Γολγοθάς και Σταύρωση του λαού στις 22 Απριλίου

Κατηγορία Οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Posted by Youmagazine Staff

 

Κυβέρνηση και δανειστές σταυρώνουν στις 22 Απριλίου τον ελληνικό λαό με 13 νέα φορολογικά μέτρα, ύψους 3,6 δισ. ευρώ.

45HJ52365VHGJHJ263
v

ΓΙΑ ΕΚΤΗ συνεχή χρονιά, ο ελληνικός λαός, φορτωμένος τον βαρύ σταυρό του οικονομικού μαρτυρίου, θα ανέβει τον Γολγοθά της λιτότητας και της ανέχειας, για να σταυρωθεί στον Τόπο του Κρανίου από κυβέρνηση και δανειστές.

Το «εκρηκτικό» μίγμα, μείωσης συντάξεων και αύξησης άμεσων και έμμεσων φόρων, απειλεί να δώσει το οριστικό «χτύπημα» στην πραγματική οικονομία, καθώς η περαιτέρω συρρίκνωση των εισοδημάτων θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε μείωση της κατανάλωσης, κατ’ επέκταση του τζίρου των επιχειρήσεων με ό,τι φυσικά αυτό συνεπάγεται για τη βιωσιμότητά τους, την ανεργία, ακόμη και για τα έσοδα του Δημοσίου.

Κυβέρνηση και δανειστές θα φορτώσουν στη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 22 Απριλίου, τον ελληνικό λαό τουλάχιστον με μια… ντουζίνα πρόσθετων μέτρων, όσα δηλαδή περιλαμβάνει η ελληνική πρόταση με τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν προκειμένου να κλείσει ο συνολικός λογαριασμός των 5,4 δισ. ευρώ για την επόμενη τριετία.
v

5GHJ52365VHGJHJ300

 

Μετά την προώθηση των αλλαγών στη φορολογία εισοδήματος, η οποία προγραμματίζεται να αποφέρει περίπου 1,8 δισεκατομμύριο ευρώ, αλλά και τα μέτρα του ασφαλιστικού που θα αποδώσουν επίσης 1,8 δισ. ευρώ (συν. 3,6 δισ. ευρώ), η κυβέρνηση συμπληρώνει και το τρίτο «πακέτο» με μέτρα 1,8 δισ. ευρώ προερχόμενα κυρίως από την «άδικη» έμμεση φορολογία. Σύνολο 5,4 δισεκατομμύρια…

Ο τελικός «λογαριασμός» δεν είναι ακόμη γνωστός, όμως αναμένεται να «κλείσει» με τις περίφημες «διαπραγματεύσεις» του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής του κουαρτέτου, που ξεκίνησαν πάλι και συνεχίζονται πότε στην ημεδαπή και πότε στην αλλοδαπή (Βρυξέλλες, Άμστερνταμ, Βερολίνο, Ουάσιγκτον).

Η κυβέρνηση αισιοδοξεί ότι υποχωρώντας σε όλα τα σημεία και προσφέροντας «γην και ύδωρ» στους δανειστές θα καταφέρει έως τις 22 Απριλίου να ολοκληρώσει την αξιολόγηση που θα «ξεκλειδώσει» τη συζήτηση για την απομείωση του χρέους, βασική προϋπόθεση για την πολυπόθητη ανάπτυξη που αποτελεί μονόδρομο για να μπορέσει η πραγματική οικονομία να ξεφύγει από το «σπιράλ θανάτου» της ύφεσης στην οποία βυθίζεται μήνα με τον μήνα.
v

Φοροαφαίμαξη σε άμεση και έμμεση φορολογία

Ας δούμε τα 13 προτεινόμενα «σιδερένια καρφιά» που κυβέρνηση και δανειστές σχεδιάζουν να μπήξουν στο καθημαγμένο σώμα του λαού:

 1. Αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%
 2. Αύξηση του ΦΠΑ στους λογαριασμούς νερού και ρεύματος
 3. Αύξηση του ειδικού φόρου στο φυσικό αέριο
 4. Μπαίνει “τέλος διανυκτέρευσης” στα ξενοδοχεία
 5. Ειδικός φόρος στην κατανάλωση καυσίμων
 6. Αύξηση του ειδικού τέλους στην κινητή τηλεφωνία
 7. Επιβολή τελών στη συνδρομητική τηλεόραση και στις συνδέσεις internet
 8. Αύξηση ειδικού φόρου κατανάλωσης στα προϊόντα καπνού
 9. Επιβολή ειδικού τέλους διέλευσης στα Ι.Χ. με ξένες πινακίδες
 10. Αύξηση του τέλους ταξινόμησης στα Ι.Χ.
 11. Φόρος στα τυχερά παιχνίδια
 12. Αναπροσαρμογή συντελεστών υπολογισμού ΕΝΦΙΑ
 13. Αύξηση της φορολογίας των εισοδημάτων από ενοίκια

Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθούν τα νέα μέτρα 2,7 δισ. ευρώ που ζητούν οι δανειστές και περιλαμβάνουν τη μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων, την απελευθέρωση των απολύσεων, τις περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, την εκποίηση της πρώτης κατοικίας, τη μείωση του αφορολόγητου ορίου κ.ά. Και όλα αυτά τη στιγμή που το θέμα της περαιτέρω ρύθμισης του ελληνικού χρέους μένει μετέωρο.

Το αν θα επιβληθούν όλα αυτά μεμιάς ή σταδιακά έως το 2018, όπως προτείνει η κυβέρνηση, θα εξαρτηθεί και από την πορεία των διαπραγματεύσεων. Τις τελικές αποφάσεις θα τις πάρει το Eurogroup της 22ας Απριλίου.

Σε κάθε περίπτωση, κυβερνώντες και δανειστές σκοπεύουν να σταυρώνουν, ως άλλοι Πόντιοι Πιλάτοι, ακόμη μια φορά την Ελλάδα και το πολύπαθο λαό της…

 


Translate this post