Οράματα που νικούν τον καρκίνο

Κατηγορία Ιατρικά, Εναλλακτικές θεραπείες

ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ  3|4

Posted by Youmagazine Staff

 

Το ιστορικό της θεραπείας
ν

«Οι περισσότεροι από εμάς σκοτώνουν τους εαυτούς τους, με την ασυναίσθητη δημιουργία συναισθηματικού πόνου».

Δρ Σίμοντον (σε συνέντευξή του το 1995)
ν

Ο δρ Καρλ Σίμοντον έδωσε έμφαση στο συνδυασμό της κλασικής αγωγής της θεραπείας του καρκίνου με τον οραματισμό. Image: Supplied
ν

Ο ΚΑΡΛ Σίμοντον (29 Ιουνίου 1942 – 18 Ιουνίου 2009) ήταν γιος Βαπτιστή ιερέα. Μέχρι τα 10 του χρόνια, όπως έχει πει ο ίδιος, είχε ακούσει αρκετά φλογερά κηρύγματα ώστε να πιστεύει πως όταν πεθάνει θα πάει κατευθείαν στην κόλαση! Τελικά, έγινε ογκολόγος και ίδρυσε το Αντικαρκινικό Κέντρο Σίμοντον. Παρ’ όλο που ξεπέρασε τις παιδικές σκέψεις του περί κόλασης, ήταν πεπεισμένος ότι ο τρόπος που σκεπτόμαστε επηρεάζει την υγεία μας, ενώ ο τρόπος με τον οποίο βλέπουμε τον κόσμο είναι καθοριστικός για το αν θα ανήκουμε στο 40% των ανθρώπων που παθαίνουν καρκίνο και στο 50% αυτών που επιβιώνουν.
Ο Σίμοντον εκπαιδεύτηκε σαν ειδικός στον καρκίνο στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Όρεγκον στη δεκαετία του ’60, μαθαίνοντας τη μοναδική πρακτική που υπήρχε τότε: την ακτινοθεραπεία. Συνειδητοποίησε όμως ότι η θεραπεία πολλών ασθενών παρεμποδιζόταν από την πεποίθησή τους ότι δεν θα γίνουν καλά. Άρχισε να αναρωτιέται γιατί δύο ασθενείς που βρίσκονταν στην ίδια ακριβώς κατάσταση, είχαν διαφορετική πορεία. Ο ένας γινόταν καλύτερα, ενώ ο άλλος χειροτέρευε.
Λίγο αργότερα, έπεσε πάνω σε μια ιστορία σχετικά με επιχειρηματίες, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν την ψυχολογία των κινήτρων για να αλλάξουν τη στάση των εκπαιδευόμενων στην εταιρεία. Το κλειδί της επιτυχίας, σύμφωνα με το σύστημα αυτό, βρίσκεται στο να φαντάζεται κανείς ότι έχει ήδη επιτύχει τον στόχο του. Έτσι, όταν ο Σίμοντον ξεκίνησε ακτινοθεραπεία σε έναν 61χρονο ασθενή με καρκίνο στο φάρυγγα σε προχωρημένο στάδιο, αποφάσισε να προσθέσει ψυχολογία, τεχνικές χαλάρωσης και ασκήσεις νοερής απεικόνισης στη θεραπεία του.
Αν το μυαλό μας επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα, σκέφτηκε, τα αποτελέσματα της θεραπείας μπορεί να αλλάξουν, αν αλλάξουμε τις σκέψεις μας. Είπε λοιπόν στον ασθενή να φανταστεί τον εαυτό του να κάνει κάτι που του αρέσει. Ο ασθενής ήταν μανιώδης ψαράς, έτσι κατά τη διάρκεια της θεραπείας «έβλεπε» τον εαυτό του να ψαρεύει σε ένα ποτάμι στο βουνό. Μέσα σε ένα μήνα, ο καρκίνος είχε εξαφανιστεί. Ο άνθρωπος τελικά πέθανε από άλλα αίτια, σε ηλικία 70 χρόνων.
ν

Ο Άγιος Γεώργιος σκοτώνει τον δράκο. Βυζαντινή εικόνα από την Κρήτη (1500 μ.Χ.). Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, Βενετία. Σύμβολα, όπως ο Αρχάγγελος Μιχαήλ ή ο Άγιος Γεώργιος, είναι δυνατά αρχέτυπα. Ο ασθενής μπορεί να δει τον εαυτό του ως έναν λαμπροστόλιστο ιππότη, ο οποίος εξολοθρεύει έναν κακό δαίμονα.
ν

Η ιδέα ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στις σκέψεις, τις πεποιθήσεις, τις συμπεριφορές και την κατάσταση της υγεία μας δεν είναι νέα. Έρευνες τέτοιου τύπου έχουν ξεκινήσει από τη δεκαετία του ’50. Εξακολουθούν να υπάρχουν, παρ’ όλα αυτά, διαφωνίες πάνω στο θέμα. Μια έρευνα του 2004 που έγινε πάνω σε 70 μελέτες και δημοσιεύτηκε στο Clinical Psychology Review κατέληξε στο ότι η σχέση ανάμεσα στους ψυχολογικούς παράγοντες και τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων μένει να αποδειχθεί.
Τη δεκαετία του ’70 όμως, ο Σίμοντον και η τότε γυναίκα του, ψυχολόγος, Στέφανι Μάθιους-Σίμοντον, παρουσίασαν τα αποτελέσματα της δουλειάς τους με καρκινοπαθείς σε δύο βιβλία, το Stress, Psychological Factors, and Cancer και το Getting Well Again, τα οποία έδειχναν τη σαφή σχέση ανάμεσα στην ασθένεια και την ψυχολογία του ασθενή. Από τους 159 ασθενείς, οι οποίοι είχαν χρόνο ζωής 12 μήνες, οι 63 έζησαν τουλάχιστον 2 χρόνια και το 19% από αυτούς απαλλάχτηκαν ολοκληρωτικά, μέσα από συνδυασμένη θεραπεία ακτινοθεραπείας και τεχνικές νοερής απεικόνισης. Σε ένα 22% των ασθενών, οι όγκοι συρρικνώθηκαν.
Το βιβλίο του Σίμοντον Getting Well Again, δημοσιεύτηκε το 1978 και πούλησε εκατομμύρια αντίτυπα, αλλά πυροδότησε αντιδράσεις. Μερικά χρόνια μετά, η American Cancer Society ανέφερε ότι οι επιστημονικές αποδείξεις δεν έδειξαν ότι οι τεχνικές οραματισμού έχουν κάποια επιρροή στην πορεία της ασθένειας. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τη δυσφήμιση του Σίμοντον και όπως είπε ο ίδιος: «Από εκεί που δεν προλάβαινα να δω όλους τους ασθενείς μου, έφτασα σε σημείο να μην μπορώ να ζήσω από τη δουλειά μου». Τελικά, αναγκάστηκε να μεταφέρει τις τεχνικές του στο κοινό της Γερμανίας, της Ιαπωνίας και αλλού.
Ο Σίμοντον δεν θεωρούσε ότι οι αρνητικές σκέψεις δημιουργούν καρκίνο ή ότι οι καρκινοπαθείς φταίνε για την ασθένειά τους. Ούτε πάλι πίστευε ότι οι θετικές σκέψεις είναι η μοναδική θεραπεία. Πίστευε όμως ότι οι σκέψεις αυτές καθαυτές, αλλά και ο τρόπος που σκεπτόμαστε –η ποιότητα της σκέψης– παίζουν μεγάλο ρόλο στη θεραπεία και στη διατήρηση της καλής υγείας. Έτσι, οι αλλαγές στον τρόπο σκέψης μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία, να εξαλείψουν τις παρενέργειες της φαρμακευτικής αγωγής και να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα έτσι ώστε να μπορεί να αμύνεται καλύτερα απέναντι στις ασθένειες.
Για τον Σίμοντον το μήνυμα ήταν σαφές: «Δώσε προσοχή στις σκέψεις σου. Οι υγιείς σκέψεις φέρνουν ευτυχία. Οι ανθυγιεινές σκέψεις φέρνουν δυστυχία. Ή όπως έλεγε ο Επίχαρμος, που ανήκε στους πυθαγόρειους γιατρούς:

Όταν ο νους σου είναι καθαρός, τότε όλο το σώμα είναι καθαρό.

Όταν κάνουμε αισιόδοξες σκέψεις, παράγουμε χημικά που επιδρούν στο σώμα σε κυτταρικό και μοριακό επίπεδο, ενώ όταν κάνουμε άσχημες σκέψεις, παράγουμε χημικά που μπορεί να προκαλέσουν ασθένειες».
ν

__________________

«Με τη μοναδική του μέθοδο, ο Καρλ Σίμοντον βελτίωσε την ποιότητα ζωής, αλλά και του θανάτου ενός ανθρώπου. Έχει μια πολύ σημαντική επίδραση πάνω στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε σήμερα τον καρκίνο».

Πριγκίπισσα Ειρήνη της Ολλανδίας
ν

ν
ν

Ο δρ Μπέρνι Ζίγκελ >

 


1 2 3 4

Translate this post