Τέσσερις στάσεις δύναμης των Αζτέκων

Κατηγορία Αρχαία Μυστήρια, OPEN MIND

ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ  3|5

Από την Αναστασία Νάνου

 

#2: Για την επίτευξη εξάγνισης

H μεγάλη θεά των Αζτέκων Tλαζολτεότλ. Βρετανικό Μουσείο, Λονδίνο. Πηγή: Supplied
ν

Η στάση της Εξάγνισης.

H ΜΕΓΑΛΗ ΘΕΑ των Αζτέκων Tλαζολτεότλ εμφανίζεται, μέσα από τις διάφορες μορφές της, ως θεά της Εξάγνισης (τλαζόλι = ακαθαρσίες). H λέξη τλαζόλι σχετιζόταν με τις ασθένειες και την ερωτική ακολασία. Γι’ αυτό το λόγο, εξάγνιζε και θεράπευε τις ασθένειες που προκαλούνταν από σεξουαλικές υπερβολές. Αυτοί που μετανοούσαν, έπρεπε να εξομολογηθούν μπροστά σ’ ένα άγαλμά της.
Το άγαλμα που μας αποκαλύπτει αυτή τη στάση είναι πολύ αρχαίο. Το διπλό λειτούργημα της Tλαζολτεότλ, ως θεάς της Εξάγνισης και των απορριμμάτων, δεν είναι τόσο αντιφατικό όσο φαίνεται με την πρώτη ματιά. Ως θεά της Εξάγνισης, δεχόταν την απολογία –τη μοναδική στη ζωή– που το κάθε άτομο έπρεπε να κάνει σαν ζύγωνε η στιγμή του θανάτου. H μετάνοια επέτρεπε στο άτομο να απελευθερωθεί από τη συσσωρευμένη αρνητικότητα και να εξαγνιστεί. H Tλαζολτεότλ απομάκρυνε την αρνητικότητα μέσα από το ρόλο της ως θεά των απορριμμάτων.
Επομένως, η στάση αυτή ενδείκνυται όταν θέλουμε να εξαγνιστούμε. Διευκολύνει την αποβολή εκείνης της “σκουριάς” που είναι δύσκολο να αφομοιωθεί, ή των στοιχείων που είναι τα πλέον τοξικά από σωματική και ψυχολογική σκοπιά.
Εκτελέστε, λοιπόν, αυτή την πολύ χρήσιμη στάση, έχοντας κατά νου ότι η Μεγάλη Θεά Tλαζολτεότλ είναι πάντα έτοιμη να δεχθεί εκείνο που εμείς είμαστε πρόθυμοι να εγκαταλείψουμε.
―Πώς εκτελείται. Σε όρθια στάση, με τα πόδια παράλληλα και ελαφρώς απομακρυσμένα και με τα γόνατα ελαφρώς λυγισμένα, φέρτε τα χέρια στο στήθος, με τα δάκτυλα λυγισμένα χαλαρά. Κοιτάτε ίσια μπροστά. Δαγκώστε ελαφρώς το κάτω χείλος, ανασηκώνοντας λίγο το επάνω.

 


1 2 3 4 5

Translate this post