Στουρνάρας: 86 δισ. ευρώ κόστισε ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα

Κατηγορία Οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Η «γενναία διαπραγμάτευση» Βαρουφάκη κόστισε στην Ελλάδα 86 δισ. ευρώ και την επιβολή των capital controls, λέει ο Γιάννης Στουρνάρας.

432JH45J24326I265I445

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. Πηγή: News media
v

ΣΕ ΕΥΘΕΙΑ αντιπαράθεση ήρθαν ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, και ο Νίκος Θεοχαράκης, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών το βράδυ της Πέμπτης, κατά την ημερίδα του Ελληνικού Παρατηρητηρίου της Σχολής Οικονομικών του Λονδίνου (LSE), με θέμα τη διασύνδεση της ευρημάτων της οικονομικής και κοινωνικής έρευνας στην κυβερνητική πολιτική.

Ο κ. Θεοχαράκης, στενός συνεργάτης του Γιάνη Βαρουφάκη, στην ομιλία του, που προηγήθηκε και που χαρακτηρίστηκε από παντελή έλλειψη αυτοκριτικής και ζοφερά λόγια για τις αντιδημοκρατικές τάσεις των τροϊκανών, αναφέρθηκε στην κατάσταση πριν τον Ιανουάριο του 2015, χαρακτηρίζοντας την τότε ελληνική κυβέρνηση «αποικιοκρατική»:

«Η παρέμβαση των θεσμών στην ελληνική οικονομία και κοινωνία γινόταν με τη νοοτροπία του ανθύπατου», είπε.
v

532JH45J24326I265I445

Η ομάδα της «πρώτης φοράς Αριστερά» του Γ. Βαρουφάκη που διαπραγματευόταν με τους Ευρωπαίους τα ελληνικά συμφέροντα. Άκρη δεξιά, ο Νίκος Θεοχαράκης, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής. Πηγή: News media
v

Η συγκεκριμένη αναφορά προκάλεσε τη μήνη του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουράνα, που ήταν ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Σαμαρά, για το μεγαλύτερο μέρος της θητείας της.

Έτσι, στη δική του ομιλία λίγο αργότερα, ο κ. Στουρνάρας, με σκωπτική διάθεση και σαφώς ενοχλημένος, έκανε μια σύντομη αποτίμηση της «διαπραγμάτευσης» Βαρουφάκη.

Όπως είπε, ο πρώτος υπουργός Οικονομικών της «πρώτης φοράς Αριστερά» το μόνο που έκανε ήταν να μετονομάσει την τρόικα σε θεσμούς και να μεταφέρει τις συζητήσεις από τα υπουργεία στο Χίλτον.

Αναφερόμενος στο στενό συνεργάτη του πρώην υπουργού και στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι «αμέλησε να αναφερθεί στο κόστος της διαπραγμάτευσης αυτής, που ήταν τα 86 δισεκατομύρια του τρίτου Μνημονίου και οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls), που επιβλήθηκαν μετά την εκροή 45 δισ. ευρώ σε καταθέσεις», εξαιτίας της ανασφάλειας των πολιτών που προκάλεσε η «γενναία διαπραγμάτευση» του Βαρουφάκη και της ομάδας του.

Και να σκεφτεί κανείς ότι ο Γιάννης Στουρνάρας είναι φίλος και υποστηρικτής του Τσίπρα. Αν όμως η «πρώτη φορά Αριστερά» κόστισε 86 δισ. ευρώ και τη δέσμευση των καταθέσεων, πόσο θα κοστίσει η «δεύτερη φορά Αριστερά»;
v

632JH45J24326I265I445

Το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας εκχωρείται και αυτό στους Γερμανούς. Photo: AP
v

Μεταξύ άλλων, στο νομοσχέδιο των 7.500 σελίδων που θα ψηφιστεί αυτή την Κυριακή, περιλαμβάνεται και το περίφημο «Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων», μέσω του οποίου κάθε δημόσιο κινητό και ακίνητο περιουσιακό στοιχείο (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, Ολυμπιακό Στάδιο κ.ά.), καθώς και οι συμβάσεις σχετικά με τις εθνικές οδούς, το Ελευθέριος Βενιζέλος κτλ., συνολικά 70.000 ακίνητα του δημοσίου, δηλαδή ολόκληρος ο εθνικός πλούτος εκχωρείται για 100 χρόνια στους Γερμανούς!

Μόνο η Ακρόπολη δεν έχει συμπεριληφθεί ακόμη, προφανώς επειδή την ξέχασαν.

Πρόκειται για ακραία εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, την οποία η Ελλάδα δεν είχε υποστεί παρά μόνο την περίοδο της γερμανικής κατοχής (1941-1944).

Απ’ ότι φαίνεται, λοιπόν, θα κοστίσει το ολοκαύτωμα της χώρας και του λαού της…

 


Translate this post