εγκαταλείπει με μεγάλη ταχύτητα το εμπορικό κέντρο σχετίζονταν με την επίθεση, κατόπιν ωστόσο διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για εσφαλμένη εντύπωση. «Λάθος συναγερμός» σήμανε επίσης σε πολλά άλλα σημεία της πόλης, εξαιτίας του πανικού κάποιων πολιτών.

Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο τρομοκρατικό χτύπημα, που αποτέλεσε αφορμή για πανηγυρισμούς των υποστηρικτών του ISIS, έγινε τη μέρα της επετείου του μακελειού στη Νορβηγία.

Πριν από πέντε χρόνια, στις 22 Ιουλίου 2011, ο υπερεθνικιστής Άντερς Μπρέιβικ σχεδίασε και εκτέλεσε διπλή τρομοκρατική επίθεση στο Όσλο με 77 νεκρούς.

Ερωτηθείς σχετικά με την γνησιότητα του ερασιτεχνικού βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο, ο κ. Άντρε επιβεβαίωσε ότι απεικονίζει τον δράστη, ο οποίος ήταν οπλισμένος, ανέφερε δε ότι η σορός του εντοπίστηκε στις 20.30 (τοπική ώρα), σε δρόμο δίπλα στο εμπορικό κέντρο. Το σακίδιο που έφερε δεν περιείχε εκρηκτικά, ο δράστης ωστόσο είχε μαζί του αρκετές σφαίρες.
v

Gunman Opens Fire At Munich Shopping Center
v

 


Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το

Translate this post